Infofinanciar > Lumea la zi > Cât mai poate Rusia? Statul lui Vladimir Putin este deja la al doilea război tăcut împotriva capitalului său uman
Lumea la zi

Cât mai poate Rusia? Statul lui Vladimir Putin este deja la al doilea război tăcut împotriva capitalului său uman

Vladimir Putin, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

La sfârșitul anului trecut, președintele rus Vladimir Putin a ordonat guvernului să elaboreze un pachet de măsuri pentru a crește rata natalității și speranța de viață în Rusia. De asemenea, el și-a exprimat nedumerirea față de scăderea ratelor natalității într-o serie de regiuni. Aceasta este o opinie scrisă de Andrei Kolesnikov, care ocupă funcția de este senior membru la Carnegie Endowment for International Peace (nr. Fundația Carnegie pentru Pacea Internațională, un grup de reflecție nepartizan în domeniul afacerilor internaționale cu sediul la Washington D.C., ce are acțiuni în întreaga lume).

La doar câteva zile mai târziu, ministrul apărării, Serghei Șoigu, a propus creșterea vârstei de la care bărbații ruși trebuie să își îndeplinească serviciul militar de la 18 la 21 de ani și creșterea limitei superioare de vârstă pentru recrutare de la 27 la 30 de ani. Aceste propuneri înseamnă că tinerii vor fi chemați în armată după ce și-au obținut diplomele universitare, iar specialiștii pregătiți vor fi scoși de pe piața muncii pentru ca abilitățile lor să fie anulate de serviciul militar.

Ce se va întâmpla pe piețele din Rusia?

Există o discrepanță majoră între aceste două obiective. Dacă bărbații pleacă la război sau emigrează în masă în loc să fie părinți, de unde vor veni copiii? Efectul asupra pieței muncii va fi, de asemenea, grav: recrutarea la o vârstă atât de productivă lipsește forța de muncă dintr-o economie care se așteaptă deja să piardă 3-4 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani între 2020 și 2030 din cauza tendințelor demografice.

Populația activă îi pierde, de asemenea, pe cei care au plecat deja sau vor pleca din țară ca răspuns la militarizarea intensă a vieții, ca să nu mai vorbim de cei care sunt mobilizați, uciși sau mutilați în luptă dacă așa-numita „operațiune specială” continuă.

Combinate, acestea vor crea un deficit semnificativ de forță de muncă și o multitudine de probleme demografice, exacerbând și mai mult dinamica negativă a ratei natalității care a fost observată în Rusia începând cu 2017. Scăderea populației în vârstă de muncă va deveni cronică, iar „conservarea poporului” despre care Putin vorbește de mulți ani nu va fi realizată.

Unele dintre motivele obiective ale problemelor demografice ale Rusiei reflectă o dinamică istorică: numărul femeilor aflate la vârsta fertilă este în scădere, iar vârsta medie la care femeile au copii este în continuă creștere în rândul populației urbane și bine educate.

Există, de asemenea, factori pe termen scurt și mediu cu potențiale consecințe pe termen lung. Pandemia Covid-19 și „operațiunea militară specială” au creat o incertitudine extremă cu privire la viitor. Acest lucru a schimbat în mod previzibil planificarea familială: unele persoane decid să nu mai aibă copii deloc, în timp ce altele amână nașterea lor până la un moment de mai mare stabilitate psihologică și financiară. Nici militarizarea vieții în Rusia nu încurajează oamenii să își mărească familiile, cu excepția celor care consideră că este de datoria lor să aprovizioneze patria cu carne de tun pentru viitoarele războaie.

Demografia Rusiei, pe o scară descendentă

Un an de serviciu militar pentru cei 300.000 de bărbați mobilizați în armată în septembrie și octombrie 2022 va însemna cu 25.000 de nașteri mai puține, estimează Mihail Denisenko, director al Institutului de Demografie de la Școala Superioară de Economie din Moscova. Nu este o cifră uriașă, dar ar putea crește semnificativ ca urmare a emigrării, a declinului pe termen lung al ratei natalității și a posibilei extinderi a vârstei de mobilizare.

Legiuitorii ruși contribuie, de asemenea, la creșterea ratei natalității. Îngrijorați de producția redusă de viitori soldați pentru imperiul lor imaginar, legislatorii susținuți de cler se gândesc la o interdicție parțială a avortului. Cu toate acestea, Rusia a finalizat, în cea mai mare parte, „a treia tranziție demografică”, în care majoritatea populației dobândește capacitatea de a reglementa rata natalității. Avorturile nu mai sunt larg răspândite în țară.

