Infofinanciar > Lumea la zi > Canada sperie China! Beijingul amenință că va lua „măsuri energice” în urma unei vizite în Taiwan
Lumea la zi

Canada sperie China! Beijingul amenință că va lua „măsuri energice” în urma unei vizite în Taiwan

canada china sursa foto global times
sursa foto global times

China a avertizat că va lua „măsuri energice” dacă Canada va interveni în Taiwan, la o săptămână după ce s-a aflat că o delegație de parlamentari canadieni intenționează să viziteze insula în cursul acestui an pentru a explora oportunitățile comerciale.

China revendică Taiwanul ca teritoriu al său în temeiul „principiului unei singure Chine” și se opune ca politicienii străini să viziteze insula. Taiwanul, guvernat democratic, respinge pretențiile Chinei. „Îndemnăm partea canadiană să respecte principiul „o singură Chină” și să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei”, a declarat ambasada chineză din Canada într-o declarație trimisă marți seara târziu, potrivit Reuters.

„China va lua măsuri ferme și energice împotriva oricărei țări care încearcă să interfereze cu sau să încalce suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei”, a mai spus ambasada chineză.

Membrii unui „grup parlamentar de prietenie” Canada-Taiwan, care nu primește sprijin administrativ sau financiar din partea parlamentului canadian, plănuiau să viziteze insula autoguvernată în octombrie, a declarat săptămâna trecută deputatul liberal Judy Sgro.
Sgro a declarat că deplasarea se va concentra pe comerț, iar intenția parlamentarilor nu a fost de a perturba și de a cauza probleme pentru Taiwan sau cu China. Într-o declarație, guvernul canadian a declarat că asociațiile parlamentare și grupurile de prietenie sunt independente și că respectă intenția parlamentarilor de a vizita Taiwanul.

Canada, ca și restul Occidentului, urmează o politică a unei singure Chine care recunoaște diplomatic Beijingul, nu Taipei, în timp ce neoficial susține Taiwanul.

Tensiunile cu China

Parlamentarii canadieni plănuiesc o călătorie în Taiwan pe fondul creșterii tensiunilor cu China. O delegație de legislatori canadieni intenționează să viziteze Taiwanul în octombrie pentru a căuta oportunități economice în regiunea Asia-Pacific, a declarat  deputatul liberal Judy Sgro, o acțiune care ar putea alimenta și mai mult tensiunile dintre China și Occident.

Membrii unui grup parlamentar de prietenie Canada-Taiwan plănuiau de ceva timp să viziteze insula autoguvernată, iar Taipei a sugerat o dată în octombrie, a declarat Sgro.
Toți delegații sunt, de asemenea, membri ai unei comisii parlamentare pentru comerț internațional. Sgro prezidează ambele grupuri, deși un grup de prietenie nu primește sprijin administrativ sau financiar din partea parlamentului canadian.

Relația dintre China și Occident s-a înrăutățit de când președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul la începutul acestei luni, împotriva dorinței Beijingului. China revendică Taiwanul ca teritoriu al său și se opune ca politicienii străini să viziteze insula. Taiwanul, guvernat democratic, respinge pretențiile Chinei.