Infofinanciar > Lumea la zi > Fără Big Mac pentru Putin! După 30 de ani, McDonald’s pleacă din Rusia cu cele câteva sute de restaurante
Lumea la zi

Fără Big Mac pentru Putin! După 30 de ani, McDonald’s pleacă din Rusia cu cele câteva sute de restaurante

mc donalds rusia, sursa foto dreamstime
Sursa foto - dreamstime

Activitatea McDonald’s Corporation din Rusia va fi retrasă, după cei 30 de ani activitate din această țară. Anunțul a fost făcut în data de 16 mai și este un răspuns la acțiunile pe care armata de la Moscova le face pe teritoriul Ucrainei, conform publicațiilor Bloomberg și The Washington Post.

Compania de mâncare de tip fast-food a precizat faptul că această criză din Ucraina dar și mediul de lucru absolut imprevizibil au făcut ca viitorul firmei pe teritoriul Rusiei să nu fie considerat drept sustenabil. În plus, aceste acțiuni nu sunt pe aceeași lungime de undă cu princiiple McDonald’s.

Ce are de gând compania să mai facă în Rusia, dar și în Ucraina

Compania plănuiește să vândă tot portofoliul său de restaurante unui cumpărător local, eliminând de asemenea tot ceea ce înseamnă acest brand din Rusia: nume, branding, logo sau meniu. Totuși, compania va rămâne cu mărcile comerciale în Rusia. Bloomberg preciează că lanțul de restaurante nu a luat o decizie legată de cine va fi viitorul cumpărător.

Pe data de 8 martie 2022, McDonald’s a anunțat faptul că va închide temporar, dar pe un termen nelimitat, cele 850 de restaurante din Rusia, astfel întrerupând toate operațiunile de pe piață. Potrivit republicamedia.md, aceste informații au fost prezente în comunicatul emis de către compania McDonald’s.

La acel moment, lanțul de restaurante a specificat faptul că cei 62.000 de angajați vor continua să fie plătiți. În plus, McDonald’s a închis și restaurantele din Ucraina, 108 mai precis.Chris Kempczinski, CEO-ul acestei companii, a precizat faptul că retailerul de servicii alimentare va continua să susțină lucrătorii din Ucraina, inlcusiv plin plata salariilor întregi. De asemena, a spus că va exista o contribuție de 5 milioane de dolari în fondul de asitență pentru angajați.

În întreaga lume, multe dintre locațiile McDonald’s sunt ghidate de către operatori din cadrul francizei. În Rusia, 84% dintre restaurante sunt operate de către companie. Punctele McDonald’s din Rusia și cele din Ucraina, toate operate de către companie, au însemnat 9% din veniturle companiei.

Cum a apărut primul McDonald’s în Rusia

La începtul anului 1990, mai precis pe 31 ianuarie, s-a deschis primul McDonald’s din Rusia. În mod evident, „orașul gazdă” a fost chiar Moscova. Acest moment a reprezentat un prim pas de deschidere al regimului comunist spre Vest.

Acest prim restaurant a fost de fapt o asociere care s-a realizat între filiala McDonald’s din Canada și consiliul din Moscova. George Cohon, cel care a fondat sucursala restaurantului din Canada și președintele acestuia, a făcut eforturi pentru ca deschiderea unui fast food la Moscova să se producă. El s-a întâlnit cu oficialii Uniunii Sovietice cu ocazia Jocurilor Olimpice, ediția de vară din anul 1976, iar abia peste 14 ani, pe 31 ianuarie 1990, primul McDonald’s din Rusia a fost deshcis.