Infofinanciar > Info > Bugetarii pot rămâne fără tichete de masă! Ce greșeală fac salariații
Info

Bugetarii pot rămâne fără tichete de masă! Ce greșeală fac salariații

Tichete de vacanță
FOTO:romanialibera.ro

Într-un studiu efectuat recent de platforma de angajare BestJobs se indică faptul că provocările socio-economice din 2022 au accentuat tendința beneficiilor extra-salariale. Sunt situații în care angajații sunt nevoiți să absenteze de la locul de muncă pentru rezolvarea anumitor probleme.

Ce se întâmplă cu tichetele de masă în aceste condiții? Răspunsul îl găsim în legislația muncii, conform căreia salariații au voie să absenteze cu recuperarea ulterioară a zilelor în care aceștia nu au fost la muncă.

Prevederile Codului Muncii

Codul Muncii prevede un număr de zece zile libere pe an pe care le pot cere angajatorului în situația în care întâmpină urgențe familiale. În aceste condiții angajatorul mai acordă sau nu tichetele de masă? Platforma on-line avocat.net răspunde acestei întrebări.

”Legea 165/2018 arată că, în cazul tichetelor de masă, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din luna pentru care se efectuează transferul valorii nominale a tichetelor de masă. În sensul prezentelor norme nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariaţii:

se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, sunt absenţi de la locul de muncă ori se află în alte situaţii stabilite de angajator împreună cu organizaţiile sindicale ori, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor”, potrivit romaniatv.net.

Totodată, actul normativ precizează și regula după care se acordă tichetele de masă persoanelor care au un program de lucru neregulat

”În cazul salariaţilor a căror durată zilnică a timpului de muncă este mai mare de 8 ore – în regim de tură, numărul de zile pentru care se acordă tichete de masă se determină prin împărţirea numărului de ore în care salariatul a fost prezent la lucru la durata normală a timpului de muncă de 8 ore. Fracţiile rezultate din calcul se consideră zi de prezenţă la lucru, cu condiţia ca totalul zilelor rezultat să nu depăşească numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele”.

Cum se recuperează absențele

Trebuie precizat faptul că absențele trebuie recuperate. Reglementările în vigoare stipulează faptul că recuperarea zilelor se face în condițiile stabilite între angajator și angajat.

În cazul în care recuperarea zilelor se face în altă lună de cea de absență, zilele în care angajatul nu a fost la muncă se plătesc în luna în care au fost înregistrate. Trebuie precizat faptul că aceste absențe sunt motivate nu nemotivate.

Pentru lipsirea nemotivată de la locul de muncă nu se acordă drepturi salariale și alte elemente conexe salariului.

”Dacă ai contract colectiv de muncă, ai prevăzut exact și când se dau tichetele de masă. Problema aici e că, în momentul în care faci recuperarea, deja ai tichet de masă pentru ziua-standard și nu văd cum ai putea să dai două tichete de masă pe aceeași zi. Dar plecând de la teza potrivit căreia absențele se plătesc în luna în care sunt efectuate, interpretarea mea ar tinde să meargă în sensul că dacă-i plătești salariul îi dai și tichetele de masă, chiar dacă a fost absent” a precizat pentur Avocat.net, Anca Iulia Zegrean, partener și coordonatorul practicii de dreptul muncii în cadrul Biriș Goran SPARL.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.