Infofinanciar > Lumea la zi > Letonia cere creșterea bugetului pentru apărare și impunerea serviciului militar obligatoriu cetățeni indiferent de gen
Lumea la zi

Letonia cere creșterea bugetului pentru apărare și impunerea serviciului militar obligatoriu cetățeni indiferent de gen

Armata Letonia Sursa foto Gandul
Sursa foto: Gandul

Egils Levits, președintele Letoniei își dorește creșterea bugetului pentru serviciul militar în vederea extinderii acestuia pentru toți cetățenii, indiferent de genul acestora, conform Reuters.

Ministrul Apărării al Letoniei a transmis faptul că are în vedere reintroducerea serviciului militar care a fost abandonat la mijlocul anilor 2000. El speră ca de anul viitor să înceapă voluntar, iar din anul 2028 să redevină obligatoriu.

„Securitatea este prioritatea politicii noastre în ziua de azi. 2,5% (din PIB) pentru apărare sunt deja angajaţi, dar s-ar putea să nu fie suficient şi trebuie să fim pregătiţi.”, a susținut președintele.

Majorarea bugetului pentru serviciul militar

Letonia vrea să-și majoreze bugetul pentru apărarea națională la 2,5% din PIB-ul țării. La momentul actual, bugetul alocat este de aproximativ 2%. Oficialii încearcă să crească din ce în ce mai mult securitatea având în vedere izbucnirea războiul de către ruși împotriva ucrainenilor la 24 februarie 2022.

Conform președintelui, cheltuielile existente în acest plan de întărire a securității naționale acoperă construirea mai multor baze militare, ce vor putea găzdui trupe ale aliaților NATO. Letonia face parte din Alianța Nord- Atlantică încă din anul 2004.

În cazul Lituaniei, țară vecină, cheltuielile pentru apărare pot ajunge la 3% din PIB. Această majorare a avut ca model Polonia.

Președintele statului leton este de părere că serviciul militar trebuie să atingă toți cetățenii indiferent de sex.

„Cred că ar trebui să avem egalitate în acest sens și susțin această idee pentru toți cetățenii letoni de o anumită vârstă… acest lucru ar trebui făcut independent de sexul lor.”, a declarat acesta.

Femei și bărbați în armată

Măsura ar duce, ulterior la creșterea numărului de persoane cu aptitudini militare în rezervă.

Chiar și în aceste condiții tensionate de la granițe, modificările asupra serviciul militar și bugetului vor fi revizuite de Parlament înainte de a intra în vigoare.

Conform Reuters, Letonia a fost una dintre primele țări care a cerut să utilizeze 300 de miliarde de dolari, care provin din rezervele rusești înghețate de către sancțiuni. Scopul este acela de a reconstrui Ucraina.

Președintele a declarat faptul că avocații europeni caută măsuri de implementare a acesteia.

„Încălcarea dreptului internațional de către Rusia este cea mai gravă încălcare a dreptului internațional de la cel de-al Doilea Război Mondial, iar dreptul internațional prevede și reparații. Nu ar trebui să permitem unui stat să încalce dreptul internațional fără consecințe”, a continuat Levits.

Președintele Letoniei a fost întrebat dacă se așteaptă la apariția unui conflict între statele baltice și Rusia. Acesta are mare încredere în Alianța Nord- Alantică în ceea ce privește securitatea țării pe care conduce.

„Nu… Pentru primul și principalul motiv – NATO este capabilă să apere fiecare stat membru NATO și există o voință politică foarte puternică de a face acest lucru.”, a susținut Levits.