Lumea la zi

„Bruxelles-ul e de vină!” Marea Britanie acuză UE pentru prețurile crescute la energie

criza energie fuelcellsworks.com
sursă foto: fuelcellsworks.com

Marea Britanie acuză Bruxelles-ul de creșterea facturilor la energie ce are loc în momentul actual în Anglia. Totul ar face parte dintr-o nouă dispută pe tema Brexitului. Autoritățile de la Londra susțin că UE a blocat acordul trans-Marea Mânecii privind comerțul cu energie electrică, ceea ce a dus rapid la majorări semnificative de prețuri.

Ar fi vorba de creșteri ale facturilor la energie în Regatul Unit cu sute de milioane de lire sterline pe an prin blocarea cooperării energetice trans-Marea Mânecii după realizarea Brexit-ului. În cadrul acordului comercial și de cooperare prin care Anglia părăsește blocul comunitar de state semnat în decembrie 2020, Comisia Europeană și Regatul Unit au convenit să instituie un cadru pentru viitoarele schimburi comerciale de energie electrică, care ar urma să intre în vigoare în acest an.

Cu toate acestea, un oficial britanic a declarat că progresele înregistrate în ceea ce privește convenirea unor noi reguli comerciale vitale au stagnat încă din din vară, în ciuda multiplelor încercări ale Londrei de a obține un acord, pe fondul celei mai grave crize energetice din Europa din ultimele decenii. Guvernul britanic consideră că Europa trage de timp din cauza luptei continue privind implementarea normelor comerciale post-Brexit în Irlanda de Nord.

Cum se descurcă scum Marea Britanie?

Lipsa unui cadru comercial pentru energia electrică a însemnat că, la ieșirea Marii Britanii de pe piața unică de energie a UE la 1 ianuarie 2021, Regatul Unit a trecut la un sistem mai ineficient de cumpărare și vânzare de energie electrică prin intermediul unor interconectori submarini care leagă Marea Britanie de Franța, Olanda și Belgia. Acest lucru adaugă sute de milioane de lire sterline pe an la facturile de energie ale gospodăriilor britanice, potrivit industriei energetice din Regatul Unit.

Iar la doi ani de la Brexit, Marea Britanie nu a reușit încă să fie readmisă pe platforma North Sea Energy Cooperation (NSEC), o organizație interguvernamentală care are ca scop dezvoltarea parcurilor eoliene offshore în regiunea Mării Nordului și accelerarea tranziției către energiile regenerabile. Comisia a dat afară Marea Britanie din grup în 2020, în ciuda faptului că nu este o agenție a UE, ignorând apelurile mai multor țări membre și ale lui Frans Timmermans, responsabilul pentru afaceri ecologice al UE, pentru ca Regatul Unit să rămână.

„Având în vedere că toată criza se referă la președintele rus Vladimir Putin și la război, se pun unele întrebări cu privire la faptul că UE nu accelerează pe piața energiei electrice și nici în cooperarea în Marea Nordului”, a declarat oficialul britanic, citat de politico.com.

La ce se așteapă oficialii de la Londra?

Se așteaptă ca Regatul Unit să semnaleze din nou această problemă la următoarea reuniune a comitetului specializat UE-Regatul Unit pentru energie, axat pe securitatea energetică, care va avea loc la 28 septembrie.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat: „UE este conștientă de importanța cooperării în domeniul energiei și este hotărâtă să continue să lucreze cu Regatul Unit”, adăugând că „aceste aspecte sunt foarte tehnice, ceea ce explică de ce progresul necesită timp”.

Strategiile lui Truss

Noul prim-ministru al Regatului Unit, Liz Truss, și președintele francez Emmanuel Macron au încercat să reconstruiască punțile pe această temă în timpul primei lor întâlniri bilaterale, care a avut loc marți după-amiază în marja Adunării Generale a ONU de la New York.

Cei doi lideri „au convenit să consolideze” cooperarea dintre Marea Britanie și Franța în domeniul energiei „pentru a reduce volatilitatea de pe piață și pentru a reduce costurile pentru gospodării”, potrivit unui rezumat al întâlnirii împărtășit de guvernul britanic. Purtătorul de cuvânt oficial al lui Truss a insistat asupra faptului că relația bilaterală în domeniul energiei rămâne „strânsă”.

Legătura cu Irlanda de Nord

Londra susține că Bruxelles-ul merge mai încet în ceea ce privește cooperarea în domeniul energiei din cauza disputei în curs de desfășurare cu privire la funcționarea Protocolului cu Irlanda de Nord, o parte esențială a acordului de „divorț” care reglementează comerțul dintre regiune și restul Regatului Unit.

