Infofinanciar > Lumea la zi > Amenințări de la Dmitri Medvedev! Un război nuclear va începe dacă Rusia este învinsă în Ucraina
Lumea la zi

Amenințări de la Dmitri Medvedev! Un război nuclear va începe dacă Rusia este învinsă în Ucraina

Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev
Sursă foto:HOTNEWS.RO

Un aliat al președintelui Vladimir Putin a avertizat joi NATO că o înfrângere a Rusiei în Ucraina ar putea declanșa un război nuclear, în timp ce șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat că lumea se va sfârși dacă Occidentul va încerca să distrugă Rusia.

O astfel de retorică apocaliptică este menită să descurajeze alianța militară NATO, condusă de SUA, să se implice și mai mult în război, în ajunul unei reuniuni a aliaților Ucrainei pentru a discuta despre trimiterea la Kiev a mai multor arme.

Dar recunoașterea explicită a faptului că Rusia ar putea pierde pe câmpul de luptă a marcat un moment rar de îndoială publică din partea unui membru proeminent al cercului intim al lui Putin.

Delirul lui Dmitri Medvedev

„Înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convențional poate declanșa un război nuclear”, a declarat fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care ocupă funcția de vicepreședinte al puternicului consiliu de securitate al lui Putin, într-o postare pe Telegram.

„Puterile nucleare nu au pierdut niciodată conflicte majore de care depinde soarta lor”, a spus Medvedev, care a fost președinte între 2008 și 2012. Atacând un ton similar în ceea ce a descris ca fiind un moment anxios pentru țară, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat într-o predică pentru Epifanie că încercarea de a distruge Rusia ar însemna sfârșitul lumii.

Medvedev a declarat că NATO și alți lideri din domeniul apărării, care urmează să se întâlnească vineri la Baza Aeriană Ramstein din Germania pentru a discuta despre strategie și sprijin pentru încercarea Occidentului de a învinge Rusia în Ucraina, ar trebui să se gândească la riscurile politicii lor.

Putin prezintă „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina ca pe o bătălie existențială cu un Occident agresiv și arogant și a declarat că Rusia va folosi toate mijloacele disponibile pentru a se proteja pe sine și pe poporul său.

Perioada alarmantă

Șeful Kremlinului a încercat în ultimele luni să-i pregătească pe ruși pentru o bătălie mult mai dură, promițând în același timp o eventuală victorie într-un război pe care liderii Occidentului spun că nu-l vor lăsa niciodată să îl câștige, potrivit reuters.com.

Statele Unite au negat afirmațiile rusești potrivit cărora ar vrea să distrugă Rusia, în timp ce președintele Joe Biden a avertizat că un conflict între Rusia și NATO ar putea declanșa al treilea război mondial.

Dar aliații de top ai lui Putin spun că asistența militară americană și europeană în valoare de zeci de miliarde de dolari acordată Ucrainei arată că Rusia se află acum într-o confruntare cu NATO însuși – coșmarul din timpul Războiului Rece atât al liderilor sovietici, cât și al celor occidentali.

Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a declarat într-o predică: „Ne rugăm Domnului să îi aducă pe nebuni la rațiune și să îi ajute să înțeleagă că orice dorință de a distruge Rusia va însemna sfârșitul lumii.”

„Astăzi este un moment alarmant”, a declarat acesta, citat de agenția de știri de stat RIA. „Dar noi credem că Domnul nu va părăsi pământul rusesc”. Ministrul de externe al lui Putin, Serghei Lavrov, a declarat reporterilor de la Minsk că Rusia va face totul pentru a se asigura că liderii NATO și ai Uniunii Europene „se vor dezmetici” cât mai curând posibil.

„Sper că dezmeticirea va veni”, a spus Lavrov. „Vom face totul pentru ca colegii noștri din NATO și Uniunea Europeană să se dezmeticească cât mai curând posibil”.

Doctrina nucleară a Federeației Ruse

Invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina a declanșat unul dintre cele mai sângeroase conflicte europene de după cel de-al Doilea Război Mondial și cea mai mare confruntare între Moscova și Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.

Statele Unite și aliații săi au condamnat invazia Rusiei în Ucraina ca fiind o acaparare imperială de teren, în timp ce Ucraina a promis să lupte până când ultimul soldat rus va fi expulzat de pe teritoriul său.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Medvedev a evocat în mod repetat amenințarea unui război nuclear, dar faptul că admite acum posibilitatea unei înfrângeri a Rusiei indică nivelul de îngrijorare a Moscovei în legătură cu creșterea livrărilor de arme occidentale către Ucraina.

Rusia și Statele Unite, de departe cele mai mari puteri nucleare, dețin aproximativ 90% din focoasele nucleare din lume. Întrebat dacă remarcile lui Medvedev au însemnat că Rusia escaladează criza la un nou nivel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Nu, nu înseamnă absolut deloc acest lucru”.

El a declarat că remarcile lui Medvedev au fost în deplină conformitate cu doctrina nucleară a Rusiei, care permite un atac nuclear după „o agresiune împotriva Federației Ruse cu arme convenționale, atunci când însăși existența statului este amenințată”.