Infofinanciar > Lumea la zi > Noi amenințări nucleare de la Kim Jong-un! Coreea de Nord a testat vineri o rachetă balistică intercontinentală
Lumea la zi

Noi amenințări nucleare de la Kim Jong-un! Coreea de Nord a testat vineri o rachetă balistică intercontinentală

Noi amenințări nucleare de la Kim Jong-un! Coreea de Nord a testat vineri o rachetă balistică intercontinentală
sursa foto: the japan times

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a demarat vineri o nouă testare de armament, de data aceasta a unei rachete balistice intercontinentale(ICBM), a anunțat sâmbătă presa de stat KCNA. Exercițiile de forță au loc pe fondul intensificării tensiunilor nucleare dintre Coreea de Nord și cea de Sud, alături de aliații săi, Japonia și SUA.

Coreea de Nord a testat vineri racheta balistică intercontinentală Hwasong-17, la o zi după ce a avertizat asupra unor „răspunsuri militare mai dure” față de Washington, care își consolidează prezența regională de securitate, inclusiv cu mijloace nucleare.

Coreea de Nord amenință represalii de proporții

Conducătorul nord coreean a declarat că amenințările din partea Statelor Unite și a aliaților săi care duc o politică ostilă au determinat țara sa să „accelereze substanțial consolidarea descurajării sale nucleare copleșitoare”, relatează Reuters.

„Kim Jong Un a declarat solemn că, dacă inamicii continuă să reprezinte amenințări, partidul și guvernul nostru vor reacționa în mod hotărât la atacurile nucleare cu arme nucleare și la confruntarea totală cu o confruntare totală”, a declarat agenția oficială de presă KCNA.

Lansarea Hwasong-17 a făcut parte din „strategia de apărare de maximă prioritate” a Nordului, care vizează stabilirea „celei mai puternice și absolute descurajări nucleare”, a declarat KCNA, numind-o „cea mai puternică armă strategică din lume”.

Racheta a fost lansată din zona Sunana, regiunea Phenian, în jurul orei locale 10.14. Racheta a zburat aproape 1.000 km timp de aproximativ 69 de minute și a atins o altitudine maximă de 6.041 km, a precizat KCNA. Ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că arma ar putea călători până la 15.000 km, suficient pentru a ajunge pe teritoriul continental al Statelor Unite, conform ProTV.

Armata sud-coreeană a declarat că avioanele sale de luptă F-35A și avioanele americane F-16 au escortat bombardierele americane B-1B în timp ce au efectuat exerciții comune sâmbătă, menite să îmbunătățească capacitatea lor de a desfășura rapid mijloacele de descurajare extinsă ale SUA.

Fiica lui Kim Jong-un, prima apariție publică

Kim Jong Un, alături de fiica și de soția sa Ri Sol Ju, în ziua lansării rachetei. Fotografie difuzată de Agenția Centrală de Știri Coreeană din Coreea de Nord. Sursa Reuters

În timpul lansării rachetei, liderul nord coreean a fost însoțit de soția și fiica sa, care a avut prima sa apariție publică. Fotografiile publicate de KCNA au fost prima confirmare oficială a existenței fiicei liderului nord-coreean.

KCNA nu a dat numele fetiței, care este văzută în fotografii într-o haină albă pufoasă ținându-se de mână cu tatăl ei în timp ce par să inspecteze o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Hwasong-17.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un inspectează o rachetă balistică intercontinentală împreună cu fiica sa. Fotografie difuzată de Agenția Centrală de Știri Coreeană. Sursa Reuters

Joi, ministrul de externe al Coreei de Nord, Choe Son Hui, a declarat că în ziua de duminică a avut loc un summit al Statelor Unite, Coreei de Sud și Japoniei, în timpul căruia liderii au criticat testele de armament în curs de desfășurare ale Pyongyangului și au promis o mai mare cooperare în materie de securitate.

Ministrul a evidențiat o serie recentă de exerciții militare comune ale acestora și eforturile de consolidare a descurajării extinse americane, inclusiv a forțelor sale nucleare pentru a descuraja atacurile asupra celor doi aliați asiatici cheie.

Rachetele ICBM, cea mai puternică armă a Coreei de Nord

Kim Jong-un a declarat că testul a confirmat „capacitatea Coreei de Nord de a se contracara orice amenințare nucleară”, într-un moment în care trebuie să avertizeze Washingtonul și aliații săi că acțiunile militare împotriva Pyongyangului ar duce la „autodistrugerea lor”.

„Partidul și guvernul nostru ar trebui să își demonstreze în mod clar cea mai puternică voință de a riposta la exercițiile de război de agresiune isterică ale inamicilor”, a spus el.

El a ordonat dezvoltarea mai rapidă a armelor strategice și o pregătire mai intensă pentru unitățile de ICBM și de arme nucleare tactice pentru a se asigura că acestea își îndeplinesc fără cusur datoria „în orice situație și în orice moment”, a precizat KCNA.

Rachetele balistice intercontinentale sunt arma cu cea mai mare rază de acțiune a Coreei de Nord, iar lansarea de vineri este al optulea test ICBM al acesteia din acest an, pe baza unei numărători a Departamentului de Stat al SUA. Oficialii sud-coreeni și americani au raportat o serie de eșecuri ale ICBM-urilor nord-coreene, inclusiv o lansare din 3 noiembrie care pare să fi eșuat la mare altitudine.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni luni pentru a discuta despre Coreea de Nord, la cererea Statelor Unite, care, împreună cu Coreea de Sud și Japonia, au condamnat ferm ultima lansare.