Infofinanciar > Info > Supermarket-urile care înșală clienții pe litoral! ANPC propune închiderea acestora pe termen de 6 luni
Info

Supermarket-urile care înșală clienții pe litoral! ANPC propune închiderea acestora pe termen de 6 luni

Magazin
Credit imagine: g4media.ro

Litoralul românesc s-a confruntat weekend-ul acesta cu un val de scumpiri, lucru ce a determinat retailerii să încalce legea pentru a face profit. Însă, din păcate pentru aceștia, inspectorii ANPC au fost la datorie și de data aceasta.

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au propus închiderea temporară pentru o perioadă de până la 6 luni a cinci magazine aparţinând retailerilor Carrefour, Lidl, Kaufland şi Mega Image, aflate în sudul Litoralului.

5 supermarket-uri frauduloase

Celor 5 locaţii le-au fost aplicate, pentru neregulile constatate, 4 avertismente şi 9 amenzi contravenţionale în valoare totală de 235.000 lei.

Acestor sancţiuni li s-au adăugat şi măsurile complementare care au presupus oprirea temporară de la comercializare a unor produse alimentare în valoare de peste 4.600 lei, oprirea definitivă de la comercializare a unor produse alimentare în valoare de peste 10.000 lei, oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor a tuturor magazinelor controlate, închiderea temporară pe o perioadă de până la 6 luni a tuturor magazinelor controlate şi încetarea practicilor comerciale incorecte pentru 3 dintre magazine.

„Interesant este că, până la finalizarea acţiunilor de control, parte dintre consumatorii aflaţi la cumpărături erau mai tare intrigaţi de acţiunea noastră decât de deficienţele găsite acolo. Suntem pe teren pentru a le proteja sănătatea şi pentru a transmite operatorilor economici că trebuie să respecte consumatorii. Din nou vitrine murdare, din nou legume şi fructe cu deprecieri, din nou se uită că o parte a profitului trebuie reinvestită. Va trebui să trecem la măsuri mult mai dure şi săptămâna aceasta o vom dedica discuţiilor cu structurile centrale ale marilor lanţuri de magazine”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă.

Neregulile găsite de ANPC

Printre cele mai importante nereguli constatate de către comisarii ANPC au fost: comercializarea de legume şi fructe depreciate sau cu calibre diferite, având o categorie de calitate inferioară faţă de cea declarată; depozitarea neconformă a produselor alimentare; comercializarea unor produse reprezentând un mix cu acid acetic; comercializarea unor produse congelate cu gheaţă în exces pe produs; comercializarea de produse cu etichete Nutriscore, pe care era menţionată o anumită categorie fără a fi justificată; diverse erori de informare pe eticheta de produs; nerespectarea regimului promoţiilor (comercializarea unor produse tip „7+1″ fără a avea produsul de referinţă la vânzare, nespecificarea perioadei de desfăşurare a promoţiilor, produse aflate în promoţie deşi perioada era depăşită); lipsa condiţiilor de igienă corespunzătoare în spaţiul de comercializare, de depozitare şi de producţie a pâinii; folosirea unor vitrine frigorifice cu acumulare masivă de gheaţă, cu rafturile neigienizate, cu urme de lichide alimentare, praf, rugină, mucegai şi insecte; folosirea unor spaţii de depozitare neigienizate; comercializarea unor produse cu ambalaj deteriorat; practici comerciale incorecte – nerespectarea denumirii corecte a produsului în conformitate cu ingredientele conţinute; neconcordanţă între preţul produsului la raft şi cel perceput la casa de marcat; semnalizare incorectă a produselor aflate în ultimele zile de valabilitate”, se precizează în comunicatul ANPC.