Infofinanciar > Info > Care este situația creditelor bancare în România? Ce cifre au fost atinse în primele 7 luni ale anului
Info

Care este situația creditelor bancare în România? Ce cifre au fost atinse în primele 7 luni ale anului

Sistemul bancar - sursa foto - napocalive.ro
sursa foto - napocalive.ro

Creditarea bancară, atât pentru firme cât și pentru persoanele fizice, se păstrează pe poziții înalte în acest an. Valoarea împrumuturilor acordate se ridică la suma de 13,6 miliarde de euro. Se remarcă o creștere semnificativă a creditelor pentru locuințe, apogeul acestora fiind atins în luna iulie a anului curent.

În ciuda crizei energetice provocate de războiul din Ucraina, de creșterea inflației și de majorarea prețurilor; soldul creditului acordat populației a crescut cu circa 8% , la 171,6 miliarde de lei, iar cel acordat firmelor a avansat cu aproape 26%, la 172,4 miliarde de lei.

Băncile au acordat un nivel record de credite în lei pentru locuințe în ultimul an, iulie fiind și cea mai bună lună din seria de date. Creditul de consum crește cu mai puțin de jumătate din rata inflației, iar băncile au confirmat în ultimul an reorientarea către finanțarea companiilor. După ce în martie, creditul acordat firmelor l-a depășit pe cel acordat populației, în iulie s-a ajuns și ca împrumuturile acordate exclusiv companiilor nefinanciare să le depășească pe cele acordate populației, conform Profit.ro

Luna iulie, vârful graficelor

În ultimul an, băncile au acordat, cumulat, un volum de 95,9 miliarde de lei, cu 11 miliarde de lei mai mult față de nivelul anului precedent. Astfel, s-a atins un avans de 13%, ușor sub inflația de 15% raportată la nivelul lunii iulie.  Cu cele 2,4 miliarde de lei în împrumuturi noi ipotecare acordate populației, iulie a fost cea mai bună lună ca volum nominal de afaceri nou generate în monedă națională pe acest segment. Acest nivel este în creștere cu circa 400 de milioane de lei față de iunie. Pe sold, creșterea este una de circa jumătate de miliard de lei, sau cu 0,6%, până la 87,8 miliarde de lei, doar pentru stocul în monedă națională, sub valorile din lunile precedente.

Volumul creditelor ipotecare în lei nou acordate a crescut cu 4,9 miliarde de lei în ultimele 12 luni, la 23,3 miliarde de lei. Pe sold, împrumuturile ipotecare în lei au crescut cu 16,5%, echivalentul a 12,4 miliarde de lei, comparativ cu iulie 2021. Creditele pentru locuințe nu par a fi afectate, iar dobânda rămâne aceeași. Se preconizează o creștere mai accelerată a dobânzilor, care sunt încă foarte mici, abia din toamnă (la 4%) și, ulterior, de la începutul anului viitor.

Care sunt noile tendințe

Creditul de nevoi personale cunoaște o scădere constantă, încă de la începutul pandemiei de COVID-19. Acest trend arată distanțarea consumatorilor față de acest tip de credit, în favoarea altora pe termen lung, cu valori mari, cum sunt cele pentru locuințe.

Creditul pentru firme s-a remarcat în perioada ultimilor doi ani. Chiar dacă acesta a înregistrat majorări considerabile, creditul nou a continuat să se majoreze și a ajuns la circa 4,3 miliarde de lei în iunie pe componenta de monedă națională, a doua cea mai bună lună din acest an. În 12 luni cumulate, creditul nou în lei a ajuns la 43,9 miliarde de lei, cu aproape 3,5 miliarde de lei peste nivelul din anul precedent.

Astfel, pentru perioada următoare se preconizează o creștere a dobânzilor, pe fondul creșterii inflației, cauzate în mare parte de criza energetică la nivel european. Experții anunță că începutul anului viitor poate aduce cu sine o criză economică în toata Europa, care va afecta implicit și România.