Info

ALJAZEERA: ”Cum face Ucraina să ”trântească” proiectul regional al lui Putin”! Kremlinul se apropie tot mai mult de Xi Jinping

japantimesc.com
Credit imagine: infofinanciar.ro

Președintele chinez Xi Jinping a avut câteva cuvinte familiare pentru omologul său uzbec, Shavkat Mirziyoyev, care îl aștepta miercuri la aeroportul din Samarkand, orașul central al Uzbekistanului, pentru a-l întâmpina. „Nu există nimic mai bun decât să trăiești în prietenie”, a spus Xi la sosire, citându-l pe poetul medieval Alisher Navoi, ale cărui opere sunt profund venerate în Uzbekistan. Mirziyoyev a părut să aprecieze referința.

La scurt timp după aceea, avionul președintelui rus Vladimir Putin a aterizat și el în fostul punct central al Drumului Mătăsii, dar Mirziyoyev nu a fost acolo pentru a-l întâmpina, trimițându-l în schimb pe prim-ministrul său, Abdulla Oripov.

Xi și Putin au călătorit la Samarkand pentru un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), un bloc de securitate cu opt membri dominat de China și Rusia care a primit săptămâna aceasta și Iranul ca membru cu drepturi depline.

Dar încălcarea protocolului diplomatic de către Mirziyoyev semnalează o schimbare tectonică în fosta curte din spate a Rusiei, au spus observatorii, în timp ce războiul din Ucraina se prelungește de peste 200 de zile și este marcat de acuzații de crime de război și de o litanie de eșecuri militare. „Putin este tratat ca un pasiv, nu ca un atu. Un ratat este pur și simplu tolerat”, a declarat pentru Al Jazeera Alisher Ilkhamov, directorul de origine uzbekă al Central Asia Due Diligence, un think-tank din Londra.

Vârful lui Putin

Chiar înainte de a invada Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Putin părea să fi atins apogeul influenței sale asupra fostei Uniuni Sovietice (URSS). În ianuarie, o revoltă populară în Kazahstan l-a forțat pe președintele Kassym-Jomart Tokayev să „invite” sute de militari din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Rusia pentru a „înăbuși amenințarea teroristă”.

Între timp, preluarea Afganistanului de către talibani în august 2021 a ajutat Rusia să își sporească influența în restul fosteiAsii Centrale sovietice. Anul precedent, Rusia a intermediat un acord de pace între Armenia și Azerbaidjan, membre ale CTSO, și a desfășurat mii de pacificatori în regiune, după ce conflictul privind Nagorno-Karabah a degenerat într-un război de câteva săptămâni, în urma căruia forțele azere au câștigat mari porțiuni de teritoriu.

stirileprotv.ro

stirileprotv.ro

Cu alte baze rusești deja prezente în Armenia și în două regiuni separatiste din Georgia, această evoluție a însemnat că Rusia a câștigat un punct de sprijin militar în toate cele trei națiuni din regiunea Caucazului de Sud, care se învecinează cu Iranul și Turcia. Prezența militară a ajutat Moscova să recâștige o parte din influența sa din epoca sovietică în Orientul Mijlociu, unde bombardierele rusești au fost cruciale în susținerea forțelor președintelui sirian Bashar al-Assad în războiul de lungă durată din această țară.

Un tigru de hârtie?

Analiștii au spus că eșecurile Rusiei în Ucraina, împreună cu ostracizarea internațională și sancțiunile paralizante, au deschis o cutie a Pandorei politică – așa cum a fost demonstrat de reluarea luptelor din această săptămână în Nagorno-Karabah.

„Slăbită în Ucraina și neinteresată să se alipească de Baku, Moscova s-a arătat în mod notabil reticentă în a interveni direct dincolo de misiunea sa de menținere a păcii din Nagorno-Karabah”, a declarat pentru Al Jazeera Kevork Oskanian, lector la Universitatea Exeter din Marea Britanie.

investigative-report.ro

investigative-report.ro

Tokayev i-a înfuriat pe mulți de la Kremlin declarând în iunie, în timp ce stătea alături de Putin, că națiunea sa nu va recunoaște două state separatiste pro-ruse din Ucraina. Între timp, analiștii au declarat că recentele tranzacții raportate ale Moscovei de a cumpăra drone de fabricație iraniană și arme nord-coreene arată cât de epuizat și disperat de dependent de microcipurile occidentale este complexul său militar-industrial.

