Infofinanciar > Lumea la zi > Kim Jong-Un a dezvăluit că are o fiică! De ce acum
Lumea la zi

Kim Jong-Un a dezvăluit că are o fiică! De ce acum

kim jong un fiica reuters.com
sursă foto: reuters.com

„Este ziua în care îți duci fiica la serviciu”, a fost gluma destul de evidentă în aceste împrejurări, în timp ce pe internet circulau imagini cu o fetiță și tatăl ei în ceea ce nu era deloc o ieșire tipică de familie.

Apariția fotografiilor în care liderul nord-coreean Kim Jong Un și fiica sa asistă la o lansare de rachetă reprezintă primele imagini publice cu liderul nord-corean împreună cu vreun copil de-ai săi. Tot acest eveniment a reușit să umbrească succesul testului a celei mai puternice rachete balistice intercontinentale (ICBM) din această țară de până acum.

A fost acesta debutul public al lui „Ju Ae”, fetița lui Kim pe care fostul baschetbalist american Dennis Rodman a pretins că a ținut-o în brațe în timpul unei vizite în Coreea de Nord în 2013? Dacă da, de ce a scos-o Kim în fața lumii acum? Oricare ar fi fost intențiile lui Kim pentru, fetița i-a surprins pe mulți observatori ai Coreei de Nord – cunoscută de mult timp ca o țintă dificilă pentru agențiile de informații. Nu foarte multe detalii se scurg în spațiul public despre familia liderului sau despre viața sa privată.

„Nu știu dacă acest lucru a fost făcut intenționat, dar se pare că suntem mai surprinși și mai intrigați de Ju Ae decât de testul ICBM”, a declarat Soo Kim, analist pentru Coreea la grupul de reflecție Rand Corp.

„Fiica iubită” a lui Kim

În rapoartele difuzate de mass-media de stat, accentul a fost pus pe vizita liderului nord-coreean pentru a observa un test „istoric” al unei „arme strategice majore”. Calificând lansarea drept o „piatră de hotar crucială” în dezvoltarea armelor nucleare ale țării, rapoartele au dedicat doar câteva cuvinte privind apariție fetiței în peisaj, menționând doar că Kim a participat la eveniment „împreună cu fiica și soția sa iubită”, citează japantimesc.com.

O fotografie o arăta pe fată, purtând o jachetă albă pufoasă, pantaloni negri și pantofi roșii, ținându-se de mână cu tatăl ei, în timp ce arma, un ICBM Hwasong-17 despre care se crede că ar putea lovi aproape oriunde în lume, se înălța în spatele lor. Alte câteva imagini o înfățișau pe copilă privind testul de rachetă, cu un zâmbet pe față, în timp ce Kim, soția sa, Ri Sol Ju, și un grup de înalți oficiali sărbătoreau testul de rachetă.

Deși informațiile publice s-au limitat la o singură referire la „fiica sa iubită”, faptul că a venit direct de la Kim a însemnat că ar putea fi, de fapt, un mesaj semnificativ pentru lumea exterioară. Experții spun că, atunci când vine vorba de analiza propagandei nord-coreene, cu cât este mai înalt nivelul persoanei care comunică, cu atât mai multă greutate este atașată mesajului.

Mesajul lui Kim

„Pe scurt, nivelul mesajului reflectă gradul de angajament al regimului sau cât de serios dorește acesta ca observatorii externi să ia în considerare mesajul”, a scris Rachel Minyoung Lee, cercetător nerezident al Programului 38 Nord din cadrul think tank-ului Stimson Center, într-un raport recent privind analiza presei nord-coreene. „Pyongyang este extrem de calibrat în ceea ce privește mesajele sale publice: ce informații lansează și cum încadrează aceste informații, la ce nivel, cui și când”, potrivit lui Lee. „Noi discernem schimbările de tendințe în mass-media, iar astfel se poate obține o perspectivă asupra gândirii actuale și a intențiilor viitoare ale conducerii nord-coreene”.

