Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia susține că dronele ucrainene au atacat zona Moscovei. Kievul nu confirmă, dar îl amenință pe Putin
Lumea la zi

Rusia susține că dronele ucrainene au atacat zona Moscovei. Kievul nu confirmă, dar îl amenință pe Putin

drona
Sursa foto: twitter

Andrei Vorobiov, guvernatorul regional al Moscovei, a declarat miercuri că a fost lansat un atac cu drone asupra infrastructurii civile din zona capitalei Federației Ruse. Declarația a survenit la scurt timp după ce ministerul Apărării a raportat doborârea a două drone ucrainene în sudul țării.

Drona interceptată de ruși s-a prăbușit în apropierea satului Gubastovo, la aproximativ 100 km de Moscova, unde gigantul energetic rus Gazprom operează o instalație în apropierea satului Gubastovo, la aproximativ 100 km de Moscova, unde s-a prăbușit drona.

Gazprom a declarat pentru agenția de știri rusă de stat RIA Novosti că operațiunile sale din districtul Kolomna nu au fost întrerupte.

Potrivit guvernatorului regional al Moscovei, Andrei Vorobiov, ținta dronei din Kolomna „a fost probabil o instalație de infrastructură civilă, care nu a fost avariată. Nu există victime sau pagube la sol. FSB (serviciul de securitate rus – n.r.) și alte autorități competente investighează cazul”, a postat  guvernatorul pe Telegram.

Kievul nu revendică atacul asupra instalațiilor Gazprom

Ministerul rus al Apărării a acuzat în mod direct Kievul că a încercat să folosească drone „pentru a ataca infrastructura civilă din regiunea Krasnodar și din Republica Adîghea (o enclavă etnică în regiunea Kraina Krasnodar – nr)”, adăugând că acestea au fost „neutralizate de unitățile de război electronic”. Ucraina nu a revendicat însă responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei.

Imaginile difuzate de mass-media și de oficialii ruși înfățișează o dronă avariată pe un câmp acoperit de zăpadă, în fața unei păduri de mesteceni – zona din jurul instalației Gazprom este puternic împădurită.

Aspectul dronei doborâte corespunde cu cel al modelului UJ-22 Airborne, al producătorului ucrainean Ukrjet. Conform datelor Ukrjet, drona are o rază de acțiune de 800 km, suficient pentru a ajunge în zona Kolomna din Ucraina.

Anton Gerashchenko, consilier al ministrului ucrainean al Afacerilor interne, a postat și el pe Twitter o fotografie a dronei doborâte de ruși, însoțită de următorul comentariu: „Se află la mai mult de 500 km de granița Rusiei cu Ucraina. În curând, Putin s-ar putea să se teamă foarte tare să se arate în public, deoarece dronele pot ajunge la distanțe mari”.

Ucraina are la activ mai multe atacuri cu drone

Dacă într-adevăr Kievul se află în spatele atacului cu dronă de la Kolomna, aceasta ar fi cea mai avansată tentativă de atac cu drone asupra Moscovei, de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de un an.

În decembrie, Ucraina a lansat un atac cu drone asupra unei baze aeriene pentru bombardiere din sudul Rusiei care s-a soldat cu trei morți, a declarat Moscova. Nici de data aceasta, armata ucraineană nu a recunoscut oficial atacul, dar purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iuri Ihnat, a declarat că exploziile au fost rezultatul a agresiunii Rusiei pe teritoriul ucrainean.

Rusia a mai acuzat Ucraina de un atac similar asupra aceluiași aerodrom cu doar câteva săptămâni înainte. Baza aeriană găzduiește bombardiere care au efectuat atacuri cu rachete asupra Ucrainei.

În august, o serie de explozii au zguduit o bază militară din Crimeea, în ceea ce a fost considerat o extindere semnificativă a conflictului de către Ucraina în Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014. Ulterior, Ucraina a revendicat responsabilitatea pentru acel atac.

Vladimir Putin pune FSB-ul la muncă

Președintele Vladimir Putin a cerut marți FSB-ului să își intensifice activitatea împotriva a ceea ce a spus că este o creștere a spionajului și sabotajului din partea Ucrainei și a Occidentului.

Liderul de la Kremlin a instruit FSB să consolideze securitatea în teritoriile ocupate de Rusia în estul Ucrainei. Putin a spus că unitățile desfășurate la graniță trebuie să oprească grupurile de sabotaj și să împiedice trecerea de arme și muniții ilegale.

„Trebuie să ne întărim contraspionajul în general, deoarece serviciile speciale occidentale au fost în mod tradițional foarte active în relația cu Rusia. Iar acum au pus personal suplimentar, resurse tehnice și de altă natură împotriva noastră. Trebuie să răspundem în consecință”, a declarat președintele rus, citat de BBC.