Infofinanciar > Lumea la zi > Marile trusturi media au înregistrat pierderi record! Acțiunile au scăzut cu 500 de miliarde de dolari în acest an
Lumea la zi

Marile trusturi media au înregistrat pierderi record! Acțiunile au scăzut cu 500 de miliarde de dolari în acest an

impact.ro
sursa foto impact.ro

Marile companii de media la nivel global au pierdut peste 500 de miliarde de dolari din valoare lor de piață în acest an, pe fondul creșterii interesului pentru platformele de streaming, în detrimentul altor forme de divertisment, cum ar fi mersul la cinema sau radiodifuziunea.

Chiar și marile companii sunt afectate de criza economică ce se arată la nivel global. Scăderile record ale valorii de piață, până și în cazul giganților din industrie, se datorează intensificării concurenței pe piață, a creșterii costurilor și a scăderii numărului de consumatori, care încearcă să își limiteze costurile în această perioadă dificilă.

Cele mai afectate sectoare al industriei media în acest an au fost producția de filme, publicitatea, televiziunea prin cablu și radiodifuziunea, care pierd din ce în ce mai mult teren în fața platformelor de streaming online.

„A fost o furtună perfectă de vești proaste”, a declarat Michael Nathanson, analist media la SVB MoffettNathanson. „Acopăr acest sector de mult timp, dar nu am mai văzut niciodată o situație atât de nefavorabilă pentru industrie”, transmite Financial Times.

Chiar și giganții pieței sunt afectați

Acțiunile Walt Disney, în scădere cu aproximativ 45%, se îndreaptă spre cea mai mare cădere anuală cel puțin din 1974. Acțiunile au fost supuse unei presiuni și mai mari în ultimele zile, deoarece încasările din mult așteptata continuare a filmului Avatar al Disney au fost sub așteptările estimate pentru weekendul de deschidere. Având în vedere că pelicula a costat peste 2 miliarde de dolari, este greu de spus dacă va depăși curând investiția.

Paramount Global a scăzut cu 42% în acest an, iar Netflix cu 52%, în timp ce Warner Brothers Discovery s-a prăbușit cu 63% de la crearea sa în acest an prin combinarea Discovery și WarnerMedia de la AT&T.

Companiile de streaming au trecut cu bine de pandemie, pe fondul restricțiilor de circulație care au ținut audiența în casă, acțiunile acestora crescând vertiginos în perioada martie 2020.

Dar, pe măsură ce directorii au cheltuit zeci de miliarde de dolari pe conținutul de streaming, opțiunile de vizionare au proliferat, în timp ce costurile de trai au crescut considerabil, ceea ce a dus la o scădere a numărului de abonați.

Indicele Dow Jones Media Titans, care urmărește performanța a 30 dintre cele mai mari companii media din lume, a pierdut 40% în acest an, valoarea totală a pieței sale scăzând de la 1,35 miliarde de dolari la 808 miliarde de dolari.

Creșterea ratelor dobânzilor a afectat evaluările, în special ale „acțiunilor de creștere” de mâine, care se blochează în acest sector. Furnizorul de muzică Spotify s-a prăbușit cu 69%, iar compania video Roku cu 81%, citează Jurnalul.ro.

Radiodifuzorii tradiționali au fost și ei afectați. Unele dintre cele mai abrupte scăderi ale prețului acțiunilor au fost înregistrate de proprietarii de active de cablu din SUA, precum Charter Communications, care a scăzut cu 53%, iar Comcast cu 31%.

Televiziunea tradițională pierde teren

Numărul de abonamente la televiziunea tradițională cu plată, monitorizat de Macquarie, a scăzut cu 8,3% în al treilea trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Creșterile de preț – în special pentru sport – au atenuat până de curând scăderea numărului de clienți, „dar, intrând în recesiune, te temi că consumatorul va refuza să plătească”, a declarat Tim Nollen, analist de tehnologie media la Macquarie.

Cele mai multe servicii de streaming înregistrau „pierderi foarte mari”, astfel încât companiile media „nu sunt încă în poziția în care pot compensa declinul”, a adăugat Nollen.

Între timp, agenții de publicitate au devenit mai reticenți în promovarea mărcilor pe măsură ce economia globală încetinește, ceea ce a afectat proprietarii de media, inclusiv compania britanică ITV, ale cărei acțiuni au pierdut 36%.

Postul de televiziune a declarat recent că este pe cale să înregistreze un declin al veniturilor anuale din publicitate, în ciuda unui impuls dat de Cupa Mondială de fotbal.

Ca răspuns la aceste provocări, mai multe dintre cele mai mari companii din sector apelează la creșteri de prețuri, reduceri de personal și alte inițiative, cum ar fi niveluri de streaming cu suport publicitar, opțiune la care a apelat și Netflix.

Analiștii de la Morgan Stanley au scris într-un raport din această săptămână că, dacă aceste măsuri nu vor reuși să aducă profituri „semnificative” în domeniul streamingului, companiile vor fi nevoite fie să iasă de pe piață, fie să înceapă restructurări masive.

 

 

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.