Infofinanciar > Info > ANPC avertizează românii care vor credite! Paul Anghel: „Citiți cu atenție informațiile privind dobânzile”
Info

ANPC avertizează românii care vor credite! Paul Anghel: „Citiți cu atenție informațiile privind dobânzile”

Credit ipotecar Sursa foto: AVBS Credit
sursa foto AVBS Credit

Paul Anghel, Directorul General al Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din partea ANPC, avertizează românii, printr-o postare pe Facebook, despre capcanele la care se supun atunci când vor să ia un credit.

Conform unei cercetări citate de directorul ANPC Paul Anghel, 60% dintre debitori nu cunosc diferența dintre o bancă și o instituție financiară nebancară, adică IFN. Totodată, 2 din 5 români nu au acces la produse și servicii financiare, iar nivelul de utilizare al serviciilor financiare de bază este cel mai scăzut la noi în țară față de restul Europei.

Care este diferența dintre o bancă și o IFN?

„Băncile sunt mult mai bine legiferate și reglementate în comparație cu IFN-urile.

O bancă are funcționalități mult mai complexe în comparație cu un IFN care acordă credite. Banca este o entitate a  cărei  activitate  constă în  principal  în  atragerea  de  depozite  sau  de  alte  fonduri  de la  public,  acordarea  de  credite,  servicii  de  plăţi,  emiterea  de  garanţii şi  asumarea  de  angajamente,  tranzacţionarea  în  cont  propriu  şi/sau  pe  cont  propriu  în  condiţiile legii,   emitere   şi   administrare mijloace   de   plată  etc..

Costurile creditelor oferite de bănci sunt mult mai mici în comparație cu IFN-urile. Nu toate IFN-urile au costurile la fel!”, explică Paul Anghel, care recomandă românilor să fie atenți la Dobânda Anuală Efectivă (DAE) înainte de semnarea contractului de credit.

Chiar dacă este mai ușor să faci rost de un credit la o instituție financiară nebancară, dobânzile pe care le puteți acumula pot deveni, în unele cazuri, ridicol de mari. România este țara din Uniunea Europeană în care se practică unele dintre cele mai mari dobânzi la IFN-uri, extremele ajungând la dobânzi anuale efective de peste 30.300%!

„Citiți cu atenție informațiile prinvind dobânzile”!

„Cerințele și documentația de credit pot fi mai simplificate la IFN-uri, însă ceea ce contează nu este rapiditatea/ ușurința cu care obțineți creditul, ci costul creditului să fie mai redus și dumneavoastră să aveți capacitatea de a rambursa împrumutul cât mai ușor.

Vă recomand să citiți contractul înainte de semnare și să întrebați acolo unde sunt termeni neclari și de asemenea asigurați-vă că ați realizat o analiză pertinentă a capacității de rambursare a creditului.

Pe parcursul derulării unui credit pot să apară riscuri legate de creșterea dobânzii dacă dobânda este variabilă, privind cursul de schimb și de incapacitate de plată din cauza pierderii/ reducerii veniturilor.

Citiți cu atenție informațiile privind dobânzile penalizatoare din contracte.

Și atenție la creditele fără dobândă în prima etapă, este posibil ca ulterior să constatați că aveți mai mult de plătit”, explică Paul Anghel, director ANPC.

Dobânzi uriașe la creditele din România

Tip de credit

Credit Ipotecar lei

Dobândă pentru creditele în sold – 6,41%

Dobândă pentru creditele noi – 5,5%

Credit Ipotecar euro

Dobândă pentru creditele în sold – 3,91%

Dobândă pentru creditele noi – 3,81%

Credit de consum lei

Dobândă pentru creditele în sold – 9,98%

Dobândă pentru creditele noi – 10,96%

Credit de consum euro

Dobândă pentru creditele în sold – 5,04%

Dobândă pentru creditele noi – 5,49%