Lumea la zi

Acceptă Vladimir Putin retragerea? Ucraina la un pas să recupereze și Crimeea

hotnews.ro
FOTO: hotnews.ro

Dacă câștigurile Ucrainei sunt permanente, au declarat oficiali occidentali din serviciile de informații, depinde de următoarele mișcări ale Rusiei, în special dacă președintele Vladimir Putin va ordona întăriri. O contraofensivă ucraineană care a trimis forțele rusești într-o retragere precipitată ar putea marca un punct de cotitură în război și ar putea crește presiunea asupra Moscovei pentru a chema forțe suplimentare dacă speră să împiedice noi progrese ucrainene, au declarat luni oficiali americani și occidentali.

Dacă câștigurile sunt permanente depinde de următoarele mișcări ale Rusiei, în special dacă președintele Vladimir Putin pune în aplicare un proiect militar sau ordonă întăriri din alte părți pentru a compensa pierderile grele din Ucraina, potrivit oficialilor, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a împărtăși analize recente ale serviciilor de informații.

În doar câteva zile, forțele militare ucrainene au recucerit aproape toată regiunea Harkov, pe care forțele rusești o ocupaseră încă de la începutul războiului. Rapiditatea retragerii pare să fi uimit trupele militare și comandanții ruși, au declarat oficialii. „Rușii sunt în dificultate”, a declarat fără menajamente un oficial american. „Întrebarea va fi cum vor reacționa rușii, dar slăbiciunile lor au fost expuse și nu au mari rezerve de personal sau rezerve de echipament”.

Forțele armate ale lui Zelensky își recuperează din teritorii, soldații lui Putin nu mai contenesc să fugă

Forțele ucrainene păreau să avanseze cu atenție și să-și consolideze câștigurile, a declarat un alt oficial, menționând că forțele rusești par să fi recunoscut că nu dispun de arme și de efective pentru a menține orașele și satele recent eliberate din nord-estul țării. Unele forțe rusești au abandonat tancuri, vehicule blindate și muniție în timp ce fugeau.

Oficialii au fost sceptici că Putin, care a rezistat să cheme forțe suplimentare, ar recurge la tactici extreme, cum ar fi utilizarea de arme chimice sau nucleare tactice. Cu toate neajunsurile lor, rușii au încă capacitatea de a se regrupa și de a riposta dur, au avertizat unii oficiali.

Dar recentele câștiguri au alimentat un nou sentiment de optimism că forțele ucrainene ar putea să recucerească mai mult teritoriu în următoarele săptămâni și, eventual, să-i forțeze pe ruși să părăsească teritoriul pe care îl dețin de la începutul războiului, în februarie. Oficialii militari și de informații ucraineni au fost mult timp încrezători în eventuala lor victorie, adesea în fața scepticismului din partea aliaților americani și occidentali.

„Cu siguranță că este un eșec militar. Nu știu dacă aș putea să o numesc o pierdere strategică majoră în acest moment”, a declarat oficialul american, reluând opinia altora care au spus că este prea devreme pentru a spune dacă impulsul s-a schimbat complet în favoarea Kievului și că este probabil ca luptele grele să continue.

Oficialii ruși se auto-evacuează din Crimeea

Rusia deține mari suprafețe mari de teritoriu în estul și în sudul Ucrainei, inclusiv orașele Mariupol și Kherson, importante din punct de vedere strategic. Progresele ucrainene acolo ar fi mai semnificative decât cele din ultimele zile, au declarat oficialii. Dar luptele din aceste regiuni au afectat puternic forțele ucrainene, care spun că nu dispun de artileria necesară pentru a disloca forțele rusești mai bine echipate și mai bine înrădăcinate.

În regiunile ocupate de Rusia din Crimeea și sudul Ucrainei, ofițeri de informații și comandanți militari ruși au început să se evacueze și „să își reinstaleze urgent familiile” înapoi pe teritoriul rusesc, a anunțat serviciul de informații al armatei ucrainene de apărare.

Oficialii serviciilor de informații ale apărării au precizat că cetățenii ruși „încercau în secret să își vândă casele și să își evacueze de urgență rudele din peninsulă”. Ucraina a sperat că aceasta va marca un punct de cotitură. Au trecut șase luni de când Rusia a lansat invazia, iar Ucraina a ripostat cu două contraofensive – una în sud și cealaltă în est – planificate cu grijă timp de luni de zile și susținute de pachete masive de ajutor militar din partea SUA.

Nici măcar mesajele nu au fost lăsate la voia întâmplării. Înainte de prima contraofensivă lansată în sud, la 29 august, comunicările publice au fost atent elaborate pentru a pune bazele celei de-a doua campanii militare ucrainene din est, care a început săptămâna trecută. Autoritățile au refuzat accesul jurnaliștilor pe linia frontului și doar anumite imagini postate pe rețelele de socializare de către soldații ucraineni au voie să fie publicate.

Rezultatul: impresia că Ucraina împinge fără efort forțele rusești înapoi de pe teritoriul pe care îl controlează de mai bine de șase luni,conform whashingtonpost.com