Infofinanciar > Lumea la zi > Alertă seismică: cutremur cu magnitudinea de 6 grade! Unde s-a produs cataclismul
Lumea la zi

Alertă seismică: cutremur cu magnitudinea de 6 grade! Unde s-a produs cataclismul

cutremur filipine sursa Global News
sursa Global News

Un cutremur cu magnitudinea 6,0 a lovit marți Filipine, a anunțat Centrul Seismologic European Mediteranean. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km în apropiere de San Mariano, pe insula Mindanao.

Institutul filipinez de vulcanologie și seismologie a declarat că se așteaptă pagube și replici în urma seismului. Cutremurul s-a produs imediat după ora locală 14:00 (ora 7:00 a României), în provincia muntoasă Davao de Oro. Cutremurul a durat aproximativ 30 de secunde și a fost urmat de replici, a declarat caporalul Stephanie Clemen, din cadrul poliției din orașul Tagum, aflat la aproximativ 40 de km de Maragusan. „Ne-am băgat imediat sub birourile noastre și când pământul a încetat să se mai cutremure am ieșit direct afară”, a declarat Clemen pentru AFP. „Suntem încă afară pentru că tocmai a avut loc o replică moderată”. Deși cutremurul nu pare să fi distrus nimic, a spus Clemen, a fost suficient de puternic pentru a „provoca teamă”.

Cutremurele de mică adâncime au tendința de a provoca mai multe pagube decât cele mai adânci, dar autoritățile locale au declarat că nu au fost raportate pagube majore. Cherrylyn Dapiton, de la biroul pentru dezastre din Maragusan, a confirmat că a avut loc o alunecare de teren în apropierea unui drum, dar nu a afectat pe nimeni și nu a blocat traficul.

Elevii filipinezi, pregătiți pentru cutremure

Imagini difuzate pe rețelele de socializare au arătat școli și clădiri rezidențiale evacuate după producerea cutremurului. Însă elevii sunt obișnuiți. Cutremurele sunt frecvente în Insulele Filipine, situate pe „Inelul de Foc”: un arc de activitate seismică și vulcanică intensă în Asia de Sud-Est și în Pacific. La nivel național se efectuează exerciții de evacuare de patru ori pe an pentru a se pregăti pentru viitoarele cutremure.

O înregistrare video postată pe Facebook și verificată de AFP a arătat elevi de liceu din municipalitatea Mawab, la mai puțin de 30 de km de Maragusan, chiuind în timp ce ieșeau dintr-o clădire cu două etaje și se adunau afară.

Phoebe Alberto și colegii ei de la biroul pentru dezastre din municipalitatea New Bataan, adiacentă la Maragusan, au fugit din clădirea lor în timp ce aceasta se zguduia. „Încă evaluăm pagubele aduse clădirii noastre, dacă există”, a declarat Alberto.Fotografiile de pe pagina de Facebook a guvernului local arătau pacienți pe paturi sau în scaune cu rotile în afara unui spital, după ce au fost evacuați din unitate.

Filipine se confruntă des cu dezastre naturale

Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 a lovit în octombrie orașul montan Dolores din provincia Abra, rănind mai multe persoane, avariind clădiri și tăind curentul electric în cea mai mare parte a regiunii. Un cutremur cu magnitudinea de 7,0 grade în zona muntoasă Abra a declanșat în iulie anul trecut alunecări de teren și fisuri în sol, provocând moartea a 11 persoane și rănirea câtorva sute. Țara este vulnerabilă la alte dezastre naturale, inclusiv la taifunuri.

Șase persoane au fost ucise și mii de persoane au fost strămutate în septembrie, când un taifun a lovit nordul țării. Mai mult de 170.000 de persoane au fost mutate în adăposturi de urgență din zonele cu risc ridicat numai în Quezon. Taifunul Haiyan a cauzat peste 7.300 de morți sau dispăruți în 2013 și a fost unul dintre cele mai grave cicloane înregistrate vreodată, scrie The National.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.