De exemplu, observatorii spun că apariția lui Ri Sol Ju, care și-a făcut prima apariție la un eveniment oficial în 2011, dar nu a fost identificată ca fiind soția lui Kim până în anul următor, a fost menită să contribuie la prezentarea Nordului într-o lumină mai pozitivă, îndulcind imaginea regimului atât în țară, cât și în străinătate. Ri a fost mult timp o apariție în mass-media de stat, fotografiile arătând-o însoțindu-și soțul într-o serie de vizite, inclusiv la lansări de rachete. Dar până sâmbătă, nu a existat nicio confirmare oficială a faptului că cuplul avea copii.

Se crede că Kim, în vârstă de 38 de ani, are cel puțin trei copii, inclusiv un fiu, care s-a născut în jurul anului 2010, și o altă fiică născută în 2017, potrivit agenției de spionaj din Coreea de Sud.

O imagine mai blândă?

Kim, a treia generație a dinastiei Kim care conduce statul izolat, a declanșat o serie de lansări de rachete fără precedent în acest an, inclusiv una deasupra Japoniei, pe lângă testul de sâmbătă cu o rachetă balistică intercontinentală. Cu toate acestea, demonstrația de forță militară a liderului nord-coreean a fost anticipată de mult timp de experți.

John Delury, expert în Coreea de Nord și profesor la Universitatea Yonsei din Coreea de Sud, a sugerat că ar fi putut fi, ca și prima apariție a soției sale, menită să-i „îndulcească” imaginea. „Acesta nu este un belicos sau un mic om-rachetă narcisist”, a scris el pe Twitter, referindu-se la porecla pe care fostul președinte american Donald Trump i-a dat-o lui Kim. Apariția fiicei sale, a spus el, ar putea fi menită să arate că „este un tată bun, care își protejează familia, așa cum protejează națiunea”.

În timp ce unii analiști au spus că prezentarea de către Kim a unuia dintre copiii săi ar putea semnala ceva despre un potențial proces de succesiune, acest lucru rămâne o întrebare încă fără răspuns. Starea de sănătate a lui Kim a fost subiectul unor zvonuri din cauza condiției sale fizice și a unui număr de absențe de profil înalt de la vederea publicului. În 2020, o absență de trei săptămâni a declanșat speculații potrivit cărora Kim, care era supraponderal, se lupta cu o problemă gravă de sănătate. Când a reapărut în cele din urmă, analiștii au remarcat că existau semne că a fost supus unei proceduri medicale.

Kim, de la Rand, a declarat că „conducerea nord-coreeană, inclusiv succesiunea după Kim Jong Un, a rămas un imens mister de ceva timp, cu puține modalități de a confirma sau infirma, în afară de faptul că regimul lasă de fapt multe semne de întrebare”.

Viitorul lider?

Deși s-ar putea să nu indice în mod direct un plan post-Kim Jong Un, Sung-Yoon Lee, profesor asistent de studii coreene la Universitatea Tufts din Statele Unite, a declarat că mișcarea a evidențiat viziunea liderului nord-coreean că va rămâne la putere, ținând în continuare în mână „prețioasa sa sabie nucleară”, mult după ce adversarii săi vor pleca din funcție.

„Apariția copilului său la un sit de lansare a rachetelor este ultima formă de jubilație a lui Kim Jong Un”, a spus Lee. „El spune lumii că are timp, în timp ce ei nu au”.

Această linie fermă, coroborată cu apariția neașteptată a fiicei sale la testul ICBM, dă credibilitate opiniilor experților potrivit cărora programul de arme nucleare al Coreei de Nord – care i-a fost acordat actualului lider după moartea tatălui său, Kim Jong Il, în 2011 – ar putea fi transmis și unei a patra generații a dinastiei Kim.

„Pentru cei care credeau că Coreea de Nord a ridicat doar miza pentru a reintra în negocieri, acest lucru pare să sugereze contrariul”, a scris Jenny Town, director al grupului de cercetare 38 North North, care urmărește Coreea de Nord, într-o postare pe Twitter cu imagini cu Kim și fiica sa. „La fel cum declarațiile despre programul nuclear nu mai sunt condiționate – acest lucru pare să întărească faptul că programul nuclear va continua”, a spus ea.

„Aceasta este și moștenirea ei acum”.

Dar de ce ar alege Kim să se afișeze acum cu unul dintre copiii săi pentru prima dată?