Infofinanciar > Lumea la zi > Polonia taie jumătate din ajutorul de stat pentru refugiații ucraneni! Răspunsul Comisiei Europene
Lumea la zi

Polonia taie jumătate din ajutorul de stat pentru refugiații ucraneni! Răspunsul Comisiei Europene

mama ucraineancă cu un copil in brate intr-un centru de ajutor
sursa foto dreamstime

Refugiații ucraineni din Polonia vor trebui să acopere jumătate din costurile de cazare începând cu luna martie, conform unor planuri despre care Comisia Europeană spune că nu a fost notificată.

De la 1 martie, refugiații ucraineni care rămân în Polonia pentru mai mult de 120 de zile și locuiesc în facilități de cazare comune trebuie să acopere jumătate din costurile de cazare, cu un plafon de 40 de zloți (8,50 euro) pe zi. Grupurile vulnerabile, inclusiv copiii, pensionarii, femeile însărcinate, părinții singuri, părinții cu copii sub 12 ani și persoanele aflate într-o situație financiară deosebit de dificilă, sunt scutite.

Începând din luna mai, refugiații vor trebui să acopere 75% din costurile de cazare dacă rămân în Polonia pentru mai mult de 180 de zile. Această sumă va fi plafonată la 60 de zloți (12,73 euro) pe zi.

Banii UE nu sunt suficienți

Polonia a primit aproximativ 500.000 de refugiați ucraineni de la începutul războiului, în februarie 2022, și le-a oferit facilități de cazare comune, inclusiv cazare și masă. Cu toate acestea, pentru cei 80.000 de refugiați care se află încă în Polonia, guvernul spune că nu-și mai poate permite să le finanțeze șederea în măsura în care o face acum.

Pe lângă cazare, refugiații beneficiază de alte avantaje finanțate de stat, inclusiv transport public și asistență medicală gratuită, precum și de multe dintre beneficiile sociale disponibile pentru cetățenii polonezi, inclusiv un ajutor lunar pentru copii de 500 de zloți (107 euro). Acestea nu vor fi afectate.

În 2022, Polonia a cheltuit aproximativ 8,36 miliarde de euro pentru refugiații ucraineni 2022, potrivit OECD’s Migration Outlook for 2022, citat de guvernul polonez. Astfel, Polonia a cheltuit cel mai mult pentru refugiații ucraineni, cu fonduri care au totalizat o treime din cheltuielile totale ale tuturor țărilor din raport, notează raportul OCDE.

Întrucât a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni, Polonia a primit 123 de milioane de euro în cadrul Fondului pentru azil, migrație și integrare (AMIF). În cadrul evenimentului global de promisiuni de donații „Stand Up for Ukraine”, care a strâns 9,1 miliarde de euro, ” Polonia a primit 200 de milioane de euro pentru a oferi o primă asistență (hrană, transport și cazare temporară) celor care fug de războiul din Ucraina, pentru a crește capacitatea de gestionare a frontierelor externe, precum și pentru a reduce decalajul dintre prima primire și integrarea timpurie a persoanelor strămutate din Ucraina”, notează Comisia.

Cu toate acestea, deși banii primiți au fost de „puțin ajutor” având în vedere costul total al întreținerii refugiaților, ministrul de interne Mariusz Kamiński a declarat că acest lucru arată că UE apreciază Polonia. Ca o altă explicație a demersului său, guvernul a declarat că ajutorul optim pentru refugiați nu ar trebui să dureze mai mult de un an, potrivit experților în domeniu. Acordarea de asistență i-ar demotiva și le-ar îngreuna revenirea pe piața muncii.

„Nu este în interesul nimănui (…) să priveze pe cineva de un acoperiș deasupra capului. Aceste reglementări au un caracter motivațional”, a declarat Paweł Szefernaker, ministru adjunct de interne și plenipotențiar al guvernului pentru refugiații de război, citat de Agenția Poloneză de Presă (PAP).

UE este la curent, dar nu a fost notificată

Întrebat de EURACTIV.pl dacă Polonia a notificat Comisia Europeană cu privire la planurile sale de a obliga refugiații să plătească taxe de cazare, executivul UE a răspuns că nu. Totuși, Comisia rămâne la curent cu adoptarea noii legi și este în contact cu autoritățile poloneze pe această temă.

„Comisia monitorizează îndeaproape situația din Polonia și se află în contact regulat cu autoritățile poloneze în ceea ce privește punerea în practică a Directivei privind protecția temporară pentru a se asigura că există garanții relevante în ceea ce privește cazarea persoanelor strămutate care beneficiază de protecție temporară”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Critici din partea organizațiilor de ajutorare a refugiaților

Măsura luată de Polonia a fost criticată de Consorțiul pentru migrație, o asociație care reunește 10 organizații care luptă pentru drepturile migranților și refugiaților. „Guvernul ar trebui să renunțe la (introducerea) obligației ca femeile refugiate să participe la acoperirea costurilor de trai în spațiile comune de cazare”, au scris acestea în raportul lor „Școala poloneză de ajutor”, publicat luna trecută.

Obligația „este incompatibilă cu legislația UE care obligă statele membre să ajute persoanele beneficiare de protecție internațională. Dar, în primul rând, este inumană și absurdă”, a declarat profesorul Witold Klaus, cofondator al Consorțiului pentru Migrație, pentru agenția de presă de investigații OKO.press.

„Refugiații ar trebui să se mute din centrele comune de cazare din cauza costurilor. Dar ei nu au unde să se ducă. Noi (în Polonia) nu avem un sistem suficient de ajutor pentru persoanele fără adăpost și nici măcar apartamente la prețuri accesibile”, a mai spus el, explicând că, de multe ori, nici cei care au un loc de muncă nu își permit să închirieze un apartament. Potrivit lui Klaus, guvernul ar trebui să lanseze inițiative care să faciliteze mutarea din centrele de cazare comune în alte locuri cofinanțate de stat, scrie Euractiv.