Infofinanciar > Info > România, pe ultimul loc din Europa. Lipsa de educație financiară ne distruge
Info

România, pe ultimul loc din Europa. Lipsa de educație financiară ne distruge

educatie-sursa-unsplash.com
Credit imagine: unsplash.com

Studii recente arată că numai 8% din populația României este educată financiar. Acesta este cel mai mic procent din întreaga Europă și  un motiv pentru care foarte mulți români trăiesc de la salariu la salariu în cel mai bun caz.

O cercetare publicată de Edupedu.ro, intitulată „Bunăstarea financiară și alfabetizarea financiară în România”, realizată în 2022, arată că 13% dintre români se confruntă cu mari probleme de ordin financiar. De asemenea, 38% întâmpină anumite dificultăți monetare în viața cotidiană.

Ce soluții există

Procentajele scăzute referitoare la alfabetizarea financiară nu sunt o noutate pentru autoritățile din România. Acestea își doresc să demareze programe educaționale, prin care părinții și profesorii să poată difuza educația economică în rândul copiilor și tinerilor. O primă astfel de inițiativă este programul Educația financiară în școli, arată edupedu.ro.

„În România suntem în toate topurile pe ultimul loc în educația financiară. Bulgarii sunt înaintea noastră cu 12 puncte procentuale, ceea ce înseamnă că avem mult de tras. Important este ca elevii să-și asigure o cultură financiară bogată, să-și cunoască istoria economiei românești”, a spus Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naționale Române (BNR), cu referire la acest subiect.

Sfatul autorităților este ca toți românii, indiferent de venituri, să încerce să economisească.

Și organizațiile neguvernamentale se aliniază din punctul de vedere al viziunilor cu autoritățile Guvernului. Spre exemplu, Silvia Bogdan, președinte al ONG-ului Școala de Valori, a declarat: „Faptul de a nu avea o perspectivă asupra nivelului de trai sau a satisfacției bunăstării personale pe termen lung poate să afecteze întreaga viață a unui tânăr și a oricărui om”.

Concluzii despre educația financiară

Studiul despre alfabetizare și bunăstare financiară arată că majoritatea românilor intervievați capătă minime cunoștințe de gestiune a bvanilor din experiența personală. Altfel spus, ei sunt predominant autodidacți. Totuși, acest lucru pare să se schimbe în cazul generațiilor mai tinere. Românii care s-ar încadra în segmentul Generației Z (născuți aproximativ între 1997 și 2010) consideră că lipsa de dificultăți financiare este necesară pentru un trai plin de bunăstare. Aproape un sfert dintre tinerii intervievați, 22% mai precis, au un sentiment de împlinire atunci când reușesc să economisească pentru planurile personale.

Studiul Revolut care a dezvăluit preocupările tinerilor față de finanțe arată și că în spațiul românesc, indivizii încep să discute din ce în ce mai mult despre bani în contexte sociale.

Acesta poate fi un semn bun, deoarece subiectul banului încetează să mai fie tabu în societatea românească. Astfel, românii se pot consulta între ei când vine vorba de probleme monetare. Totuși, este necesar ca și inițiativele din rândul profesorilor și părinților să fie implementate cu succes.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.