Infofinanciar > Info > Găgăuzii pregătesc noi acțiuni împotriva Maiei Sandu? „Congresul Diplomației Populare” i-a reunit pe susținătorii Rusiei
Info

Găgăuzii pregătesc noi acțiuni împotriva Maiei Sandu? „Congresul Diplomației Populare” i-a reunit pe susținătorii Rusiei

Găgăuzia; sursă foto: RFI.ro
sursă foto: rfi.ro

Un congres „diplomatic” mai puțin obișnuit s-a consumat  la Comrat, o localitate situată în regiunea separatistă Găgăuzia. Evenimentul este creat de o organizație fondată de un criminal rus, potrivit blacknews.

„Congresul Diplomației Populare – Prietenia popoarelor 2023” care s-a desfășurat în Comrat, o localitate din regiunea separatistă Găgăuzia, are ca obiectiv dezvoltarea relațiilor economice și de a consolida pacea interetnică.

Însă, sursa citată precizează că evenimentul este organizat sub egida unei organizații pro-rusă și anti-guvernamentală, cofondată de Vladimir Kulibaba în anii 1990 în Sankt Petersburg. membri Uniunii Poporilor sunt recunoscuți pentru sprijinul acordat fostului președinte Igor Dodon și poziția anti Maia Sandu. Una din temele care vor fi dezbătute în cadrul congresului este centrată pe „ falsul despre unirea Moldovei cu România”.

Congresul s-a transformat în campanie electorală

Evenimentul s-a consumat recent în incinta Casei de Cultură a municipiului Comrat, de altfel evenimentul a coincis cu ce-a de-a 30-a aniversare a comunități rusești din Moldova. Principalul organizator a fost Victor Petrov, care lupta pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Principalul obiectiv al întrunirii a fost instituirea diplomației popoarelor pentru a servi în dezvoltarea economică a Găgăuziei. Publicația Timpul precizează de fapt că întregul eveniment s-a transformat în campania electorală a lui Petrov.

Victor Petrov  le-a adresat o invitație lui Alexander Sukhodolski, deputatul Partidului Socialiștilor și lui Rustam Minnikhanov- șeful Tatarstanului precum și directorului holdingului industrial și investițional din Tatarstan, însă li s-a interzis accesul în Republica Moldova.

În timpul zborului, Minnikhanov a înregistrat un mesaj video prin care a iterat faptul că atât lui cât și altor personaje autoritățile moldovene le-au „rezervat” titulatura de „persoane indezirabile care nu pot vizita țara”.

Uniunea Populară este formată din nouă organizații fondatoare

Grănicerii au negat afirmația făcută de politician. Reprezentanții Serviciului de Frontieră au precizat că „ susținerea unui candidat la alegerile locale din țara noastră nu este un motiv valabil”.

Termenul de „diplomație populară” aparține „Uniunii Populare” și a fost inventat cu mult timp înainte de Congresul din Găgăuzia. Scopurile exprimate la Congresul de la Comrat legat de construirea legăturilor economice și consolidarea păcii interetnice nu nimc în comun cu noțiunea de „diplomație populară”.

Uniunea Populară a fost înființată în urmă cu doi ani pe 17 mai 2021 cu obiectivul de a consolida statalitatea și suveranitatea Republicii Moldova sau de a menține valorile tradiționale și integritatea teritorială.

Uniunea Populară este formată din nouă organizații fondatoare: consiliul public al Republicii Moldova; Mișcarea populară “Salvați Moldova!; cartierul general anticriză al poporului (Viktor Petrov);

Federația sindicală SindSport (Vladimir Kulibaba); Sindicatul membrilor forțelor de securitate din Republica Moldova; Mișcarea patriotică Pro-Moldova; Societatea Istorică și Geografică Moldovenească; Uniunea Națională a Studenților și Tinerilor din Republica Moldova; Autonomia național-culturală moldovenească din Sankt Petersburg, potrivit blacknews.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.