Infofinanciar > Lumea la zi > Polonia, sancționată cu un 1 milion de euro pe zi! UE a redus amenda la jumătate
Lumea la zi

Polonia, sancționată cu un 1 milion de euro pe zi! UE a redus amenda la jumătate

Polonia Sursa foto Black News
Sursa foto Black News

Varșovia fusese sancționată cu o penalitate zilnică de 1 milion de euro pentru modificările controversate aduse sistemului său judiciar. Instanța supremă a UE a înjumătățit amenda zilnică impusă Poloniei pentru reformele judiciare controversate din 2021, la care guvernul polonez a făcut apel.

Amenda a fost redusă de la 1 milion de euro pe zi la 500.000 de euro, a precizat vineri vicepreședintele Curții de Justiție a UE într-un comunicat.

În octombrie 2021, instanța supremă începuse să amendeze Polonia cu 1 milion de euro pe zi pentru că a ignorat o hotărâre prin care i se ordonase să își suspende reformele judiciare și să restabilească independența judecătorilor. Autoritățile poloneze au cerut instanței să suspende amenda în noiembrie anul trecut, argumentând că a implementat reforme pentru a se conforma hotărârii anterioare. În declarația de vineri, vicepreședintele Curții, Lars Bay Larsen, a declarat că „măsurile adoptate de Polonia nu sunt suficiente pentru a asigura executarea tuturor măsurilor provizorii” solicitate de Curte.

Deși Bay Larsen a recunoscut că Polonia a implementat unele schimbări, altele – cum ar fi o decizie a Curții Supreme poloneze care permite ca judecătorii să fie urmăriți penal sau arestați – nu au fost încă suspendate, a scris el.

Având în vedere reformele parțiale, vicepreședintele a considerat potrivit să reducă taxa la jumătate, scrie POLITICO.

În cadrul unei conferințe de presă de vineri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru probleme legate de statul de drept, Christian Wigand, a refuzat să precizeze suma totală plătită de Polonia, dar a confirmat că amenzile au fost colectate începând cu 3 noiembrie 2021.

Sancțiuni greu de suportat

În cazul în care ar fi plătite integral, suma totală plătită de Polonia s-ar ridica la peste 500 de milioane de euro.

Polonia cere UE să suspende amenda de 1 milion de euro pe zi pentru o reformă judiciară controversată. Varșovia și Bruxellesul s-au confruntat în repetate rânduri din cauza disprețului Poloniei față de statul de drept al UE.

Polonia a cerut oficial Uniunii Europene să suspende amenda zilnică de 1 milion de euro, impusă anul trecut de Curtea de Justiție a UE pentru modificările controversate aduse sistemului judiciar.

Ministrul polonez al afacerilor europene, Szymon Szynkowski vel Sęk, a declarat vineri reporterilor că o moțiune de suspendare a sancțiunilor impuse de CJUE, care au fost impuse în octombrie 2021, a fost depusă joi, argumentând că există „noi circumstanțe juridice” și că „hotărârea CJUE a fost pusă în aplicare”.

Polonia a fost amendată cu un milion de euro pe zi de către instanța supremă europeană pentru că a ignorat o hotărâre prin care i s-a ordonat să își suspende reformele judiciare și să restabilească independența judecătorilor.

Szynkowski vel Sęk a declarat că controversata Cameră disciplinară, ai cărei membri erau în mare parte aleși de un parlament în care partidul de dreapta Lege și Justiție (PiS) este majoritar, și care avea puterea de a suspenda judecătorii și de a le reduce salariile, a fost înlocuită cu Camera de responsabilitate profesională, care „garantează independența”. Criticii susțin că acest lucru este înșelător, deoarece membrii acestei camere vor fi aleși de președintele polonez Andrzej Duda, care a fost, de asemenea, membru al PiS.