Infofinanciar > Info > Ministrul Marcel Boloș a anunțat câți bani din PNRR va primi România în 2022. Nicolae Ciucă: „Guvernul este în grafic”
Info

Ministrul Marcel Boloș a anunțat câți bani din PNRR va primi România în 2022. Nicolae Ciucă: „Guvernul este în grafic”

bani-europeni-sursa-foto-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Ministrul Marcel Boloș a declarat în cadrul ședinței comitetului interministerial de implementare a PNRR că România ar trebui să primească 10 miliarde de euro până la finalul anului 2022 din PNRR. Până acum, țara noastră a depus prima cerere de plată, în valoare de 3 miliarde de euro.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a spus că în această perioadă este posibil ca Executivul European să mai solicite clarificări asupra celor 21 de jaloane pe care România le-a avut de îndeplinit până la finalul anului trecut.

„Am trecut în revistă depunerea cererii de plată numărul 1 și că este perioada în care Comisia Europeană e posibil să mai transmită observații sau clarificări la jaloanele care au fost deja îndeplinite. Reamintesc că am avut un număr de 21 de jaloane de îndeplinit până la finele anului 2021 și până la momentul în care se face plata pentru cererea de rambursare, Comisia Europeană mai are dreptul să solicite aceste clarificări pentru informații suplimentare.”, a declarat, conform Hotnews, ministrul Marcel Boloș,

În ceea ce privește momentul în care vom primii banii europeni, Marcel Boloș a precizat că „procesul de validare a jaloanelor poate să dureze până la data la care Comisia Europeană virează banii în conturile Romaniei, iar din acest punct de vedere ministerele de linie împreună cu MIPE asigură toate condițiile necesare pentru ca jaloane și țintele pentru trimstrele 1 si 2 din anul 2022 să fie duse la bun sfârșit”.

Următoarea cerere de plată din partea României va fi transmisă Comisiei Europene în trimestrul al III-lea 2022, unde în luna octombrie. Aceasta va include jaloanele și țintele care trebuiau realizate în primele două trimestre din 2022. Suma pe care o vom solicita în cea de-a doua etapă este de peste 3,2 miliarde euro, din care 2,14 miliarde euro fonduri nerambursabile și peste 1 miliard finanțare sub formă de împrumuturi.

Apeluri în valoare de 13 miliarde de euro până acum

„Așadar în conturile României din PNRR în cursul anului 2022 ar trebui să avem 10 miliarde de euro, după depunerea cererii de plată numărul 2 din cursul lunii octombrie.”, a mai spus ministrul Boloș, afirmație întărită și de Guvern. Instituția Guvernului a transmis și un comunicat, referitor la prima reuniune a Comitetului de monitorizare a PNRR, după depunerea de către România, pe 31 mai, a primei cereri de plată la Comisia Europeană.

”Valorificarea celor 30 de miliarde de euro din PNRR este un efort coordonat și coerent, cu borne bine stabilite, termene și responsabili pentru fiecare domeniu. Am dovedit că am reușit să operaționalizăm acest mecanism de finanțare europeană într-o perioadă scurtă și deloc simplă pentru România și să trimitem prima cerere de plată. Prefinanțarea primită, în valoare de 3,7 miliarde de euro, adăugată primei cereri de plată deja transmise Comisiei Europene, ne arată clar că suntem în grafic pentru a obține ceea ce ne-am propus, respectiv ca România să beneficieze în acest an de 10 miliarde de euro din PNRR.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Pe ordinea de zi a Comitetului interministerial privind PNRR s-au prezentat primele măsuri de lansare a apelurilor de proiecte aferente implementării primelor proiecte din PNRR – 58 de apeluri de proiecte cu o valoare de peste 13 miliarde de euro, apeluri care au început deja să fie lansate cu succes în special la Ministerul Dezvoltării.