Ca răspuns la refuzul Marii Britanii de a pune în aplicare controale asupra mărfurilor care intră în Irlanda de Nord dinspre Anglia, Comisia a înghețat cooperarea bilaterală într-o serie de alte domenii de politică cerute de protocol, cum ar fi activitatea comună în domeniul cercetării științifice.

Însă Regatul Unit susține că amploarea crizei energetice, care se profilează asupra Europei în această iarnă, face ca tacticile de amânare ale Comisiei în ceea ce privește comerțul cu energie electrică să fie nejustificate.

Negocierile

„Înțelegerea noastră este că UE a transmis un semnal puternic cum că, până când negocierile privind protocolul cu Irlanda de Nord nu vor fi soluționate, nu va exista nicio mișcare în ceea ce privește înțelegerile de comercializare a energiei electrice”, a declarat Adam Bermann, director adjunct al grupului de lobby al industriei energetice Energy UK. Acesta a adăugat că: „Deși înțelegem poziția UE, ne aflăm astăzi într-o criză energetică – iar când vine vorba de interconectori de electricitate sau de cooperarea în domeniul gazelor, care este crucială pentru securitatea aprovizionării în această iarnă, ar putea merita ca UE să analizeze dacă aceste elemente pot fi discutate în mod bilateral, indiferent de stadiul negocierilor privind protocolul”.

Un oficial al UE a respins aceste afirmații și a insistat asupra faptului că Comisia „colaborează în mod deschis cu Regatul Unit”: „Elaborăm un nou mandat pentru industrie pentru a explora în continuare opțiunile pentru viitorul cadru comercial cu energie electrică prin interconectări”, a declarat oficialul european. „În urma unor verificări tehnice restante cu partea britanică, Comisia va înainta propunerea pentru a obține acordul Consiliului cu privire la următorii pași pentru comerțul cu energie electrică”.

Temeri legate de penurie

Cu toate acestea, există și alte motive pentru care Brexitul ar putea îngreuna capacitatea UE și a Regatului Unit de a face față penuriei de energie în această iarnă. Marea Britanie a renunțat la așa-numitul mecanism de solidaritate al UE în domeniul energiei, eliberându-se de obligațiile anterioare Brexitului de a coopera cu blocul comunitar în cazul unei urgențe energetice. Dar acest lucru înseamnă, de asemenea, că Regatul Unit nu mai are dreptul legal de a primi asistență din partea UE în cazul unei crize de amploare.

„Acest lucru pune sub semnul întrebării cât de solide vor fi aranjamentele politice în această iarnă în cazul în care vor exista penurii de energie”, a declarat Bermann. „Sper cu siguranță că UE va analiza cu fermitate dacă, atât în ceea ce privește acordurile de comercializare a energiei electrice, cât și în ceea ce privește securitatea aprovizionării, se pot găsi soluții”.

Oficialul UE a declarat că cele două părți au „schimburi regulate de păreri” cu privire la securitatea energetică.

Între timp, excluderea în continuare a Marii Britanii din platforma de cooperare energetică din Marea Nordului îi nedumerește pe reprezentanții industriei, care nu înțeleg de ce durează atât de mult ca Regatul Unit să se alăture unui grup de guverne care include și Norvegia, care nu este membră a UE.

A cui este vina?

Oficialul UE a respins din nou afirmația potrivit căreia Comisia ar obstrucționa readmisia Marii Britanii, insistând că „se lucrează în continuare” la un memorandum de înțelegere pentru a permite Regatului Unit să revină în cadrul reuniunilor NSEC. Memorandumul de înțelegere va trebui să fie aprobat de Consiliu.

„Nu există nicio înghețare. S-au înregistrat progrese recente în discuțiile la nivel tehnic, iar Comisia va putea iniția în curând procedura de adoptare a memorandumului de înțelegere care să oficializeze cooperarea dintre UE și NSEC”, a declarat oficialul.

Spre înțelegere

La o reuniune din 12 septembrie, miniștrii energiei din țările membre NSEC au recunoscut „urgența de acțiune” creată de invazia Rusiei în Ucraina și au salutat „progresele recente” în discuțiile pentru memorandumul de înțelegere cu Marea Britanie.

„Conștienți de beneficiile reciproce ale unei cooperări viitoare îmbunătățite, miniștrii și comisarul pentru energie Kadri Simson așteaptă cu nerăbdare un acord final privind memorandumul de înțelegere”, se arată într-o lectură a reuniunii de la Dublin. „Acest lucru va depinde de încheierea cu succes a discuțiilor dintre Comisie și Regatul Unit”.