Infofinanciar > Lumea la zi > Ce pun la cale China și Rusia? Putin și Xi s-ar putea întâlni în septembrie la summitul din Uzbekistan
Lumea la zi

Ce pun la cale China și Rusia? Putin și Xi s-ar putea întâlni în septembrie la summitul din Uzbekistan

Putin și Xi Jinping Sursa foto Romania Libera
Sursa foto: Romania Libera

Vladimir Putin, președintele Rusiei și omologul său chinez, Xi Jinping ar putea avea o întrevedere în septembrie la summitul regional care va avea loc în Uzbekistan, în orașul Samarkand.

Wall Street  journal notează faptul că cei doi lideri se pot întâlni la jumătatea lunii septembrie. Se pare șefii statelor nu pot sta departe unul de altul, având în vedere întâlnirile extrem de dese, convorbirile la telefon și declarațiile de sprijin pe care aceștia și le fac.

Conform thegurardian.com, publicația spune că pregătirile sunt în toi. Pe 15 septembrie, Xi Jinping ar urma să se deplaseze la Samarkand pentru o reuniune a Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS).

Oficialii chinezi au transmis faptul că președintele s-ar putea deplasa personal. Totodată, pe lângă întâlnirea pe care acesta o va avea cu liderul de la Kremlin, Xi Jinping se va întâlni și cu liderii statelor Pakistan, India și Turcia. Totuși, ar putea exista câteva schimbări ale planului ale liderului chinez și acesta ar putea participa doar virtual. XI Jinping nu a mai părăsit China din ianuarie 2020.

OCS nu a vrut să facă niciun comentariu referitor la această situație.

Situația din Rusia

În cazul lui Putin,Tass, agenția de presă de stat a transmis faptul că liderul are în plan participarea la acest summit.

Putin și Xi Jinping sunt așteptați, de asemenea, și în cadrul summitului G20  care se va desfășura la Bali în luna noiembrie. La această reuniune ar urma să participe și președintele american Joe Biden. Pentru acest summit va fi și o premieră: Volodimir Zelenski va participa, însă virtual.

Summiturile vor oferi ocazia pentru discuții față în față în aceste momente tensionate, determinate în principal de invaziei Rusiei din Ucraina de la 24 februarie 2022, dar și de poziția militară chinezească asupra Taiwanului. Au avut loc exerciții militare extraordinare ale Armatei Populare de Efectuare în jurul insulei taiwaneze, după ce, Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților, a fost acolo în cuda amenințărilor chinezești.

Încă de la începutul invaziei, China nu a criticat deloc acțiunea lui Putin, ci au existat momente în care l-a susținut pe liderul de la Kremlin. În cadrul ultimei întâlniri pe care au avut-o cei doi lideri, aceștia au transmis faptul că relația lor bilaterală nu va avea„nicio limită”.

Ceea ce este de notat în acest caz este faptul că dezastrul militar al Rusiei din Ucraina i-a pus pe gânduri pe oficialii chinezi, mai ales că țara lui Xi Jinping încă nu are toate elementele necesare unei invazii în insula Taiwan. Totuși, o amânare continuă de reintegrare a insulei prin forță, va oferi oportunitatea țării taiwaneze de a se înarma și de a învăța din reușita ucrainenilor.