Info

Amenzi uriașe pentru cei care nu folosesc corespunzător cardurile de 250 de lei! Voucherele, bune la fast-food, dar nu în marile magazine

pensionari
sursa capital.ro

Cu o întârziere de peste o săptămână, cardurile sociale au ajuns în buzunarele românilor. Însă veste bună nu vine fără una rea, așadar, sumele de 250 de lei se vor acorda o dată la două luni, până la finalul anului iar pensionarii au voie la fast food sau la patiserii scumpe, dar nu și în marile supermarketuri, în cazul în care acest lucru nu este respectat seniorii riscă amenzi uriașe. 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat lista completă a magazinelor care acceptă plata cu vouchere sociale, în funcție de emitentul cardului. Lista este foarte lungă și include mai multe hypermarket-uri, restaurante, dar și farmacii. Tichetele sunt oferite pe suport electronic. Până în decembrie 2022 fiecare persoană eligibilă va beneficia de tichete sociale pe card, pentru produse alimentare și mese calde. Mai exact, peste 2,5 milioane de persoane primesc aceste tichete. Voucherele se vor acorda o dată la două luni, până la finalul anului, conform RomâniaTv.

Lista magazinelor

Conform Impact.ro, în funcție de tipul de carduri primite de români și de județ, lista de operatori economici unde vor putea fi cheltuiți banii oferiți de Guvern prin programul „Sprijin pentru România” arată diferit. Locurile din care românii pot cumpăra folosind aceste carduri sunt atât lanțuri cunoscute de magazine (fie magazine mici, de cartier, fie hypermarketuri) precum La Doi Pași, Profi sau Carrefour, cât și operatori economici locali. Bucureștenii pot folosi cardurile inclusiv la farmaciile Dona sau la drogheriile DM. Se află pe listă și restaurante și fast food-uri de unde se poate cumpăra mâncare cu banii de pe cardurile oferite de Guvern.

Lista completă pentru Edenred.

Lista compltă pentru Up.

Lista completă pentru Sodexo.

Până la data de 1 iulie, peste 500.000 de români vor putea folosi ajutorul financiar din bani europeni pentru achiziționarea alimentelor necesare.

„Dată fiind complexitatea logistică a unui asemenea demers derulat la nivel național, pus în practică în numai câteva săptămâni, și având în vedere că peste 2,5 milioane de persoane se bazează pe acest sprijin financiar pentru asigurarea alimentelor de bază, vreau să subliniez din nou mobilizarea exemplară a emitenților de carduri și a angajaților Poștei Române, împreună cu celelalte autorități implicate în validarea și actualizarea permanentă a listelor cu beneficiari. Mobilizare care face parte din seria demersurilor destinate îmbunătățirii siguranței alimentare”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Banii de pe carduri vor putea fi cheltuiți doar pentru alimente de bază sau hrană caldă. Dacă voucher-ul în valoare de 250 lei va fi folosit în alt scop, sunt prevăzute amenzi enorme. În același timp, unitățile care vând produse persoanelor ale căror vouchere nu le aparțin pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 10.200 și 17.650 lei, iar firmele emitente care nu alimentează la timp cardurile, spre exemplu, riscă amenzi de până la 35.700 de lei.