Infofinanciar > Info > Lumea nu este pregătită pentru un atac nuclear! Care sunt orașele țintă ale bombelor atomice
Info

Lumea nu este pregătită pentru un atac nuclear! Care sunt orașele țintă ale bombelor atomice

Atac nuclear, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Unul dintre cele 15 scenarii de catastrofă pentru care Agenția Federală pentru Situații de Urgență din SUA are un plan de urgență este un atac nuclear într-un oraș mare. Strategia agenției prevede trimiterea primilor respondenți, oferirea urgentă a unui loc de adăpost pentru cei evacuați și decontaminarea persoanelor expuse la radiații.

FEMA oferă următoarele recomandări simple pentru oameni, în cazul unui atac nuclear: Rămâneți înăuntru, nu plecați și fiți atenți.

SUA nu este pregătită

Aceste recomandări federale nu merg însă suficient de departe, în opinia lui Irwin Redlener, specialist în sănătate publică la Universitatea Columbia, specializat în pregătirea pentru dezastre.

„Nu există nicio jurisdicție din America care să aibă ceva care s-ar putea numi pe bună dreptate un plan adecvat pentru a face față unei detonări nucleare”, a spus el, potrivit Business Insider, citat de  Adevărul.ro.

Acesta acoperă cele șase orașe mari – New York, Chicago, Houston, Los Angeles, San Francisco și Washington DC – care, în opinia lui Redlener, sunt cele mai probabile ținte ale unui atac nuclear. Pe lângă faptul că sunt unele dintre cele mai mari și mai dense din țară, aceste orașe includ infrastructuri cheie, esențiale pentru securitatea SUA, inclusiv centrale electrice, centre financiare, clădiri administrative și rețele de transmisie wireless.

Locuitorii nu știu ce să facă în cazul unui atac nuclear

Orașele au câte un site web pentru gestionarea situațiilor de urgență care îi informează pe locuitori ce trebuie să facă în caz de criză, dar majoritatea acestora (cu excepția Los Angeles și New York) nu abordează în mod specific un atac nuclear. Din această cauză, localnicii consideră că este dificil să învețe cum să se apere în cazul în care o bombă ar cădea într-unul dintre aceste locuri.

„Nu ar fi sfârșitul vieții așa cum o cunoaștem”, a declarat Redlener cu privire la acest scenariu. „Ar fi doar un dezastru îngrozitor, catastrofal, cu multe, multe consecințe necunoscute”.

Serviciile de urgență pot întârzia să apară

„Fallout” este termenul pentru praful radioactiv și particulele asemănătoare nisipului pe care armele nucleare le pot arunca în atmosferă. Otrăvirea cu radiații care poate apărea în urma expunerii la aceste precipitații poate afecta celulele organismului și poate fi letală.

Acțiunile unei persoane în acest timp ar putea face diferența între viață și moarte, deoarece este nevoie de cel puțin 15 minute pentru ca resturile unei explozii să ajungă la nivelul solului. Persoanele care se adăpostesc rapid în miezul sau subsolul unei clădiri din cărămidă, oțel sau beton – de preferință una fără ferestre – se pot proteja de precipitații.

„Puțină informație poate salva o mulțime de vieți”, a declaratBrooke Buddemeier, fizician de sănătate la Lawrence Livermore National Laboratory. Buddemeier consiliază managerii de situații de urgență cu privire la modul în care să protejeze populația de atacuri nucleare.

„Dacă reușim să ducem oamenii înăuntru, putem reduce semnificativ expunerea lor la radiații”, a spus el.

Conflictele izolate, mai probabile decât un război total

Redlener afirmă că o singură explozie nucleară, cum ar fi cea provocată de o rachetă lansată de Coreea de Nord, mai degrabă decât un conflict nuclear total, este cel mai important scenariu pentru care trebuie să fim pregătiți. El a susținut că, deși rachetele nord-coreene pot ajunge acum în Alaska sau Hawaii, ele ar putea fi în curând capabile să lovească orașe de pe coasta de vest.

O armă nucleară pe care un grup terorist a creat-o, a achiziționat-o sau a furat-o ar putea fi o altă sursă a unui atac. Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a clasificat fiecare dintre cele șase orașe menționate de Redlener ca fiind o regiune de „nivel 1”, desemnându-le ca fiind locații în care un atac terorist ar face cele mai multe distrugeri.

Nicăieri nu e sigur

„Nu există niciun oraș sigur”, a declarat Redlener. „În New York, detonarea unei bombe de calibrul Hiroshima, sau chiar a uneia puțin mai mici, ar putea cauza între 50.000 și 100.000 de morți — în funcție de momentul zilei și de locul în care a avut loc acțiunea — și sute de mii de răniți.”, a mai spus el.

Există estimări chiar mai mari. O explozie de 15 kilotone (precum cea de la Hiroshima) ar provoca peste 225.000 de morți și 610.000 de răniți în New York, potrivit datelor furnizate de istoricul în domeniul armelor nucleare Alex Wellerstein de la Stevens Institute of Technology.

Nici măcar întregul stat New York nu ar avea suficiente paturi de spital pentru a găzdui răniții în aceste condiții.

„Statul New York are 40.000 de paturi de spital, dintre care aproape toate sunt ocupate tot timpul”, a declarat Redlener.

Acesta a vorbit și despre personalul de urgență care ar trebui să intervină „Oare chiar vom ordona trupelor Gărzii Naționale sau soldaților americani să meargă în zone foarte radioactive? Vom pune șoferi de autobuz să intre și să ia oameni pentru a-i duce în siguranță?”, a spus el. „Fiecare răspuns strategic sau tactic este plin de carențe”.