Info

Mii de oameni nu vor mai beneficia de ajutorul social! Săracii României nu sunt destul de săraci pentru UE

Batrani sursa foto wowbiz.ro
sursa foto wowbiz.ro

Potrivit Comisiei Europene, condițiile actuale de eligibilitate pentru acordarea cardurilor sociale ar trebui schimbate. Astfel, un număr mare de beneficiari nu s-ar mai încadra pentru obținerea acestui ajutor de 250 lei lunar. Drept consecință, coaliția de guvernare trebuie să se conformeze directivelor europene și să reducă aspru numărul de persoane cărora li se vor acorda carduri sociale.

Potrivit Comisiei Europene, persoanele care au salarii peste indemnizația socială, respectiv pensia minimă garantată, nu fac parte din categoria sărăciei extreme, declară Marcel Boloș, ministrul pentru Investiții și Proiecte Europene. Ca urmare, se preconizează că începând cu 1 ianuarie 2023, pensionarii cu venituri între 1.001 și 1.500 de lei ar urma să fie eliminați din rândul persoanelor care vor primi carduri sociale. 

Inițiativele guvernamentale anti-sărăcie pentru 2022 cuprindeau 250 de lei (aproximativ 50 de euro) distribuiți la fiecare două luni, însumând un în total 1.000 de lei. În 2023, tichetele sociale vor fi puse la dispoziția oricărei persoane cu venituri sub 1.000 de lei, asta înseamnă  persoane cu handicap grav și a celor fără loc de muncă.

Ultima plată va fi făcută în noiembrie 2022 către românii cei mai nevoiași. La stabilirea dreptului se iau în calcul toate veniturile persoanei fizice, inclusiv cele care sunt afișate în baza de date a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Posibilitatea creșterii veniturilor  rămâne singura speranță

Creșterea pensiilor și salariilor din sistemul bugetar reprezintă o rază de optimism pentru cei mai defavorizați români. Aceste categorii de venituri vor fi majorate în 2023, potrivit PSD și PNL, însă nu au precizat cu ce procent. Paul Stănescu a oferit cea mai recentă declarație a coaliției. Pentru că „persoanele cu cele mai mici venituri și seniorii sunt printre cei care suportă cel mai mult greutatea inflației”, potrivit secretarului general al social-democraților, creșterea pensiilor și a salariilor este esențială.

„Nu trebuie să ne ascundem în spatele unor calcule sofisticate sau să așteptăm proiecția bugetară ca să avem o decizie fermă în coaliție. Inflație de 15% înseamnă tot atâția bani în minus în veniturile celor mai vulnerabili români.”, a declarat Stănescu, conform RomâniaTv.  Social democratul a vorbit și despre întrecerea în declarații dintre PSD și PNL, susținând că: „Cu acest ping-pong al declarațiilor incerte despre mărirea pensiilor și a salariului minim, riscăm să dăm senzația de târguială. De aceea, cred că avem nevoie cât mai repede de un angajament ferm în cadrul coaliției, că de la 1 ianuarie 2023 românii vor beneficia de aceste creșteri”, a adăugat el, conform sursei citate.