Infofinanciar > Lumea la zi > Alexander Lukașenko nu refuză utilizarea armelor nucleare. Președintele Belarusului neagă implicarea lui Vladimir Putin
Lumea la zi

Alexander Lukașenko nu refuză utilizarea armelor nucleare. Președintele Belarusului neagă implicarea lui Vladimir Putin

Lukașenko si Lambru Sursa foto Stirile ProTV
Sursa foto Stirile ProTV

Președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a vorbit despre circumstanțele care ar putea duce la utilizarea armelor nucleare de pe teritoriul Belarusului în timpul călătoriei sale de lucru în regiunea Minsk, la 13 iunie.

Potrivit mass-mediei occidentale, Rusia încearcă să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus înainte de summitul NATO de la Vilnius din 11-12 iulie. Acestea interpretează aceste acțiuni ca pe o încercare de șantaj nuclear. Președintelui i s-a cerut să pună punctul pe „i” și să explice de ce Belarus are nevoie de arme nucleare și care sunt condițiile pentru depozitarea și utilizarea acestora.

A avut Rusia vreo treabă în această situație?

„Nu este vorba deloc despre Rusia. Mai întâi i-am cerut președintelui rus, apoi am insistat într-o manieră prietenoasă ca ei să-mi dea înapoi aceste arme [tactice, nu strategice]. Ar fi suficiente pentru moment”, a declarat Aleksandr Lukașenko. El a subliniat că armele nucleare vor fi desfășurate în Belarus la cererea sa personală către Rusia pentru a garanta securitatea țării.

Potrivit președintelui, în prezent nu este nevoie de desfășurarea de arme nucleare strategice, de exemplu, rachetele rusești Topol în Belarus: „De ce aș avea nevoie de rachete strategice Topol? Totuși, pregătim amplasamente pentru aceste arme. Toate sunt operaționale, cu excepția uneia. Prin urmare, dacă va fi nevoie, suntem pregătiți să desfășurăm aceste arme în orice moment”, conform BELTA.

„Topol este o rachetă intercontinentală. Voi lupta împotriva Statelor Unite? Nu, nu am de gând. Aceste arme [nucleare tactice] sunt suficiente pentru mine pentru moment”, a adăugat șeful statului.

Vladimir Putin își extinde aria nucleară în afara granițelor

Rusia va începe să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus după ce instalațiile speciale de depozitare vor fi gata pe 7-8 iulie, a declarat vineri președintele Vladimir Putin, prima mutare a Moscovei cu astfel de bombe în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice.

După mai bine de 15 luni de la începerea celui mai mare război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, Putin spune că Statele Unite și aliații săi occidentali pompează arme în Ucraina ca parte a unui război prin procură în expansiune care are ca scop îngenuncherea Rusiei.

În martie, Putin a anunțat că dorește să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus, un avertisment aparent adresat alianței militare NATO conduse de SUA în legătură cu sprijinul acordat Ucrainei.

Principalele țări NATO spun că vor sprijini Ucraina și o vor ajuta să se apere atât timp cât va fi nevoie de ceea ce Kievul consideră o acaparare de teren în stil imperial de către Rusia, care amenință supraviețuirea statului ucrainean.

„Totul decurge conform planului”, i-a spus Putin președintelui belarus Alexander Lukașenko atunci când a discutat despre desfășurarea nucleară planificată în timpul discuțiilor din cadrul retragerii de vară a liderului rus la Marea Neagră, la Soci.