Lumea la zi

Acțiunile Boeing înregistrează pierderi surprinzătoare în 2022. Acestea au ajuns la 5 miliarde de dolari 

Boeing, producătorul american de avioane Sursa foto Reuters
Sursa foto: Reuters

Pierderile producătorului american de avioane, Boeing, s-au adâncit în anul 2022 din cauza slăbiciunii unității sale de apărare. Acesta a raportat primul flux de numerar pozitiv anual din 2018, datorită livrărilor mai mari de avioane comerciale.

Constructorul american de avioane a ratat așteptările Wall Street privind veniturile și profitul pe acțiune în ultimul trimestru al anului 2022. Acțiunile Boeing, care au crescut cu peste 70% din septembrie, au scăzut miercuri cu 2,6% în precomercializare.

Pierderile au ajuns la 5 miliarde de dolari

Boeing a declarat că pierderile nete au crescut la 5 miliarde de dolari pentru tot anul 2022, de la 4,3 miliarde de dolari în 2021, în timp ce pierderile din operațiuni au crescut la 3,5 miliarde de dolari în 2022, de la 2,9 miliarde de dolari.

Boeing a generat un flux de numerar liber de 3,1 miliarde de dolari în ultimul trimestru din 2022. Producătorul american a prevăzut un flux de numerar liber de aproximativ 2,5 miliarde de dolari pentru trimestrul al patrulea. Boeing a raportat 2,3 miliarde de dolari pentru tot anul 2022.

De asemenea, acesta a avut venituri de 20 de miliarde de dolari în trimestrul al patrulea, față de 14,79 miliarde de dolari în același trimestru din 2022, și o pierdere pe acțiune de 1,75 dolari. Pentru Boeing se aștepta să raporteze venituri de 20,38 miliarde de dolari în trimestrul respectiv și un câștig de 0,26 dolari pe acțiune, potrivit datelor Refinitiv.

„Deși rămân provocări, suntem bine poziționați și suntem pe calea cea bună pentru a ne restabili puterea operațională și financiară”, a declarat directorul general al Boeing, Dave Calhoun.

Livrări masive în 2023

Boeing a afirmat că plănuiește să livreze până la 450 de avioane înguste 737 MAX și între 70 și 80 de avioane widebody 787 Dreamliners în 2023. Compania a reiterat că se așteaptă să genereze un flux de numerar liber între 3 și 5 miliarde de dolari în 2023.

La începutul acestei luni, Boeing a raportat un salt puternic al comenzilor și livrărilor de avioane în 2022. Boeing a livrat 480 de avioane și a obținut 774 de comenzi noi nete, după ce a ținut cont de anulări în 2022. În 2021, Boeing a livrat 340 de avioane și a raportat 479 de comenzi noi nete.

Compania se confruntă în continuare cu probleme legate de lanțul de aprovizionare, în timp ce lucrează pentru a accelera producția de 737 MAX și 787 și încearcă să îmbunătățească rezultatele la unitatea Boeing Defense, care a înregistrat o pierdere de 3,5 miliarde de dolari în 2022, conform Reuters.

„În timp ce am făcut progrese semnificative, rămân provocări și avem mai mult de lucru pentru a conduce stabilitatea în operațiunile noastre și în cadrul lanțului de aprovizionare”, a declarat Calhoun într-un e-mail către angajați.

Cheltuielile producătorului american de avioane

Boeing a înregistrat cheltuieli de 4,4 miliarde de dolari pentru programe de apărare care au înregistrat pierderi în primele trei trimestre ale anului, anunțând depășiri de 2,8 miliarde de dolari numai pentru al treilea trimestru.

Compania a atribuit pierderile în primul rând problemelor legate de forță de muncă și aprovizionare care au afectat în mod disproporționat programul petrolier KC-46 și programul de înlocuire a Air Force One.

Luna trecută, Boeing a obținut aprobarea Congresului pentru a ridica un termen limită care impune un nou standard de siguranță pentru alertele moderne din cabina de pilotaj pentru două noi versiuni ale aeronavelor 737 MAX. În lipsa unei derogări, constructorul de avioane spusese că avioanele MAX 7 și MAX 10 erau în pericol.