Esential

Premierii reginei Elisabeta a II-a. Boris Johnson, cel care „a dus la bun sfârșit Brexitul”

Johnson Sursa foto The List
Sursa foto: The List

Boris Johnson a fost cel de-al 14-lea dintre premierii reginei Elisabeta a II-a. Mandatul acestuia a fost din anul 2019-2022. Majestatea Sa a avut de-a lungul domniei sale 15 premieri. 

Cu toate că mandatul acestui premier al reginei Elisabeta a II-a a durat doar 3 ani, el va rămâne în istorie ca fiind cel care „a dus la bun sfârșit Brexitul”. Mandatul său a fost definit de modul în care a gestionat pandemia de coronavirus și de scandalurile legate de partidele guvernamentale care au încălcat regulile, dar și de greșelile de judecată etică.

Johnson, cel mai controversat dintre premierii reginei Elisabeta a II-a

În 2019, Johnson a sfătuit-o pe regină că parlamentul ar trebui să fie prorogat sau închis timp de cinci săptămâni înainte ca Regatul Unit să fie programat să iasă din Uniunea Europeană. Sfatul a adus-o pe regină, care este un monarh constituțional, în mijlocul controversei privind Brexit, deoarece este singura persoană care are autoritatea de a închide parlamentul în acest fel, întrucât prorogarea se realizează de obicei înainte de discursul reginei, în care aceasta prezintă prioritățile guvernului. Curtea Supremă britanică a decis că suspendarea a fost neconstituțională, iar parlamentul s-a întors la lucru.

Boris Johnson și regina Elisabeta au părut să treacă peste acest incident, iar de atunci nu s-a mai spus mare lucru despre relația lor de lucru.

Cei doi par să facă un adevărat efort pentru a lucra împreună mai armonios în 2020. Pe fondul pandemiei globale care a lovit în mod deosebit Anglia, regina Elisabeta a II-a a emis o declarație în care îi ura lui Johnson o „recuperare completă și rapidă” atunci când a fost spitalizat în aprilie după ce a contractat COVID-19.

Știm că regina le-a „trimis urări călduroase” premierului și partenerei sale Carrie Symonds după nașterea fiului lor în aprilie 2020.

Regina Elisabeta, cel mai cunoscut monarh

Johnson a fost amabil în omagiul său adus soțului reginei, prințul Philip, în momentul morții acestuia, spunând că „a câștigat afecțiunea a generații întregi aici, în Regatul Unit, în Commonwealth și în întreaga lume”.

În luna iulie a anului 2022, mai mulți membrii ai Guvernului au decis să demisioneze, lucru care l-a forțat pe Johnson să facă același lucru.

În urma morții reginei, Johnson a declarat că moartea singurului monarh pe care majoritatea britanicilor l-au cunoscut vreodată va provoca „un sentiment de pierdere profund și personal – mult mai intens, poate, decât ne așteptam”.

Întotdeauna, premierii reginei Elisabeta a II-a au fost tratați cu respect și bunătate.