Infofinanciar > Lumea la zi > CNN: De ce a ales SUA să trimită un submarin american în Coreea de Sud. Gestul poate fi doar simbolic sau există alte motive?
Lumea la zi

CNN: De ce a ales SUA să trimită un submarin american în Coreea de Sud. Gestul poate fi doar simbolic sau există alte motive?

Submarine nucleare SUA
Sursa foto: US Navy

Președinții Statelor Unite și Coreei de Sud au anunțat săptămâna aceasta un acord istoric pentru a descuraja agresiunea nord-coreeană, și au reușit să scoată la iveală un element al pactului. 

Planurile de a desfășura un submarin american înarmat nuclear în Coreea de Sud pentru prima dată din 1981 încoace au fost cap de afiș în prezentarea „Declarației de la Washington”, un set de măsuri menite să facă Pyongyangul să se gândească de două ori înainte de a lansa un atac nuclear asupra vecinului său din sud. 

„Tratatul nostru de apărare reciprocă este de fier și asta include angajamentul nostru de a extinde o disuasiune – și asta include amenințarea nucleară, descurajarea nucleară”, a declarat președintele american Joe Biden într-o conferință de presă la Casa Albă cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol. 

Dar, deși mișcarea are o valoare simbolică uriașă, unii experți se întreabă dacă are sens ca mișcare militară. Unii subliniază că submarinele sunt foarte capabile să lovească Coreea de Nord de la mii de kilometri distanță; alții susțin că trimiterea submarinului într-o vizită – foarte publică – într-un port străin nu face decât să compromită eficiența unei arme concepute pentru a fi invizibilă. 

Submarinul american se numește „boomer” 

Marina americană are 14 submarine cu rachete balistice (SSBN) cu propulsie nucleară din clasa Ohio, dintre care opt au baza în statul Washington și șase în Georgia. 

Submarinele de 560 de picioare, numite în mod obișnuit „boomers”, au un deplasament de peste 18.000 de tone atunci când sunt scufundate și sunt alimentate fiecare de un singur reactor nuclear. 

Marina spune că un submarin din clasa Ohio este proiectat să petreacă în medie 77 de zile pe mare, urmate de 35 de zile în port pentru întreținere. Submarinele au câte două echipaje – denumite echipajele „albastru” și „auriu” – și acestea sunt rotite, astfel încât cei 155 de submariniști din fiecare echipaj să se odihnească și să se antreneze corespunzător între patrule. 

Ce arme au asupra lor? 

Fiecare dintre submarinele din clasa Ohio transportă un număr maxim de 20 de rachete balistice Trident II. 

Acestea au o rază de acțiune de 4.600 de mile (7.400 de kilometri), ceea ce înseamnă că sunt capabile să lovească o țintă din Coreea de Nord de pe întinderi vaste ale oceanelor Pacific, Indian sau Arctic. 

„Din punct de vedere militar, (aceste submarine) nu au nevoie să se afle în apropierea Coreei pentru a atinge potențiale ținte acolo”, a declarat Blake Herzinger, cercetător la Centrul de Studii al Statelor Unite. 

Fiecare rachetă Trident este capabilă să transporte mai multe focoase care pot fi îndreptate spre ținte separate. 

Inițiativa privind amenințarea nucleară de la Centrul James Martin pentru studii de neproliferare estimează că fiecare rachetă Trident poate transporta patru focoase nucleare, ceea ce înseamnă că fiecare submarin american cu rachete balistice ar putea transporta aproximativ 80 de focoase nucleare. 

Cu alte cuvinte, un singur submarin echipat cu Trident ar putea distruge întreaga Coree de Nord. 

De ce se trimite un submarin în Coreea de Sud? 

Analiștii spun că prezența unui submarin cu rachete balistice al marinei americane într-un port sud-coreean ar fi pur simbolică – și, de fapt, ar reduce valoarea militară a submarinului. 

„Din punct de vedere tactic, (SUA și Coreea de Sud) diminuează cel mai puternic atu al submarinului: caracterul său invizibil”, a declarat Carl Schuster, fost căpitan al marinei americane și fost director de operațiuni la Centrul comun de informații al Comandamentului SUA din Pacific din Hawaii. 

Una dintre cheile descurajării nucleare este incertitudinea. 

„Disuasiunea nucleară presupune că, deși adversarul cunoaște existența și amploarea armelor statului nuclear, acesta nu poate ști cu exactitate amploarea sau locația capacităților sau când ar putea fi folosite”, a scris comandantul Marinei SUA, Daniel Post, în revista Proceedings a Institutului Naval al SUA în ianuarie. 

Un submarin american cu rachete balistice care se ascunde la sute de metri sub suprafața oceanului, la mii de kilometri de Coreea de Nord, ar fi totuși în raza de acțiune a Pyongyangului, dar ar fi aproape imposibil de reperat de Coreea de Nord. 

Unul care ajunge în Coreea de Sud într-o vizită în port – care trebuie aranjată cu 24 până la 48 de ore în avans – ar fi mult mai vizibil, oferind un avantaj Coreei de Nord, a spus Schuster. 

„Dacă Kim Jong Un ar vrea să facă o lovitură surpriză, i-am dat locația submarinului și ora la care va fi acolo”, a spus Schuster. 

Statele Unite vor să asigure unul dintre cei mai importanți aliați ai lor că le asigură spatele, spun analiștii. 

Kim Jong Un a consolidat forțele de rachete cu capacitate nucleară ale Coreei de Nord, testându-le într-un ritm record în 2022. Iar într-un discurs din ajunul Anului Nou, liderul nord-coreean a cerut o „creștere exponențială” a arsenalului de arme nucleare al țării sale, ca răspuns la ceea ce el susține că sunt amenințări din partea Coreei de Sud și a Statelor Unite. 

Amenințările lui Kim i-au determinat pe unii din Coreea de Sud să ceară ca Seulul să devină el însuși o putere înarmată nuclear. SUA nu doresc să asiste la o proliferare nucleară în peninsulă, așa că au încercat să își liniștească aliatul prin creșterea vizibilității forțelor sale în zonă, inclusiv prin zborul bombardierelor B-52 cu capacitate nucleară pe cerul din jurul Coreei de Sud. 

Kim Jung-sup, cercetător senior la Centrul pentru Studii de Apărare al Institutului Sejong din Seul, a declarat că submarinele nu fac decât să sublinieze acest lucru și să sporească credibilitatea SUA, potrivit CNN.

„Desigur, sunt tipuri diferite de arme, dar nu cred că există o diferență esențială în faptul că sunt active strategice care trimit în mod fundamental un mesaj de represalii nucleare asupra Coreei de Nord”, a declarat Kim. 

În ceea ce privește vulnerabilizarea submarinelor americane, unii analiști spun că un astfel de scenariu s-ar întâmpla doar ca un precursor al unui război nuclear – moment în care submarinul ar fi eșuat deja în misiunea sa cheie de descurajare. 

„Scopul lor fundamental este să descurajeze și să liniștească”, a declarat Drew Thompson, cercetător senior la Școala de Politici Publice Lee Kuan Yew de la Universitatea Națională din Singapore. 

„Armele strategice precum un submarin cu rachete balistice și încărcătura sa utilă nu sunt destinate să fie folosite”.