Presiunea occidentală face ca Moscova să încline aproape Xi Jinping

„Chiar și înainte de război, Rusia avea nevoie de China mai mult decât China de Rusia. După ce a început războiul, această dependență a devenit doar mai puternică”, a declarat pentru Al Jazeera Temur Umarov, sinolog și expert al Carnegie Politika, un think-tank cu sediul la Moscova.

Dependența implică, în principal, redirecționarea frustrant de dificilă a exporturilor de energie din Europa către regimul lui Xi Jinping. Și cum sancțiunile occidentale asupra importurilor de tehnologie sunt în curs de aplicare, Rusia depinde din ce în ce mai mult de know-how-ul chinezesc.

japantimesc.com

japantimesc.com

„Rusia este complet izolată de piața globală a tehnologiilor și a rămas doar China”, a declarat Umarov.

Dar problema mai mare este că și alte foste națiuni ex-sovietice înclină spre China – în special în Asia Centrală, „pântecul moale” al Rusiei, după cum spunea predecesorul lui Putin, Boris Elțîn.

„Vom asista la formarea unui nou bloc care să contrabalanseze SUA, dar nu unul „Rusia-centric”, așa cum încearcă Kremlinul să se prezinte în, ci în formatul „Beijing și tovarășii săi”, a scris pe Facebook analistul Igar Tyshkevich, care are sediul la Kiev.

Primirea lui Xi

În prima zi a summitului OCS, președintele kârgâzstanului, Sadyr Japarov, l-a făcut pe Putin să-l aștepte înainte de a emite o declarație comună – chiar dacă Kârgâzstanul găzduiește o bază militară rusă și cel puțin un milion dintre cetățenii săi lucrează ca migranți de muncă în Rusia.

Cu câteva ore înainte de sosirea la Samarkand, Xi a purtat discuții cu Japarov în Kazahstan – și a făcut aluzie la faptul că Beijingul va urmări asertivitatea Moscovei în Asia Centrală.

aljazeera.com

aljazeera.com

„Indiferent de cum se schimbă conjectura internațională, vom sprijini în mod decisiv Kazahstanul în apărarea independenței, suveranității și integrității sale teritoriale și … ne vom opune în mod categoric amestecului oricărei puteri în afacerile interne ale țării dumneavoastră”, i-a spus Xi lui Tokayev. Comentariile sale au fost considerate ca o referire la declarațiile recente ale politicienilor ruși cu privire la statutul și frontierele Kazahstanului.

La începutul lunii august, fostul președinte rus și înalt oficial de securitate Dmitri Medvedev a scris pe pagina sa de pe vkontakte, o rețea de socializare rusă, că Kazahstanul este „un stat artificial” și i-a acuzat pe liderii săi de un „genocid al etnicilor ruși”. Afirmații similare din partea Kremlinului au precedat anexarea Crimeei în 2014 și războiul din Ucraina. Serviciul de știri al lui Medvedev a declarat ulterior că pagina sa a fost „piratată” și a eliminat postarea.

În iunie, un deputat rus a lăsat să se înțeleagă că Vladimir Putin ar putea anexa nordul Kazahstanului, care are o populație mare de etnici ruși.  „Există multe orașe cu o populație predominant rusă care au prea puțin de-a face cu ceea ce a fost numit, „Kazahstan””, a declarat Konstantin Zatulin.

Unii observatori au considerat că luptele Rusiei în Ucraina nu au făcut decât să amplifice eclipsa influenței Rusiei în fostele republici sovietice, care începuse deja să se diminueze. Procesul a început mai devreme și a devenit din ce în ce mai vizibil. Ei au simțit că Rusia nu este un lider incontestabil în regiunile lor și își modelează politicile în conformitate cu realitatea”, a declarat pentru Al Jazeera Serghei Bizyukin, un activist al opoziției exilat din orașul Ryazan din vestul Rusiei.

Alții au comparat războiul din Ucraina cu conflictul sovieto-afgan din 1979-89 și cu rolul pe care acesta l-a jucat în dispariția fostei Uniuni Sovietice. „Toate acestea arată forțele centrifuge la lucru așa cum a fost după înfrângerea URSS în Afganistan”, a declarat pentru Al Jazeera Nigara Khidouytova, un lider al opoziției exilat din Uzbekistan. Slăbiciunea Rusiei în Ucraina a declanșat procese similare celor care au dus la prăbușirea URSS, a spus ea, potrivit aljazeera.com