Infofinanciar > Educație financiară > Educație financiară: cum să scapi de datorii
Educație financiară

Educație financiară: cum să scapi de datorii

educatie financiara necesara
Foto: afaceri.news

Foarte mulți români au datorii. La un moment dat, statisticile spuneau că 30% din familile din România sunt supraîndatorate, respectiv dublu faţă nivelul înregistrat în UE. Și asta nu numai la bănci, ci și la prieteni, familie, la IFN-uri ș.a.m.d.

De asemenea, se știe că aproape jumătate dintre români nu au cunoştinţe financiare minime, iar acesta este unul dintre motivele pentru care nu-şi țin cheltuielile sub control și au probleme în relația cu băncile.

„Cel mai des comportament este obișnuința”, a spus miliardarul Warren Buffett într-un discurs „și spun că lanțurile de obicei sunt prea ușoare pentru a fi resimțite până când sunt prea grele pentru a fi rupte”. Acesta a mai adăugat că Buffett a spus de multe ori că ar trebui să investești în tine cât poți, și în orice fel poți, de la găsi un loc de muncă pe care ți-l dorești până la educație.

Mai toți experții spun că una dintre cele mai comune cauze nu este un nivel de trai scăzut, ci lipsa de planificare financiară. Altfel zis, poți să ai datorii, dar este obligatoriu să le ţii foarte bine în frâu și să ai o disciplină bună de plată şi să poţi să le duci. În acest sens, sunt câteva reguli obligatorii, darn oi o prezentăm aici pe cea mai importantă.

Regula de aur

Nr 1: stabilește priorităţile. Fă o listă cu toate datoriile, de la cele mai mici la cele mai mari. Primele trebuie plătite cele care au  costurile cele mai mari. De exemplu, dacă pentru o rată la credite de consum comisioanele sunt mai mari decât cele la împrumutul pentru maşină, atunci scapă de creditul mai scump, cât mai repede.

Ca să ai o evidență clară, poți face liste de mână, precum bunicii noștri sau poți folosi un tabel Excel. Lista sau tabelul trebuie să conţină câteva capitole esenţiale: cheltuieli cu mâncarea, cu utilităţile, cu telefonul, cu asigurările şi cu petrecerea timpului liber. Acestea sunt cheltuieli cunscute ca fiind cele necesare. Poți trece și cheltuieli neesențiale, dar pe acestea amână-le cât mai mult timp posibil. Bref, ideea este să știii cu exactitate câţi bani intră în buget, câţi pleacă şi mai ales pe ce. Te poți ajuta de o aplicaţie îţi aminteşte şi zilele în care trebuie să faci plăţi, ca să nu plăteşti penalităţi. Pe internet se găsesc o sumedenie de programe care ajută la ordonarea cheltuielilor şi veniturilor.

Un pont pentru tine

Mai există un pont: cardurile de credit sunt foarte tentante. Studiile spun că cheltuielile cele mai nesăbuite se achită cu acest tip de carduri. Și atunci, nu ar fi mai bine să le lași acasă, în sertarul în care umbli cele mai rar. Un specialit american sugera chiar ceva mai radical: să le tai cu foarfeca, dar numai dup ce achiți datoriile pentru acestea. Dar, să le tai, pacă e prea mult… Una peste alta, o disciplină riguroasă a plăţilor şi restrângerea sau măcar menţinerea sub control a cheltuielilor ar trebui să genereze o reducere substanțială  a datoriilor.