Infofinanciar > Lumea la zi > Pagubele cutremurului devastator din Turcia! Pe lângă viețile omenești, Ankara a pierdut sute de miliarde de euro
Lumea la zi

Pagubele cutremurului devastator din Turcia! Pe lângă viețile omenești, Ankara a pierdut sute de miliarde de euro

cutremur, sursa foto mediafax
sursa foto mediafax

Seismul devastator din data de 6 februarie a produs pagube importante în Turcia. Potrivit unui calcul sumar realizat de Banca Mondială, ONU, Uninea Europeană și guvernul turc, cifrele care definesc seismul devastator depășesc 100 de miliarde de dolari, indică PNUD.

Luisa Vinton, responsabila Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare(PNUD), susține că cifra pierderilor materiale va depăși suma de 100 miliarde de dolari, conform calculelor de până acum .

100 miliarde de dolari pentru reconstrucția Turciei

„Costurile de reconstrucţie şi tot ce va avea de-a face cu a reconstrui mai bine şi mai ecologic vor duce, în mod evident, la depăşirea acestei sume”, a subliniat ea.

În urma costurilor extrem de mari privind cutremurul devastator care a pus stăpânire pe Turcia, va fi organizată o conferință a donatorilor. În data de 16 martie, la Bruxelles, suma provizorie de 100 de miliarde de dolari va fi folosită ca bază la Conferința donatorilor pentru Turcia și Siria, a precizat responsabila PNUD.

Strângerea de fonduri pentru Turcia și Siria a avut un ritm mai lent decât era așteptat. Apelul de urgență lansat la data de 16 februarie cu scopul strângerii unui miliard de dolari, nu este acoperit decât în proporție de 9.6%. Această sumă uriașă, dar și situația critică din Turcia a atras atenția multor persoane, însă sumele strânse din donații nu au fost ridicate. Luisa Vinton şi-a declarat „dezamăgirea şi tristeţea” provocate de lipsa de generozitate a donatorilor, conform Adevărul.ro

Cutremurul din 6 februarie cu magnitudinea de 7,8 grade, urmat după nouă ore de un altul de 7,6 grade, a produs ravagii în Turcia. Au decedat aproape 46.000 de oameni şi au existat 105.000 de răniţi. Cutremurul a distrus sau a făcut nelocuibile 214.00 de imobile, unele de peste 10 etaje, în 11 din cele 81 de provincii ale Turciei. Aproape 6.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în Siria, în vecinătate, potrivit autorităţilor. Cutremurul s-a simțit în Cipru, Turcia, Iordania, Liban, Siria și Irak.

România a venit în sprijinul Turciei

România a fost alături de Turcia și a trimis ajutor după producerea seismului. Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU. În total au ajuns pe teritoriul Turciei 58 de salvatori, care au fost transportați cu două aeronave speciale .

„Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin. România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență”, se arată în comunicatul oficial.

Sprijinul a fost acordat în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă, specifică comunicatul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.