Infofinanciar > Lumea la zi > Care mai sunt șansele unei revoluții la Moscova? Câți ruși l-au „părăsit” pe Putin de la începutul războiului
Lumea la zi

Care mai sunt șansele unei revoluții la Moscova? Câți ruși l-au „părăsit” pe Putin de la începutul războiului

Vladimir Putin, sursă foto Dreamstime
Vladimir Putin, sursă foto Dreamstime

Fostul corespondent al The Guardian și The Telegraph în Rusia, jurnalistul Alex Luhn, este de părere că nu mai există șanse de revoluție la Moscova după ce aproape 4 milioane de cetățeni au plecat din țară.

Conform statisticilor oficiale ale Kremlinului, aproximativ 3,8 milioane de persoane au părăsit Rusia în primul trimestru al anului 2022. Cele mai comune destinații pentru aceștia au fost Georgia, Turcia, Kazahstan și Finlanda. Jurnalistul este de părere că majoritatea rușilor care au plecat din țară erau pro-occidentali și reprezentau oamenii care nu erau mulțumiți de regimul lui Putin. „Nu vă mai așteptați la o revoluție în Rusia”, a scris Alex Luhn.

 

Niciun pas înapoi din partea lui Putin

Imaginea pe care dictatorul rus vrea să o lase în spațiul internațional este una de lider cu mână de fier, neafectat de toate repercursiunile interne cauzate de invazia Ucrainei. Cu aproape 4 milioane de cetățeni fugiți din țară în primul trimestru al anului 2022 și cu cel de-al șaselea pachet de sancțiuni pregătit de Comisia Europeană, Rusia vrea să lase impresia că nu este atinsă de urmările războiului.

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a declarat că nicio sancțiune nu poate distruge voința poporului rus și că țara sa este hotărâtă „să apere adevărul istoric și interesele sale legitime”. De la începutul războiului până în prezent aproximativ 1,2 milioane de ucraineni au fost trecuți peste graniță, în Rusia. Ca în urmă cu sute de ani putem vedea cum războiul duce la un schimb de populații, atât în Ucraina, Rusia, cât și în țările de la graniță.

Mesajul pentru fostele republici sovietice

Vladimir Putin a transmis duminică un mesaj pentru toate statele din fosta Uniune Sovietică cu ocazia comemorării a 77 de ani de la „Victoria în Marele Război Patriotic”. „Vladimir Putin le-a transmis mesaje de felicitare liderilor și cetățenilor din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Abhazia, Osetia de Sud, Republica Populară Donețk, Republica Populară Lugansk, precum și popoarelor din Georgia și Ucraina”, a transmis o agenție de stat a Kremlinului.

În mesajul transmis Putin le-a scris partenerilor săi, toți state din fosta Republică Sovietică sau state create artificial în cadrul unor conflicte înghețate, precum Abhazia, Osetia sau cele două republicii ucrainene, dictatorul rus le-a vorbit despre „prevenirea nazismului”.

„Astăzi, datoria comună este de a preveni renașterea nazismului, care a adus atât de multă suferință oamenilor din diferite țări. Este necesar să se păstreze și să se transmită generației viitoare adevărul despre evenimentele anilor de război, valorile spirituale comune și tradițiile de prietenie fraternă”, a spus Putin.