Infofinanciar > Lumea la zi > Al Jazeera: Refugiații preferă Siria măcinată de război în locul Turciei devastate de cutremure
Lumea la zi

Al Jazeera: Refugiații preferă Siria măcinată de război în locul Turciei devastate de cutremure

Cutremur Turcia Sursa foto the Indian Express
Sursa foto the Indian Express

Mii de sirieni au decis să se bazeze pe rețelele de sprijin din țara lor de origine, după ce cutremurele le-au devastat locuințele din Turcia. După șapte ani de separare, Hussein al-Ahmed a făcut călătoria din Turcia și, în cele din urmă, s-a reunit cu familia sa în nordul Siriei.

Dar nu orice schimbare legată de războiul din Siria l-a adus înapoi. În schimb, al-Ahmed este unul dintre miile de refugiați sirieni din Turcia care au profitat de o relaxare a reglementărilor în urma cutremurelor devastatoare care au lovit sud-estul Turciei și nordul Siriei în urmă cu o lună.

Refugiații preferă Siria

Autoritățile turce permit acum refugiaților sirieni care locuiesc în provinciile afectate de cutremur să se întoarcă voluntar în nord-vestul Siriei, controlat de opoziție, și apoi să se întoarcă – cu condiția să nu petreacă mai mult de șase luni departe.

Pentru sirienii care locuiesc în cele 10 provincii turcești cele mai afectate de cutremure, unde atât de multe clădiri au fost distruse și multe dintre ele rămân nesigure, Siria – o țară de unde au fugit din cauza războiului care durează acum 12 ani – pare dintr-o dată mai atrăgătoare, chiar dacă temporar.

„După ce eu și sora mea am petrecut 10 zile în parcuri publice, nu am avut altă alegere decât să mă întorc în Siria prin sistemul de întoarcere voluntară care a fost anunțat”, a declarat al-Ahmed, un refugiat în vârstă de 30 de ani, originar din zona rurală din nordul Hama, care locuiește în orașul Iskenderun din sudul Turciei.

Starea disperată a provinciilor din sudul Turciei afectate de cutremure și lipsa rudelor din alte provincii se numără printre factorii de atracție care i-au încurajat pe unii sirieni să facă drumul spre nordul Siriei. Acolo, ei au rude și ar putea fi capabili să își asigure cel puțin un adăpost înainte de a se gândi din nou dacă să rămână sau să se întoarcă în Turcia, odată ce zonele afectate de cutremur vor fi reconstruite.

Numărul refugiaților sirieni care au ajuns în Siria prin punctele de trecere a frontierei Bab al-Hawa, Bab al-Salam și Jarablus a ajuns la aproape 40.000.

„Numărul refugiaților care au sosit prin punctul de trecere Bab al-Hawa este de aproape 15.000”, a declarat pentru Al Jazeera Mazen Alloush, director de relații cu presa pe partea siriană a punctului de trecere dintre această țară și Turcia.

Nu toți sirienii pot părăsi Turcia

Alloush a precizat că programul de returnare se extinde doar la deținătorii permisului de protecție temporară și nu este deschis deținătorilor de permise de rezidență turistică și nici măcar cetățenilor cu dublă cetățenie siriană și turcă.

De asemenea, un oficial al Ministerului turc al Apărării a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că 40.000 de sirieni s-au întors în țara lor de origine.

Începând cu luna aprilie a anului trecut, sirienii au fost împiedicați să facă călătorii dus-întors în Siria și nu li s-a permis să se întoarcă în Turcia dacă treceau granița.

Problema refugiaților sirieni din Turcia, care numără peste 3,75 milioane de persoane, a fost una controversată în ultimii ani, cu un sentiment antisirian în creștere în rândul publicului turc.

Pentru al-Ahmed, călătoria planificată de trei luni în Siria reprezintă o oportunitate de a scăpa de ceea ce a trăit în timpul cutremurelor, care au ucis peste 50.000 de persoane atât în Turcia, cât și în Siria, dar va trebui să se întoarcă.

„Mă voi întoarce în Turcia după ce călătoria mea se va încheia, deoarece familia mea locuiește într-o tabără de refugiați de aici și nu vreau să le măresc povara”, a declarat al-Ahmed. „De asemenea, trebuie să îmi reiau munca pentru a-mi asigura un trai pentru mine și familia mea aici.”

Oportunitatea de a pleca

Pentru alții, oportunitatea de a se întoarce acasă le-a permis să își ia în sfârșit rămas bun de la membrii familiei care au murit în absența lor.

Malak Khazna, o refugiată siriană care a locuit în orașul turc Antakya în ultimii nouă ani, și-a pierdut mama în urmă cu doi ani, dar nu a putut să se întoarcă de teama de a nu rămâne blocată în Siria.

„Motivul meu numărul unu pentru a mă întoarce este vizitarea mormântului mamei mele. Poate că ea m-ar ierta pentru că nu am putut să-mi iau rămas bun și să am grijă de ea în timpul bolii sale”, a declarat Khazna pentru Al Jazeera.

Khazna a declarat că distrugerile provocate de cutremur i-au amintit de experiențele sale din timpul războiului din Siria, unde clădirile au fost dărâmate, iar civilii au rămas blocați sub dărâmături.

„Șederea mea este pentru trei luni. Voi locui cu fiul meu și familia lui”, a declarat Khazna. „Dacă voi considera că lucrurile sunt stabile și nu vor avea loc atacuri aeriene, voi rămâne aici și nu mă voi întoarce în Turcia. M-am dus în Turcia pentru a fugi de atacurile aeriene ale regimului [președintelui sirian Bashar] al-Assad – nu m-am dus acolo pentru a mă stabili.”

Provinciile din sudul Turciei, afectate de cutremur, găzduiesc cel mai mare număr de refugiați sirieni din Turcia, având în vedere apropierea lor de granițele siriene, precum și chiriile și costul scăzut al vieții în comparație cu celelalte provincii.

Unii dintre refugiații care locuiau în aceste provincii au decis acum să se întoarcă definitiv după cutremurul în urma căruia mulți și-au pierdut locurile de muncă și bunurile.

Hassan Hasram, tată a opt copii, este un refugiat sirian care a locuit în Antakya.

Acum, după ce și-a pierdut nepotul și ginerele în cutremur, a decis să se întoarcă în Siria.

„Nu mă pot muta în altă provincie din cauza chiriilor care au crescut vertiginos după cutremur în majoritatea provinciilor turcești. De asemenea, familia mea este numeroasă și nu voi putea să îmi permit cheltuielile noastre după ce mi-am pierdut locul de muncă”, a declarat Hasram.

Hasram a declarat pentru Al Jazeera că nu are rude în afară de sora sa, care locuiește într-o tabără de refugiați din apropierea graniței siriano-turce, iar cortul ei nu ar fi suficient pentru a-l adăposti pe el și familia sa.

Așadar, între opțiunea cortului în care locuiește în prezent și călătoria riscantă de întoarcere în Siria, el a decis să se întoarcă acasă.

„Lucrurile sunt foarte rele în tabăra [din Turcia]. Există o lipsă gravă de ajutoare, fie că este vorba de alimente, fie că este vorba de încălzire sau chiar de apă potabilă”, a declarat Hasram. „Turcia face acum parte din trecut și nu voi mai putea să mă întorc din nou.”

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.