Infofinanciar > Info > Ce se întâmplă acum cu tichetele de masă ale românilor? Ultimele informații despre angajații din țară
Info

Ce se întâmplă acum cu tichetele de masă ale românilor? Ultimele informații despre angajații din țară

Programul FOOD sursă foto: pgramul FOOD
sursă foto: Programul Food

Ultimul sondaj al Barometru FOOD a dus la concluzia că, statistic vorbind, 9 din 10 angajați din România utilizează tichetele de masă prentru a-și cumpăra mâncare, fie că vorbim aici despre alimente pentru a-și găti acasă, fie despre o vizită la un restaurant (fizic sau online) care permite această metodă de plată. Românii ar recurge acum și la această metodă, în număr din ce în ce mai mare, pentru că cel mai considerabil în ultima vreme s-a resimțit scumpirea alimentelor, pe lângă majorarea costului la energie.

Astfel, 84% dintre angajații respondenți au declarat faptul că cel mai mult i-a afectat creșterea prețurilor la mâncarea de pe raft, dar și din restaurante. Întrebați de către cei de la Barometru FOOD cum gestionează suma lunară acordată sub formă de tichete de masă, 81% dintre români au susțin că consumă întreaga sumă de bani înainte de finalul lunii, iar un procent de doar 7% spun că suma primită le este suficientă pe întreaga perioadă a unei luni.

La capitolul utilitar, pentru circa 20% dintre angajați, beneficiul cel mai considerabil al acestor tichete de masă îl reprezintă faptul că reprezintă o soluție destul de practică în cadrul unui prânz, pe care îl servesc în oraș sau acasă. Astfel, românii respondenți susțin că își asigură o masă completă și mai echilibrată pentru întreaga zi.

Ce comandă românii?

În urma sondajului a reieșit faptul că peste 80% dintre angajații din România doresc acum ca restaurantele să își dezvolte oferta de mâncare la pachet și de livrare la domiciliu, asta tocmai pentru că, se pare, sistemul tichetelor de masă ar avea un impact benefic asupra activității restaurantelor. Astfel, 95% dintre proprietarii români de restaurante sunt de părere că acest sistem, prin acceptarea tichetelor ca modalitate de plată, atrag noi clienți (80%) și beneficiază de promovarea afacerii (50%).

În contextul preferințelor clienților, tot proprietarii de restaurante susțin că au sesizat în ultima perioadă o creștere de 28% pentru cererea de feluri de mâncare mai sănătoase. În acest fel, 3 din 5 operatori români de restaurante spun că o ofertă cu preparate sănătoase/echilibrate ar fi apreciată de clienții care le trag pragul, iar 68% dintre aceștia sunt de părere că acestea sunt la fel de gustoase precum alte variante mai puțin sănătoase.

Observând aceste preferințe ale clienților, 40% dintre proprietarii de restaurante susțin că și-au schimbat obiceiurile și furnizorii. Aceștia au în vedere acum prioritatea de a oferi produse mai sănătoase și preparate cu mai multe ingrediente de la furnizori locali, potrivit romaniatv.net.

Risipa alimentară, adevărata provocare

O problemă considerabilă cu care se confruntă sistemul de restaurante din România este risipa alimentară. Aproximativ 50% dintre proprietarii de restaurante au implementat deja măsuri pentru a încetini, sau chiar a combate, acest fenomen. Printre aceste măsuri se identifică: adaptarea meniului sau a rețetelor (37%), managementul stocurilor, oferirea la pachet a porțiilor rămase (12%) sau donarea preparatelor rămase către personalul propriu.

Chiar dacă tichetele de masă pot reprezenta o parte din pachetul salarial acordat unui angajat din România, acestea nu fac parte și nu se scad din salariul de bază, potrivit contractului individual de muncă. Acestea sunt astfel beneficii extrasalariale, adică se dau în afara salariului de bază trecut în contract.