Lumea la zi

Europa impune noi sancțiuni Rusiei! „Este clar că Putin încearcă să distrugă Ucraina”

Putin sursa foto impact.ro
sursa foto impact.ro

O nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei urmează să fie pregătită după o reuniune de urgență desfășurată miercuri, 21 septembrie, la New York, în cursul nopții, între miniștrii de externe ai UE, ca urmare a ultimei declarații a lui Putin, care a amenințat că va folosi armele nucleare.

Vorbind cu reporterii la New York, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că anunțul președintelui rus Vladimir Putin, care a inclus măsuri de anexare a unor zone întinse din teritoriul ucrainean, o amenințare de a folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia și prima mobilizare în timp de război de la cel de-al Doilea Război Mondial, a arătat „panică și disperare”.

Ce sancțiuni vor fi impuse Rusiei

„Este clar că Putin încearcă să distrugă Ucraina”, a declarat Borrell reporterilor după ce miniștrii s-au reunit în marja Adunării Generale a ONU pentru a discuta informal despre cum să răspundă la ultimele evoluții. Într-o declarație comună, miniștrii de externe ai UE , referindu-se la referendumurile care urmează să aibă loc vineri, 23 septembrie, au  „condamnat în cei mai fermi termeni” ultima escaladare a Rusiei și au afirmat că „nu vor recunoaște niciodată aceste zone ca fiind altceva decât o parte a Ucrainei” și, în schimb, „vor continua să sprijine eforturile Ucrainei de a-și restabili integritatea teritorială atât timp cât va fi necesar”.

După ce au fost informați personal de către ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, aceștia au convenit să își însărcineze echipele cu pregătirea următorului pachet de sancțiuni al blocului. Noua rundă de măsuri punitive va viza „sectoare mai relevante ale economiei rusești și va continua să vizeze persoanele responsabile de războiul de agresiune din Ucraina”, a declarat Borrell, vorbind despre noi măsuri sectoriale și individuale, confrom Euractiv.

Cu toate acestea, el a refuzat să ofere mai multe detalii privind tipul de sancțiuni sau sprijinul militar suplimentar al UE care urmează să fie convenit, probabil atunci când miniștrii vor avea următoarea lor reuniune oficială, la mijlocul lunii octombrie Întrebat de sursa citată dacă este îngrijorat de încercările anumitor state membre ale UE de a atenua sancțiunile în ciuda escaladării actuale, Borrell a declarat că este convins că va exista un sprijin „unanim” în cadrul blocului pentru noile măsuri.

Potrivit unei surse UE, Ungaria nu a obiectat în timpul discuțiilor de miercuri. Ca răspuns la recunoașterea de către Moscova a referendumurilor false, o nouă serie de măsuri punitive ale UE ar putea implica probabil mai multe listări ale persoanelor implicate în organizarea și desfășurarea referendumurilor; un oficial UE a declarat pentru EURACTIV imediat după anunțarea acestora marți (20 septembrie).

Autoproclamata Republică Populară Luhansk (RPL), susținută de Rusia, și Republica Populară Donețk (RPD), țara vecină, au declarat că referendumurile planificate vor avea loc în perioada 23-27 septembrie. Regiunile sudice Kherson și Zaporizhzhia vor avea, se pare, de asemenea, referendumuri în aceeași perioadă.

Măsurile ar putea fi similare celor implementate înainte de invazia Rusiei din februarie, și anume sancționarea oficialilor locali și interzicerea comerțului, a turismului și a finanțării în regiunile anexate. Potrivit diplomaților UE, printre măsurile avute în vedere se numără plafonarea prețului la petrolul rusesc, așa cum a propus G7, dar nu este clar dacă toate statele membre vor fi de acord. Statele Unite au exercitat presiuni asupra UE pentru a progresa în ceea ce privește plafonarea prețului petrolului înainte de intrarea în vigoare, în decembrie, a interdicției UE privind importurile de petrol rusesc.

Printre alte opțiuni luate în considerare se numără sancțiuni sectoriale, cum ar fi cele privind tehnologiile cu dublă utilizare și o nouă reprimare a comerțului cu bunuri de lux, în special cu diamante, cu Rusia. Consultările privind următorul pachet ar putea începe în câteva zile, au declarat diplomații UE.