Infofinanciar > Lumea la zi > Zelenski: „Ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertate?”
Lumea la zi

Zelenski: „Ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertate?”

Zelenski sursa foto G4Media ro
Sursa foto. G4Media.ro

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis un mesaj de susținere pentru apărătorii Ucrainei. Acesta a fost unul cu o semnificație aparte întrucât vine la 8 ani de la debarcarea trupelor ruse pe aeroportul din Donețk, moment de cotitură în pregătirea invaziei Rusiei.

În 2014, în urma Revoluției ucrainene din anul respectiv și a Euromaidanului, au avut loc proteste ale unor grupuri anti-guvernamentale separatiste susținute de Rusia în regiunea Donbas din Ucraina.

La ce au dus protestele?

Aceste demonstrații au urmat anexării Crimeii din februarie-martie 2014 de către Rusia. Ele au făcut parte dintr-un cerc mai mare de proteste simultane în sudul și estul Ucrainei. Au escaladat într-un conflict armat între forțele separatiste ale republicilor autodeclarate Donețk și Luhansk și guvernul ucrainean.

„În acea zi, se pare, nimeni nu a prevăzut cum se vor dezvolta evenimentele din Donbas în aceşti ani. Şi apoi – în toată Ucraina după o invazie la scară largă. Nimeni nu a putut prezice cât de mult va dura acest „temporar” din anunţ. Dar în acea zi şi în orice zi după aceea, şi astăzi, două lucruri pot fi spuse cu încredere. Primul. Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă. Singura întrebare este ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertate şi Rusia – pentru războiul absurd împotriva noastră.”, a declarat președintele Zelenski.

Uniunea Europeană impune noi sancțiuni rușilor

Tot el a făcut referiri și la situația actuală din Ucraina. De săptămâni întregi, Uniunea Europeană încearcă să se pună de acord pe un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva rușilor.

„Desigur, sunt recunoscător prietenilor noştri care promovează noi sancţiuni. Dar de unde au obţinut atâta putere cei care blochează al şaselea pachet? De ce li se permite să aibă încă atâta putere, inclusiv în proceduri intra-europene? Uitaţi-vă de câte săptămâni lumea nu a îndrăznit să blocheze sistemul bancar rusesc – toate băncile, fără excepţie, pentru a-i lua agresorului oportunitatea de a finanţa nu doar războiul împotriva noastră, dar şi politica de a crea rupturi şi crize în lume.”

Zelenski încearcă obținerea unor arme, inclusiv și a unor sisteme de lansare a rachetelor multiple. Acestea sunt necesare pentru schimbarea direcției ostilităților și pentru a-i da afară pe ocupanți.

„Începând din 26 mai 2014 şi chiar mai mult din 24 februarie anul acesta şi până astăzi, au fost multe ocazii pentru cei care chiar au puterea de o face să pună capăt lucrurilor şi să spună: acum Rusia va simţi cu adevărat preţul pentru ceea ce face împotriva Ucrainei, împotriva unităţii europene şi împotriva  libertăţii.”

Zone distruse complet din Ucraina

El este de părere că ceea ce întâmplă la momentul actual în Donbas va face zona nelocuibilă.

„Ei vor să transforme în cenuşă Popasna, Bakhmut, Lîman, Lîsîceansk şi Sievierodoneţk. Ca şi Volnovaha, ca şi Mariupol. În oraşele şi comunităţile mai apropiate de graniţa cu Rusia, în Doneţk şi Lugansk, ei adună pe toţi care pot să ţină locul celor ucişi şi răniţi în contingentul de ocupaţie. Toate astea, inclusiv deportarea oamenilor noştri şi uciderea în masă a civililor, reprezintă o politică evidentă de genocid urmată de Rusia.”