Infofinanciar > Lumea la zi > Noul plan nuclear al lui Kim Jong Un! Liderul coreean s-a lăudat cu arma sa de distrugere în masă
Lumea la zi

Noul plan nuclear al lui Kim Jong Un! Liderul coreean s-a lăudat cu arma sa de distrugere în masă

Kim Jong-un sursa foto nypost.com
sursa foto: nypost.com

Liderul nord-coreean Kim Jong Un plănuiește să construiască „cea mai puternică” forță nucleară din lume, a anunțat duminică agenția de presă de stat KCNA. 

„Scopul final” din spatele programului nuclear nord-coreean este de a deține o „forță absolută, fără precedent în acest secol”, a declarat Kim sâmbătă, în cadrul unui ordin de promovare a zeci de oficiali militari, a relatat agenția. 

Ordinul vine după ceea ce Coreea de Nord a declarat că a fost un „test de lansare a unui nou tip” de rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pe 18 noiembrie. 

Racheta a fost una de tip Hwaseong-17, potrivit KCNA, o rachetă uriașă care este teoretic capabilă să transporte un focos nuclear pe teritoriul continental al Statelor Unite. 

În comentariile sale, Kim i-a lăudat pe oficialii săi care au dezvoltat noua rachetă. El a numit arma „cea mai puternică armă strategică din lume” și a spus că aceasta reprezintă „un minunat salt înainte în dezvoltarea tehnologiei de montare a focoaselor nucleare pe rachete balistice”. 

În urma dezvoltării noii rachete balistice intercontinentale, Kim a declarat că țara sa a demonstrat lumii „viitorul încrezător și mereu victorios al statului nostru, care avansează spre obiectivul de a construi cea mai puternică armată din lume”. 

Într-o scrisoare trimisă recent lui Kim, oamenii de știință de la Academia de Științe ale Apărării din Coreea de Nord au declarat că testul de lansare a marcat o „mare victorie istorică” pentru țară și a demonstrat suveranitatea Coreei de Nord. 

Kim însuși a participat la lansare împreună cu un copil despre care se crede că este fiica sa, Ju Ae, informează CNN World. 

Pyongyang a publicat, de asemenea, o înregistrare video a lansării rachetei, abia a treia oară când face acest lucru din 2017, potrivit lui Ankit Panda, cercetător senior în cadrul programului de politică nucleară de la Carnegie Endowment for International Peace. 

Deși testul a arătat că Pyongyang poate lansa o rachetă balistică intercontinentală de mari dimensiuni și o poate menține în aer mai mult de o oră, Coreea de Nord nu a demonstrat încă capacitatea de a plasa un focos în vârful unei rachete balistice cu rază lungă de acțiune – proiectile care sunt lansate în spațiu – care să poată supraviețui consecințelor provocate de reintrarea în atmosfera terestră a armei. Analiștii sunt de părere, însă că, prin testele repetate de aceștia, nord-coreenii își vor perfecționa capacitățile în timp. 

Cea mai puternică armă nucleară de până acum 

Cea mai puternică armă nucleară a Rusiei a fost produsă în perioada sovietică, numită Tsar Bomba. Se crede că bomba a fost cea mai puternică armă de distrugere în masă, care a fost dezvoltată în 1961, în timpul Războiului Rece. 

Când a fost testată în insula Novaya Zemlya din Oceanul Arctic, bomba ar fi fost vizibilă de la 1.000 de km distanță. Rapoartele susțin că explozia s-a ridicat la o înălțime de 67 de km. 

A fost cea mai puternică explozie produsă de om înregistrată vreodată, potrivit rapoartelor. A fost de 3.800 de ori mai puternică decât bomba nucleară americană lansată asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki în august 1945. Bomba a fost cunoscută și sub numele de RDS-220.