Infofinanciar > Lumea la zi > Atac cu arme nucleare. Putin lovește Occidentul
Lumea la zi

Atac cu arme nucleare. Putin lovește Occidentul

Putin sursa foto Capital ro
Putin sursa foto: Capital.ro

Ordinul lui Vladimir Putin de a lovi Ucraina sau Occidentul cu arme nucleare ar fi ignorat de comandanții săi superiori, conform lui Christo Grozev, expert în afaceri ruse. El este de părere că acest refuz este datorat faptului că președintele Rusiei ar fi grav bolnav sau chiar pe moarte.

Vladimir Putin a pus forțele nucleare în alertă maximă la scurt timp după ce a invadat Ucraina. Acest lucru a stârnit temeri că tiranul rus ar putea fi pregătit să lanseze lovituri nucleare, în timp ce războiul de pe teritoriul ucrainean continuă să meargă împotriva lui.

Declinul lui Putin

Mulți oficiali militari și de securitate, precum și prieteni oligarhi cred că Putin este grav bolnav sau pe moarte, a spus Grozev. Tot el susține și faptul că cercul apropiat al președintelui nu ar risca să fie tras în fața unui proces asemănător cu cele de la Nürnberg pentru declanșarea Armaghedonului și nici nu s-ar supune unui ordin al lui Putin de a ucide inamicii opoziției.

Pe fondul creșterii sprijinului occidental pentru Ucraina, oligarhul rus a făcut amenințări voalate, sugerând dorința de a folosi armele nucleare tactice ale Rusiei. Despre acestea, doctrina militară rusă susține că pot fi folosite pentru a forța un adversar să se retragă.

Starea de sănătate a președintelui rus este precară

Intervievatorul Tv, Dmitri Gordon l-a întrebat pe Grozev despre declinul sănătății lui Putin: „Îl vedem strângând spasmodic colțul mesei cu brațul drept în timpul unei întâlniri cu Serghei Lavrov. Și jacheta lui fiind prea înaltă și strânsă în jurul gâtului, mersul lui poticnit și șchiopătând… Este bolnav, sau ne dorim atât de mult să fie bolnav?”.

Grozev a răspuns: „Nu pot vorbi fără informații, dar știm că oligarhii din cel mai apropiat cerc al său susțin. Știm, de asemenea, că Lubyanka a trimis o scrisoare în urmă cu aproximativ o lună tuturor șefilor regionali FSB. Scria: „Dacă auziți că are o boală foarte gravă, insistăm să nu fiți atenți”.

El a continuat cu „Deci cred că nu contează atât de mult dacă este pe moarte sau grav bolnav, ceea ce contează este că oamenii din jurul lui cred așa. Acest lucru schimbă formula, acesta este un factor în a decide cât de loiali simt oamenii că ar trebui să fie față de el.”.

Lansări simulate de rachete nucleare

Comentariile lui Grozev au venit după ce Rusia a efectuat joi lansări simulate de rachete cu capacitate nucleară dintr-o enclavă de pe teritoriul Europei Occidentale.

La Kaliningrad sunt de asemenea tensiuni. În acest spațiu au avut loc „lansări electronice” de rachete balistice Iskander, conform Ministerului Apărării de la Moscova. Echipajele Iskander au practicat lovirea unor ținte, inclusiv sisteme de rachete inamice, aerodromuri, infrastructură și posturi de comandă militare, a continuat acesta.

Arme nucleare asupra Ucrainei

Exercițiile au avut loc după ce un reporter de război de la televiziunea rusă a susținut marți că Putin nu va avea „o cale de întoarcere” decât să dezlănțuie arme nucleare asupra Ucrainei.

Alexander Sladkov a susținut lansarea unei bombe atomice pentru a provoca „un crater de dimensiunea mai multor regiuni” pentru a intimida NATO.

Rusia a susținut că scopul campaniei sale militare din Ucraina este să o „elibereze” de sub controlul presupușilor „neonaziști”.