Infofinanciar > Info > Vești bune de la ANPC! Care sunt despăgubirile pe care pasagerii le pot solicita în cazul unui zbor anulat
Info

Vești bune de la ANPC! Care sunt despăgubirile pe care pasagerii le pot solicita în cazul unui zbor anulat

turisti in aeroport sursa foto Europa Libera
Sursa foto: Europa Libera

Conform reglementărilor europene, turiștii pot solicita despăgubiri de până la 600 de euro, chiar și în contextul în care compania aeriană a asigurat un zbor alternativ.

Acest anunț a fost făcut sâmbătă, pe Facebook de către Paul Anghel, directorul general al Autotirății Naționale pentru Protecția Consumatorilor, potrivit Digi24.ro.

După ce a spus acest lucru, în postare a continuat cu faptul că în cazul unui neînțelegeri cu operatorii de la care au fost cumpărate biletele se poate face o sesizare la ANPC.

„Ştiaţi că, conform Reglementărilor UE EC 261, puteţi avea dreptul să solicitaţi până la 600 de euro despăgubire pentru un zbor anulat? Acest lucru este valabil chiar în condiţiile în care compania aeriană a asigurat un zbor alternativ. Dacă nu rezolvaţi amiabil problema cu operatorii de la care aţi cumpărat biletele, puteţi face o sesizare la #ANPC, dar şi la #eccromania”, a subliniat Anghel, citat de Agerpres.

În momentul în care o persoană își dorește să achiziționeze un pachet de servicii turistice, aceasta trebuie să fie foarte atentă. Înainte trebuie să fie cerute toate informațiile legate de modul de transport, cazare, dar mai ales de modalitățile de plată.

Contract cu…„vacanțele în străinătate”

În aceeași postare de pe rețeaua de socializare, Paul Anghel a făcut și câteva recomandări turiștilor care își doresc să plece într-o vacanță peste hotare cu avionul. În cazul unei deplasări în afara granițelor, înainte de încheierea contractului, persoana în cauză trebuie să primească de la organizator informații de ordin general referitoare la regimul pașapoartelor și al vizelor, dar și la formalitățile de sănătate necesare pentru călătorie li ledere.

„Agenţia de turism are obligaţia să furnizeze turiştilor, în scris, în vederea încheierii contractului, informaţii referitoare la: localitatea de destinaţie; rută de parcurs; mijlocul/mijloacele de transport utilizat/utilizate, caracteristicile şi categoria acestuia/acestora; tipul unităţilor de cazare, adresele şi categoriile de clasificare a acestora; serviciile de masă oferite şi categoria de clasificare a unităţilor de alimentaţie; durata programului, cu indicarea datei sosirii şi a plecării; informaţii generale privind regimul paşapoartelor şi al vizelor, precum şi al asigurărilor de sănătate necesare pentru călătorie şi sejur”, a transmis oficialul ANPC în postarea sa.

Acesta continuă spunând că agenția de turism este obligată prin lege să ofere consumatorului un bon de comandă, doar în cazul solicitării unor servicii turistice ce nu fac parte din oferta agenției.

„În cazul în care conţinutul bonului de comandă diferă de conţinutul confirmării călătoriei turistice sau dacă această confirmare nu s-a făcut în termenul de 60 de zile calendaristice de la data semnării bonului de comandă, turistul poate considera că voiajul nu a fost rezervat şi are dreptul la rambursarea imediată a tuturor sumelor deja plătite”, a mai scris directorul general al ANPC.

În ceea ce privește contractul dintre cele două părți, directorul general al ANPC a spus că sunt necesare următoarele clauze: destinaţia/destinaţiile călătoriei turistice, durată şi datele de sosire şi de plecare; mijlocul/mijloacele de transport utilizat/utilizate, caracteristicile şi categoriile de clasificare a acestuia/acestora, datele, orele şi locurile de plecare/sosire, la ducere şi la întoarcere; numărul de persoane, data limită de informare a tristului în ceea ce privește anularea călătoriei; ruta ; vizitele. Toate aceste clauze sunt incluse în prețul total al pachetului de servicii.