Infofinanciar > Lumea la zi > Maia Sandu spune că Donbasul, Crimeea și Kievul sunt și vor fi mereu ale Ucrainei! Care este reacția Rusiei
Lumea la zi

Maia Sandu spune că Donbasul, Crimeea și Kievul sunt și vor fi mereu ale Ucrainei! Care este reacția Rusiei

Maia Sandu - sursa foto - realitatea.net
Sursa foto - realitatea.net

Miercuri, pe data de 18 mai, Maia Sandu a ținut un discurs în fața Parlamentului European. Președintele Republicii Moldova a cerut țărilor din Uniunea Europeană să sprijine aspirațiile europene pe care țara sa le are.

Maia Sandu, pe parcursul discursului ei, a spus că Rusia, prin acțiunile de invadare din Ucraina, aduce aminte de trecutul nesigur al Europei, în care existau „acaparări de regiuni, cuceriri geopolitice și sfere de influență”.

Dorința de aderare și motivele pentru care acest lucru trebuie să se întâmple

Președintele Republicii Moldova a făcut referire și la faptul că țara și cetățenii săi au dat dovadă de amabilitate, compasiune și altruism. Acest lucru a fost dovedit de găzduirea unui număr mare de refugiați din Ucraina, oferind de asemena și suport umanitar țării care se află în conflict cu Rusia.

În situația actuală, marcată evident de acest război, Republica Moldova a depus, în luna martie a anului în curs, o cerere oficială de aderare lu Uniunea Europeană. Astfel, Maia Sandu a evidențiat și faptul că este extrem de convinsă că țara pe care o conduce este parte a comunității europene.

A accentuat această convingere, potrivit Digi24, spunând că :„Suntem conștienți de faptul că trebuie luate decizii politice la nivelul UE. De asemenea, suntem conștienți de faptul că aceste decizii nu sunt simple. Dar acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova este decizia corectă. Locul nostru este în Uniunea Europeană.”.

Legat de acțiunile Rusiei, Maia Sandu a spus că Republica Moldova a condamnat de la început războiul contra țării vecine, Ucraina. Președintele statului de peste Prut a spus că sprijină dintotdeauna, alături de cetățeni, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Tot ea a declarat și următorul lucru: „Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Și vor fi întotdeauna.”.

Reacția de nemulțumire a Rusiei

În replică, Rusia, prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că se îndoiește de dorința Moldovei de a fi o țară neutră. Aceasta a declarat, conform TASS, că : „Unele acțiuni și declarații ale oficialilor de la Chișinău pun la îndoială angajamentul real al conducerii țării față de statutul neutru al republicii, respectul pentru drepturile și interesele locuitorilor acesteia, parteneriatul pragmatic și reciproc avantajos cu Rusia.”.

Maria Zaharova spune că, deși autoritățile de la Chișinău nu spun acest lucru, Republica Moldova aplică măsuri de sancționare împotriva Rusiei, mai precis în domeniul bancar și în reexportarea mărfurilor de la Moscova.

Conform purtătoarei de cuvânt, nici ambasada Rusiei din Chișinău nu este lăsată șă își desfășoare activitatea. Zaharova a amintit de momentul în care Panglica „Sfântul Gheorghe” a fost interzisă, lucru pe care l-a catalogat drept o acțiune „scandaloasă”.

Maria Zaharova a rezumat totul prin următoarea declarație : „Chişinăul este foarte sensibil la declaraţiile noastre, iar noi nu suntem mai puţin sensibili la acţiunile lor. Facem apel la partea moldovenească să se abțină de la acțiuni care dăunează relațiilor cu țara noastră și să nu urmeze conducerea forțelor care urmăresc să implice Republica Moldova în campania anti-rusă. Toate acestea îi lovesc în primul rând pe cetățenii celor două țări ale noastre.”.