Asistăm la un fenomen cu care Rusia s-a confruntat de multe ori: val după val de război și represiune epuizează resursele umane. Cel mai bun mod de a promova rate mai mari de natalitate este de a crea condițiile pentru o viață stabilă, pașnică și sigură – ceea ce înseamnă să păstrăm tinerii în siguranță din ghearele armatei, conform themoscowtimes.com.

Până în 2022, Rusia a fost considerată o economie de piață cu venituri de nivel mediu, deși aceste venituri nu erau distribuite în mod egal, ceea ce a alimentat o tendință care îi îngrijorează pe experții în economie educațională: tinerii ale căror familii nu își permit să îi înscrie la facultate au început să respingă învățământul superior în favoarea formării profesionale secundare, care le permite să intre mai repede pe piața muncii.

Trimit oameni pe front, dar nu se gândesc și la economia statului

Propunerea de modificare a vârstei de recrutare la 21 de ani, care a fost probabil aprobată de Kremlin, va fi o dublă lovitură pentru piața muncii și pentru economie: absolvenții de facultate cu înaltă calificare care nu pot intra pe piața muncii vor ajunge în schimb în armată și își vor pierde calificările, în timp ce tinerii cu diplome profesionale care se află deja pe piața muncii vor fi smulși din economie la jumătatea procesului de perfecționare a competențelor lor. Ar fi o greșeală să credem că acest lucru nu va afecta indicatorii calitativi și cantitativi ai PIB-ului rusesc, venitul gospodăriilor și calitatea capitalului uman.

În esență, există un al doilea război în desfășurare acasă: un război împotriva calității capitalului uman al Rusiei. Iar militarizarea țării creează toate condițiile pentru a reduce această calitate pe termen cât mai lung. Deși Rusia nu va înregistra un șomaj pe scară largă, acest lucru se va întâmpla doar pentru că economia se va confrunta cu un deficit atât de forță de muncă înalt calificată, cât și de forță de muncă slab calificată.

Vladimir Putin a încurajat forțele armate să nu se sfiască să ceară mai multă finanțare, iar acest lucru are un impact și asupra calității capitalului uman. Cheltuielile pentru armată și securitate sunt „cheltuieli neproductive”, ceea ce înseamnă că nu îmbunătățesc calitatea vieții. Este antiuman în toate sensurile.

Între timp, proporția cheltuielilor productive (în primul rând, educația și asistența medicală) este în cel mai bun caz stagnantă și nu poate concura cu cheltuielile neproductive care sunt prioritare într-un stat militar-polițienesc. În plus, este dificil de evaluat amploarea reală a cheltuielilor pentru armată și apărare (inclusiv apărarea statului față de proprii cetățeni), deoarece aproximativ 23% din bugetul pentru 2023 este clasificat.

Războiul, pe primul loc, educația pe doi

O altă tendință, potrivit Tatianei Klyachko, director al Centrului de Economie a Educației Permanente din cadrul Academiei Prezidențiale Ruse de Economie Națională și Administrație Publică, este că numărul mediu de ani pe care populația ocupată din Rusia îi petrece în educație stagnează în cel mai bun caz și scade în unele domenii. Acest lucru reflectă, de asemenea, faptul că tinerii doresc să intre pe piața muncii și să înceapă să câștige bani cât mai curând posibil. Valoarea unei educații bune este în declin. Pentru statul de astăzi, asamblarea și dezasamblarea rapidă a unei puști Kalașnikov este o abilitate mult mai importantă.

Regimurile autoritare vor să scape de educația de înaltă calitate și competitivă la nivel global. „Operațiunea militară specială” nu a făcut decât să accelereze epurările politice în instituțiile de învățământ din Rusia. Încă nu am aflat câți tineri cu diplome în domeniul științei și tehnologiei au părăsit Rusia (inclusiv cei care se tem să nu fie persecutați pentru spionaj sau trădare dacă lucrează cu inovații secrete). Cu toate acestea, chiar și statul miop a observat că numărul liceenilor care intenționează să susțină examenul de stat unificat în fizică și științele informației a scăzut.

O educație modernă și de înaltă calitate produce oameni moderni, care gândesc, iar oamenii care gândesc nu sunt pregătiți să meargă și să lupte pentru idealuri false. Persoanele educate sunt persoane independente, inclusiv din punct de vedere economic. Un stat militarizat nu are nevoie de oameni independenți. Are nevoie de oameni care se supun cu sârguință ordinelor.

Una dintre principalele probleme ale societății rusești de astăzi este că generația de lideri ruși de 70 de ani decide cum vor trăi tinerii și pentru ce vor muri. Aceasta nu este o strategie responsabilă care va contribui la dezvoltarea sănătoasă a țării și, cu siguranță, nu face nimic pentru „conservarea populației”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.