Infofinanciar > Info > Primești zile libere în plus dacă ai vechime în muncă! Ce spune legea
Info

Primești zile libere în plus dacă ai vechime în muncă! Ce spune legea

zile-libere zile-libere.com
sursă foto: zile-libere.com

Toți angajații cu carte de muncă din România au dreptul la concediu de odihnă legal de pe urma hotătârilor prevăzute în Codul Muncii (Legea 53 din 2003, cu modificările ulterioare). Cetățenii pot beneficia de aceste zile libere indiferent dacă lucrează la stat sau în mediul privat.

Codul Muncii mai acordă fiecărui angajat, în afara zilelor libere legale, și posibilitatea de a cere să nu vină la locul de muncă cu oczaia unor evenimente familiale deosebite, precum o nuntă sau un deces. Aceste cazuri, de asemenea, intră la categoria de concediu plătit. Cu toate acestea, în cazul celor care își obțin venitul lunar în mod independent nu beneficiază de concediu de odihnă.

Codul Muncii, blând cu angajații din România

Menționăm faptul că sărbătorile legale în care lumea nu lucrează, dar și zilele libere plătite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu fac parte din concediul de odihnă anual. În plus, de amintit că nici zilele de recuperare sau de repaus pentru week-end-urile lucrate, zile considerate libere din punct de vedere legal, de exemplu, nu se adaugă la durata concediului de odihnă.

Pe lângă toate aceste aspecte, Codul Muncii în vigoare mai vine cu încă o prevedere ce se arată generoasă pentru angajații din România. Potrivit legii, dacă într-un an o persoană se află în situația de a rămâne cu zile de concediu de odihnă neefectuate, din diverse motive, atunci acestea se reportează pentru anul următor. Cu toate acestea, respectivele zile de concediu nu pot fi solicitate de către salariat decât în primele şase luni ale anului care urmează, relatează site-ul romaniatv.net.

Vechimea în muncă îți aduce zile libere în plus

În cazul celor ce sunt salariați la stat, concediul de odihnă se poate întine pe durate diferite de timp, proporțional cu vechimea în muncă. Această prevedere este vizată de către Hotărârea de Guvern nr. 250/1992 care spune precis faptul că angajații din administrația publică au dreptul la un concediu de odihnă plătit. Întinderea acestuia poate varia între 21 sau 25 de zile lucrătoare, în raport cu vechimea acestora în sfera muncii. Astfel, avem următoarele date: 21 de zile pentru o vechime în muncă de până la 10 ani, 25 de zile pentru vechimea de peste 10 ani.

În mediul privat, situația este alta, însă nu diferă cu mult. De această dată zilele suplimentare de concediu care vin odată cu vechimea în muncă pot fi negociate cu angajatorul. Acestea trebuie să existe în contractul individual de muncă, iar numărul zilelor libere este astfel altul de la o companie la alta. În cele mai multe dintre cazuri, aceste situații vin de pe post de recompensă, fiind incluse în pachetul de beneficii extrasalariale de care un angajat beneficiază în cadrul unei companii.