Lumea la zi

REUTERS: China nu joacă întotdeauna inteligent! Ce greșeală considerabilă ar urma să facă Beijingul

China-Taiwan- capital.ro
sursă foto: capital.ro

În eforturile ei de a constrânge și de a submina Taiwanul, Republica Chineză riscă să facă calcule greșite și să acționeze incorect, potrivit unor surse americane. Beijingul ar urma să pună în pericol pacea din această zonă influențat fiind de vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în capitala Taipei.

China își continuă exercițiile militare din jurul Taiwanului pentru a-și arăta forțele în cazul unei implicări și mai mari a forțelor occidentale în Taiwan, stat pe care Beijingul îl revendică chiar și în ziua de astăzi. Toată această campanie de amenințare va continua, conform spuselor lui Daniel Kritenbrink, secretar de stat adjunct în cadrul Biroului pentru afaceri din Asia de Est și Pacific, citat de REUTERS.

„Aceste acțiuni fac parte dintr-o campanie de presiune intensificată a Republicii Populare Chineze împotriva Taiwanului, care ne așteptăm să continue să se desfășoare în următoarele săptămâni sau chiar luni de zile”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe telefonice. „Scopul acestei campanii este clar de a intimida și de a constrânge Taiwanul pentru a-i submina rezistența”, a continuat diplomatul american.

Nici SUA, dar nici China nu se lasă mei prejos

Statele Unite ale Americii susțin că forțele de la Beijing nu și-au schimbat abordarea față de Taiwan, China mergând în continuare pe  inclusiv politica „o singură Chină”. „Cuvintele și acțiunile Beijingului sunt profund destabilizatoare! Acestea riscă să fie greșit calculate, astfel, amenințând pacea și stabilitatea strâmtorii Taiwan”, susține Daniel Kritenbrink.

În tot acest timp, Statele Unite au transmis mesaje către Chinei cum că nu caută și nu au intenția de a provoca o criză, potrivit oficialului american. Liniile de comunicare ale Washingtonului cu Beijingul rămân în continuare deschise, iar Statele Unite vor continua să efectueze tranzite navale de rutină prin strâmtoarea Taiwan, a adăugat oficialul american. „Vom continua să luăm decizii înțelepte, dar hotărâte, asta pentru a menține pacea și stabilitatea în fața eforturilor continue ale Beijingului de a o submina și, în continuare, pentru a sprijini Taiwanul în conformitate cu politica noastră de lungă durată. Vom acționa în mod responsabil, constant și hotărât”, a mai spus el.

Washingtonul nu are relații diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar este obligat prin lege să îi ofere acestuia mijloacele de a se apăra.

Declarațiile de la Taipei

La Taipei, purtătorul de cuvânt al Ministerului taiwanez de Externe, Joanne Ou, a reiterat că ei consideră strâmtoarea Taiwan ca fiind o cale navigabilă internațională și susțin misiunile americane de libetate de navigație în această zonă ca fiind unele cu un impact „pozitiv” pentru pace și stabilitate.

Guvernul ales în mod democratic de Taiwan afirmă că, întrucât Republica Populară Chineză nu a condus niciodată insula, nu are dreptul de a decide viitorul acesteia, care poate fi stabilit doar de cei 23 de milioane de locuitori ai săi, fără coerciție. În același timp, China spune că Taiwanul este cea mai importantă și sensibilă problemă în legăturile sale cu Statele Unite.