Infofinanciar > Lumea la zi > Curaj sau inconștiență? Miliardarul care vrea să-i dea o lecție lui Putin
Lumea la zi

Curaj sau inconștiență? Miliardarul care vrea să-i dea o lecție lui Putin

Vladimir Putin, sursă foto Dreamstime
Sursa foto - dreamstime.com

Cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, vrea să dea în judecată statul rus și solicită daune în valoare de 20 de miliarde de dolari. Sumă care acoperă distrugerea uzinelor siderurgice pe acesta le deținea în Mariupol, potrivit news.sky.com .

Fabrica de producere a oțelului de la Azovstal a fost bombardată de către trupele din Rusia chiar după ce a devenit ultimul punct de apărare pentru orașul din sudul Ucrainei, suferind astfel daune extrem de grave. Atât persoane din cadrul armatei, dar și simpli civili s-au adăpostit sub această centrală timp de luni de zile până în momentul în care s-au predat în urmă cu o săptămână.

Totodată, o altă fabrică de oțel, de la Ilici de această dată, a fost afectată puternic în timpul bombardamentelor din Mariupol. Magnatul din Ucraina a declarat pentru un portal de știri din Ucraina, următorul lucru: „Cu siguranță vom da în judecată Rusia și vom cere compensații adecvate pentru toate pierderile și afacerile pierdute.”, potrivit celor de la HotNews.

Rinat Ahmetov spune că nu a părăsit țara, rămânând în Ucraina încă de când a început invazia Rusiei, spunând că are încredere că țara lui poate să obțină victoria în acest conflict.

Persoana care este considerată drept cel mai bogat om din Ucraina a făcut o promisiune orașului Mariupol. Mai precis, acesta a spus că o să reconstruiască zona care, din cauza faptului că a fost atacată de ruși, a devenit o ruină.

Înainte ca oțelăria Azovstal să devină punct de apărare pentru soldații și civilii ucrainieni, aceasta era una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa. În condiții normale, acest punct de producție furnizează 1,2 milioane de tone de oțel laminat, 4 milioane de tone de oțel pe an și 3,5 milioane de tone de metal topit.

De la apropiere față de Rusia, la ajutor pentru Ucraina

În ciuda faptului că înainte de începerea războiului, Rinat Ahmetov era un apropiat al regimului de la Kremlin, fiind protejatul lui Viktor Yanukovych, un politician rus, magnatul ucrainean a schimbat complet relațiile lui cu Rusia. Chiar Volodimir Zelenski a adus acuzații la adresa miliardarului, spunând că este parte a unui complot realizat de Moscova. Acțiunile de la începutul războiului au scos la iveală, totuși, un Ahmetov diferit.

Analistul politic Taras Berezovets spune pentru Forbes următorul lucru: „ În cazul lui Ahmetov, afacerile lui sunt în pericol, pentru că sunt localizate în Mariupol și Dnipro și pot fi confiscate printr-un simplu decret. Și Rusia încearcă să devasteze potențialul industrial al Ucrainei”. Această declarație a fost făcută la începutul lunii martie.

Rinat Ahmetov este considerat ca fiind cel mai bogat om din Ucraina, având o avere de aproximativ 6 miliarde de euro. Acesta este și președintele clubului de fotbal Șahtior Donețk, echipă la care a antrenat și Mircea Lucescu pentru câțiva ani.