Infofinanciar > Lumea la zi > Apariție-eveniment a fiicei „mult iubite” a lui Kim Jong Un! Ce se cunoaște despre misterioasa moștenitoare a dictaturii din Coreea
Lumea la zi

Apariție-eveniment a fiicei „mult iubite” a lui Kim Jong Un! Ce se cunoaște despre misterioasa moștenitoare a dictaturii din Coreea

Kim jong Un si fiica Ju Ae japantimes.com
sursă foto: japantimes.com

Oficialii din Coreea de Nord nu au precizat încă dacă micuța fată care a apărut alături de liderul țării mai are frați sau surori. De asemenea, vârsta ei rămâne în continuare un mister. Lumea nu-i știe nici măcar numele. Dar cu toate acestea, există nenumărate speculații și presupuneri în spațiul public.

Fetița, despre care autoritățile sud-coreene cred că se numește Ju Ae și are aproximativ 9 ani, a apărut în mod brusc în mass-media de stat nord-coreeană alături de șeful statului Kim Jong Un. Cel mai recent, ea l-a însoțit într-o ședință foto pentru a sărbători lansarea cu succes a celei mai puternice rachete balistice a țării. În ciuda misterului, acest fapt a trimis un mesaj clar atât publicului nord-coreean, cât și lumii întregi: În primul rând, regimul Kim este aici pentru a rămâne. În al doilea rând, familia conducătoare nu va renunța prea curând la arsenalul său nuclear.

Kim și fiica sa participând la o sesiune foto alături de oamenii de știință, inginerii și oficialii militari (sursă foto: REUTERS)

Kim și fiica sa participând la o sesiune foto alături de oamenii de știință, inginerii și oficialii militari (sursă foto: REUTERS)

Debutul fetiței în spațiul a fost remarcabil din mai multe puncte de vedere. În timp ce defilarea moștenitorilor în fața publicului a fost o caracteristică a monarhiilor ereditare din întreaga lume, familia Kim a fost mult mai reticentă în a dezvălui potențialii succesori în timpul celor aproape 75 de ani de când se află la putere.

Povestea diferită a lui Kim

Kim nu și-a făcut debutul oficial decât în jurul vârstei de 26 de ani. Înainte de prima apariție a lui Ju Ae în presa de stat, la 19 noiembrie, Coreea de Nord nici măcar nu recunoscuse că Kim are copii. Încă nu se știe dacă regimul o consideră drept moștenitoarea lui Kim sau dacă acest statut ar aparține fratelui mai mare despre care se zvonește că îl are.

„Imaginea cu Kim și cu fiica sa observând împreună lansarea pare să sublinieze mesajele recente potrivit cărora programul nuclear nu mai este condiționat, iar acum implică următoarea generație ca parte a acestui succes”, a declarat Jenny Town, cercetător senior la Stimson Center din Washington. În septembrie, Kim a declarat în fața legislatorilor nord-coreeni că „nu va renunța niciodată” la armele sale nucleare, în timp ce a promovat o lege care ar permite acțiuni de apărare „automate” în cazul în care conducerea sa este amenințată.

Kim și fiica sa salută oameni de știință și ingineri de la un institut de cercetare în domeniul științei apărării (sursă foto: REUTERS)

Kim și fiica sa salută oameni de știință și ingineri de la un institut de cercetare în domeniul științei apărării (sursă foto: REUTERS)

De când a preluat puterea în urmă cu un deceniu, la 27 de ani, Kim a sfidat previziunile potrivit cărora regimul său va decădea. În schimb, el se mândrește cu un stoc de arme din ce în ce mai diversificat, conceput pentru a viza SUA și aliații săi din Japonia și Coreea de Sud. Rapoartele care o prezintă pe fiica lui Kim arată că acesta are, de asemenea, un posibil moștenitor.

Spectacolul trebuie să continue

„Istoria ne-a învățat faptul că numai atunci când devenim cei mai puternici putem apăra prezentul și viitorul țării și al națiunii pe care o conducem„, a declarat duminică Kim, citat de KCNA, potrivit publicației Japan Times.

Se crede acum că Kim ar fi vrut să-i asigure pe oameni că este responsabil pentru „securitatea generației viitoare”, a declarat săptămâna trecută parlamentarul sud-coreean Yoo Sang-bum reporterilor după o ședință cu ușile închise cu Serviciul Național de Informații. El a adăugat că agenția crede că Ju Ae este al doilea din cei trei copii pe care Kim îi are cu soția sa, Ri Sol Ju.

Kim se încrede în capacitatea femeilor de conduce?

Debutul lui Ju Ae este doar cel mai recent exemplu al dorinței lui Kim de a împărți lumina reflectoarelor cu femei puternice. Pe lângă aparițiile frecvente alături de soția sa, el a făcut din sora sa, Kim Yo Jong, adevărata imagine a răspunsului regimului față de SUA și Coreea de Sud la presupunerile că familia va decădea din fruntea statului. De asemenea, el a numit-o recent pe Choe Son Hui în funcția de prima femeie ministru de externe al țării.

Totuși, este prea devreme pentru a spune dacă Kim intenționează să o facă pe Ju Ae moștenitoarea sa oficială. O astfel de mișcare s-ar confrunta probabil cu o mișcare de rezistență din partea elitei politice a țării, dominată de bărbați, a declarat Rachel Minyoung Lee, manager de probleme regionale la Open Nuclear Network, cu sediul la Viena.

„În timp ce Kim însuși ar putea fi pregătit să numească un succesor de sex feminin, cei din jurul său ar putea să nu fie la fel de bucuroși, iar el nu poate ignora în totalitate opiniile liderilor de rang înalt ai țării”, a declarat Lee, care a lucrat anterior ca analist pentru CIA. „Coreea de Nord este o societate foarte tradițională și conservatoare, iar Kim s-ar putea să nu fie încrezător că o succesoare ar putea să se descurce într-un partid, un guvern și o armată, toate dominate de bărbați, fără a pune în pericol securitatea regimului”.