Lumea la zi

New York Times: SUA și-a băgat coada! Succesul contraofensivei Ucrainei bazat pe informațiile americanilor

ucraina sua, sursa foto dreamstime
Sursă foto: Dreamstime.com

Pe măsură ce au început să pregătească contraofensiva care le-a permis să obțină recent câștiguri semnificative în nord-est, înalți oficiali ucraineni au sporit schimbul de informații cu omologii lor americani în timpul verii, potrivit oficialilor americani. Această schimbare a permis Statelor Unite să furnizeze informații mai bune și mai relevante despre punctele slabe ale Rusiei.

Statele Unite au trimis Ucrainei informații cu privire la centrele de comandă, depozitele de muniție și alte noduri semnificative în liniile militare rusești în timpul conflictului.

Ajutorul american a fost crucial pentru Ucraina

Datorită acestor informații în timp real, ucrainenii, care, potrivit unor surse americane, au fost cruciali pentru planificare și execuție, au putut să vizeze soldați ruși, să asasineze generali de rang înalt și să oblige la mutarea proviziilor de muniție departe de liniile de front rusești.

Cu toate acestea, în trecut, oficialii serviciilor de informații americane au susținut că au înțeles adesea mai bine pregătirile militare rusești decât cele ale Ucrainei. Chiar dacă serviciile secrete americane obțineau informații detaliate despre ceea ce dirija Kremlinul și ceea ce pregăteau comandanții ruși, ucrainenii își păstrau cu precauție planurile operaționale de teamă că, făcând acest lucru, ar putea dezvălui defecte și ar putea descuraja viitorul ajutor american.

Însă, autoritățile de la Kiev au stabilit că împărtășirea mai multor informații cu SUA ar contribui la acordarea unui sprijin mai mare în timp ce Ucraina își schița pregătirile pentru represalii împotriva rușilor, potrivit unor surse americane. Oficiali americani de rang înalt au refuzat să precizeze cât de multă consiliere a oferit țara și cât de mult din strategia de contraofensivă a divulgat Ucraina. Cu toate acestea, un oficial a declarat că americanii și Kievul au discutat „în mod „constant” despre cum să oprească avansul rusesc în est.

Ar putea fi doar prima etapă a contraofensivei

Câștigurile din nord-est, inclusiv recucerirea orașului Izium, un nod feroviar cheie, au fost cele mai importante progrese făcute de Ucraina până în prezent, au declarat înalți oficiali americani. Nu este încă clar  care va fi ponderea strategică a acestor victorii, dar, un număr de experți militari și foști oficiali ai serviciilor de informații sunt de părere că există posibilitatea că actuala strategie a ucrainenilor ar putea fi prima etapă a unei campanii care ar putea sparge semnificativ linia frontului rusesc.

Generalul-locotenent în retragere Frederick B. Hodges s-a referit la situația din Ucraina, susținând că:  „Am crezut timp de câteva luni că Ucraina va împinge Rusia înapoi până la liniile de la 23 februarie până la sfârșitul anului(…) Urmăresc logistica rusă și mi s-a părut că nu pot susține acest lucru. Moralul și disciplina lor și toate problemele legate de forța de muncă – pur și simplu nu este sustenabil pentru ei să facă ceea ce încercau să facă.”, potrivit G4Media.ro.

Potrivit generalului Hodges, cea mai recentă victorie sugerează că eforturile Ucrainei de a recupera teritoriile din sud și est ar putea merge mai repede decât anticipase, deschizând astfel ușa pentru o încercare de recucerire a Crimeei. Alți analiști au fost de acord că lucrurile s-ar putea schimba pentru Ucraina.