Infofinanciar > Lumea la zi > Ceea ce nu a distrus Hitler, a reușit Putin. Banca genetică din Harkov este o ruină
Lumea la zi

Ceea ce nu a distrus Hitler, a reușit Putin. Banca genetică din Harkov este o ruină

Banca sursa foto Antena 3
Sursa foto: Antena 3

Armata lui Vladimir Putin a distrus la Harkov singura bancă genetică de plante din Ucraina, unică în lume pe care Hitler a cruțat-o. Conform presei internaționale, care citează surse locale, banca a fost distrusă după ce un proiectil de artilerie a lovit clădirea Institutului de Ameliorare al Plantelor.

Erau depozitate mostrele a peste 160.000 de soiuri de plante din întreaga lume. Materialul genetic a fost distrus în incendiul care a urmat bombardamentului.

Cercetătorul în cadrul Institutului, Serghei Avramenko a declarat că semințele unor specii de plante nu vor mai putea fi niciodată recuperate.

„Este vorba despre o colecție de semințe din toată lumea, inclusiv soiuri vechi de sute de ani. Acestea nu vor putea fi recuperate. A fost un iad aici. Aluminiul s-a topit, totul a ars.”

Banca genetica sursa foto Antena 3

Sursa foto: Antena 3

O țintă directă a rușilor

Eu a susținut că în clădire nu erau forțe militare. Aceasta a fost vizată în mod deliberat de ruși.

„Au țintit chiar locul în care era banca de resurse genetice vegetale”, a spus omul de știință.

În timpul ocupației germane , banca genetică a supraviețuit în fața ocupației germane din timpul lui Hitler, ei încercând să salveze cât mai multe specii.

banca sursa foto Antena 3

Sursa foto: Antena 3

„Sunt trist să spun că în zilele lui Hitler, când toată Ucraina era sub ocupație, germanii nu au distrus această colecție, ci, dimpotrivă, au încercat să salveze câte ceva, pentru că știau că urmașii lor vor avea nevoie de ea. Există doar câteva astfel de bănci în lume. De o astfel de bancă depinde siguranța alimentară a oricărei țări. Toți crescătorii, fără excepție, inclusiv din Rusia, au comandat mostre de la noi pentru a-și crea propriile soiuri adaptate zonei.”, a spus mai spus reprezentantul instituției.

Războiul din Ucraina

În ziua 82 a invaziei rusești, trupele ucrainene au respins forțele inamice din orașul Harkov, avansând până la granița cu Rusia, conform oficialilor ucraineni. Analiștii americani au arătat că rușii de retrag spre Donețk și Lugansk. Șeful spionajului de la Kiev spune că sfârșitul războiului va fi în acest an. Kirilo Budanov a declarat pentru SkyNews că apogeul războiului va fi în luna august.

 De asemenea, peste 260 de soldați au fost evacuați de la Azovstal. Zelenski a declarat că țara are nevoie de eroii ei în viață. Soldații au fost preluați de forțele ruse și duși în zonele controlate de acestea. Între timp, rușii iau în calcul să refuze schimbul de prizonieri, oficiali ruși vorbind chiar despre executarea luptătorilor ucraineni care au apărat Mariupolul.

Discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia sunt blocate. Negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak susține că Rusia nu înțelege ce se întâmplă în lume.