Infofinanciar > Lumea la zi > Afaceri neîncheiate între Putin și Prigojin. Lukașenko a dezvăluit unde se află liderul Wagner
Lumea la zi

Afaceri neîncheiate între Putin și Prigojin. Lukașenko a dezvăluit unde se află liderul Wagner

Evgheni Prigojin și Vladimir Putin sursa foto newsweek.com
FOTO: newsweek.com

Alexander Lukașenko a declarat că șeful Wagner, Evgheni Prigojin, se află în Rusia și că Vladimir Putin nu va ordona lichidarea acestuia.

Președintele din Berlarus a adăugat că Evgheni Prigojin s-ar afla în Sankt Petersburg sau la Moscova și a insistat că este „absolut liber”, după care a adăugat că trupele Wagner au rămas în taberele.

„În ceea ce-l privește pe Evgheni Prigojin, el se află la Sankt Petersburg, poate că s-a dus la Moscova, poate în altă parte, dar nu se află pe teritoriul Belarusului”, a declarat joi, 6 iulie, Alexander Lukașenko.

Alexander Lukașenko: „Evgheni Prigojin nu se află în Belarus”

În vârstă de 62 de ani, bucătarul lui Vladimir Putin nu a mai fost văzut în public de când a fost alungat din orașul rus Rostov, la scurt timp după ce a ordonat oamenilor săi să se retragă, după care speculațiile cu privire la viitorul său și al grupului său de mercenari au continuat să curgă.

Săptămâna trecută, Lukașenko a confirmat că liderul exilat se află în țara sa, în urma unui acord negociat în Belarus între Kremlin și Prigojin, care a pus capăt revoltei armate a șefului mercenarilor la 24 iunie.

Alexander Lukașenko, un aliat de nădejde al lui Vladimir Putin, nu a precizat locația taberelor, dar mercenarii lui Prigojin au luptat alături de forțele rusești în Ucraina înainte de revolta lor. Deborah Haynes, editorul de securitate și apărare de la Sky News, a declarat că, dacă rapoartele sunt adevărate, acestea vorbesc despre „probleme nerezolvate”.

Afacerea neîncheiată între Evgheni Prigojin și Vladimir Putin

„Dacă el (Evgheni Prigojin) este de fapt în drum spre Moscova, asta nu vorbește despre sfidare, ci mai degrabă despre problemele nerezolvate din jurul întregii afaceri extraordinare, care, cu doar două săptămâni și jumătate în urmă, l-a văzut pe președintele rus confruntându-se cu cea mai gravă amenințare la adresa autorității sale în cei peste 20 de ani de când se află la putere”, a punctat Deborah Haynes.

Întrebat dacă Prigojin și mercenarii săi se vor muta în Belarus, Lukașenko a răspuns evaziv că acest lucru va depinde de deciziile luate de șeful Wagner și de guvernul rus. Președintele a declarat anterior că că prezența trupelor Wagner în Belarus nu ar putea duce la destabilizarea țării sale.

Acest lucru vine în contextul în care palatul lui Prigojin din Sankt Petersburg a fost percheziționat de serviciile de securitate rusești. FSB afirmă că a găsit la reședință lingouri de aur, un aligator împăiat și un dulap plin de peruci, în timp ce ziarul pro-Kremlin Izvestia a publicat ieri imagini și înregistrări video ale raidului.

Deși termenii exacți ai înțelegerii intermediate de Belarus nu sunt clari, se crede că Prigojin a fost de acord să se mute în Belarus. Președintele rus a descris scurta rebeliune a lui Wagner drept „trădare” și „un pumn în spate”, potrivit skynews.com.

Cu toate acestea, după ce a fost anulată, Kremlinul a declarat că toate acuzațiile penale împotriva lui Prigojin vor fi retrase, iar luptătorii lui Wagner nu vor fi urmăriți penal. Grupul a fost responsabil pentru unele dintre succesele Moscovei în războiul din Ucraina și a ajutat la capturarea orașului Bahmut după luni de lupte sângeroase.