Infofinanciar > Info > Proiect de lege. Compensarea datoriilor fiscale ale întreprinderilor.
Info

Proiect de lege. Compensarea datoriilor fiscale ale întreprinderilor.

Parlamentul României
sursa foto: arhivă

Un nou prioect de lege  al UDMR propune ca statul să compemnseze datoriile fiscale ale întrprinderilor cu sumele neplătite pentru concediile medicale. Ce declarații a făcut Zoltan, deputatul UDMR

„Acest mecanism ar oferi o soluţie eficientă şi inovatoare pentru ameliorarea dificultăţilor financiare ale întreprinderilor, în timp ce ar asigura ca angajaţii să nu fie afectaţi negativ la locurile de muncă”, se precizează într-un comunicat al UDMR.

„Statul plăteşte sumele pentru concediile medicale cu întârziere de câteva luni, chiar ani. Atunci când un angajat se află în concediu medical, primele 5 zile sunt plătite de angajator, iar zilele următoare sunt avansate de angajator, dar trebuie recuperate ulterior de la Casa de Asigurări de Sănătate.” spune deputatul UDMR Miklos Zoltan, unul din inițiatorii priectului.

Probleme de lichiditate

Deputatul UDMR mai spune că problema ar fi că  ,,aceste sume avansate de firme în locul statului nu sunt niciodată returnate în timp util, ceea ce provoacă întreprinderilor serioase probleme de lichiditate: întâmpină dificultăţi în implementarea proiectelor de investiţii, achiziţionarea de mărfuri, plata salariilor sau achitarea impozitelor către stat.”

Întârzierile sunt foarte mari, de ordinul miliardelor şi de ordinul sutelor de zile. Statul trebuie să îşi asume o responsabilitate mult mai mare în această problemă”, a mai spus Zoltan.

El a adăugat că acest mecanism „ar permite întreprinzătorilor să compenseze imediat sumele pentru concediile medicale neplătite cu obligaţii fiscale chiar şi viitoare al firmei.

„Cu această soluţie, nu numai că ajutăm la remedierea problemei de lichiditate a întreprinderilor, dar creăm şi un echilibru echitabil între contribuabil şi stat, pentru a evita situaţiile în care managerii de companii devin vulnerabili din cauza neglijenţelor statului”, a completat parlamentarul UDMR.

Concedii medicale nerambursate

Deputatul Miklos Zoltan a mai vorbit în trecut de acest proiect și preciza că concediile medicale care nu sunt rambursate de stat către antreprenori să fie compensate cu datorii de la stat.

,,Discutăm de întârzieri de sute de zile, iar aceşti întreprinzători au probleme de lichidităţi şi nu mai pot derula proiectele de investiţii, nu mai au bani să cumpere marfă. Din acest punct de vedere, statul ar trebuie să aibă o responsabilitate. Dacă mie, ca întreprinzător, nu mi se restituie aceste sume şi nu pot plăti TVA, sunt executat, contul este poprit, plătesc majorări de întârziere, iar motivul este că nu mi s-au restituit aceste concedii medicale”,spune deputatul UDMR, potrivit Digi24

Deputatul UDMR consideră că argumentul în cazul impunerii taxei pe concediile medicale, că sunt foarte multe concedii medicale emise şi că se plătesc sume importante, nu este unul solid.

Legea a fost înregistrată marţi, 7 mai, în Parlament, aşadar curând va începe procesul legislativ în conformitate cu procedurile Senatului şi Camerei Deputaţilor, în comisiile de specialitate, apoi, după evaluarea iniţială a Senatului, decizia finală va fi luată de Camera Deputaţilor., scrie și Agerpres.