Infofinanciar > Lumea la zi > Au fost încălcate principiile Beijingului? China avertizează SUA în privința Taiwanului
Lumea la zi

Au fost încălcate principiile Beijingului? China avertizează SUA în privința Taiwanului

SUA și China - sursa foto - impact.ro
sursa foto: impact.ro

Vizitele congresmenilor americani în Taiwan inflamează tensiunile regionale, iar administrația Biden nu ar trebui să subestimeze hotărârea Chinei în această problemă, a declarat marți trimisul Beijingului la Washington.

Ambasadorul Qin Gang a respins argumentul oficialilor americani potrivit căruia legislatorii acționează independent de Casa Albă sau că administrația nu a avut niciun control asupra agendei președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, care a vizitat Taiwanul la începutul lunii august.

Domnul Qin a declarat că deplasările doamnei Pelosi și ale altor membri ai Congresului încalcă acordurile existente între SUA și China.
„Ne ocupăm de consecințele serioase ale vizitei lui Pelosi”, a declarat dl Qin reporterilor de la Washington.

El a avertizat SUA să nu subestimeze „hotărârea puternică, determinarea și capacitatea guvernului și poporului chinez de a apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială”.

Dl Qin a transmis avertismentul după ce o delegație a Congresului condusă de senatorul democrat Edward Markey din Massachusetts a încheiat o călătorie pe insulă în weekend.
„În ultimele decenii, China s-a opus vizitelor Congresului în Taiwan, deoarece considerăm că acestea încalcă principiul „o singură Chină””, a declarat dl Qin, referindu-se la politica chineză potrivit căreia Taiwanul face parte din China și Beijingul este singurul reprezentant al națiunii.

„Congresul face parte din guvernul SUA – nu este o ramură independentă și incontrolabilă”, a continuat dl Qin. „Congresul este obligat să respecte politica externă a Statelor Unite. De aceea, ne simțim foarte frustrați și nemulțumiți de vizita senatorului Markey în Taiwan. Este provocatoare, este inutilă”.

China iresponsabilă

Oficiali americani de rang înalt au susținut în mod public că deplasarea doamnei Pelosi făcea pur și simplu parte dintr-o serie obișnuită de vizite ale Congresului pe insulă și că reacția militară a Chinei – lansarea de rachete deasupra Taiwanului și efectuarea de exerciții navale în largul coastelor sale – a fost iresponsabilă.

Dl Qin a declarat că China a avertizat SUA că o vizită a lui Pelosi ar avea „consecințe foarte grave”.

El a spus că răspunsul Chinei a fost proporțional și că exercițiile militare au fost „deschise, transparente și profesioniste”.

Statele Unite mențin o politică de „ambiguitate strategică” cu privire la posibilitatea de a interveni militar în cazul în care China ar invada Taiwanul.

În timp ce Washingtonul recunoaște diplomatic Beijingul în fața Taipei, susține guvernul democratic al Taiwanului și se opune oricărei schimbări forțate a statutului insulei.

Oficialii americani fac adesea vizite discrete în Taiwan pentru a-și arăta sprijinul, dar o călătorie a lui Pelosi ar fi mai mediatizată decât oricare alta din istoria recentă.

În calitate de președinte al Camerei Reprezentanților, Pelosi este a treia în linia de succesiune la președinția SUA și unul dintre cei mai puternici politicieni ai țării. Ultimul președinte al Camerei Reprezentanților care a vizitat Taiwan a fost Newt Gingrich în 1997.